15 naudingų virtuvės gudrybių, kurias verta žinoti

Ar mokate lengvai ir greitai nulupti česnakų skilteles? Ar jūsų biskvito centras išsipučia gerokai labiau, nei šonai? Ar jums pavyktų vos per porą minučių suminkštinti iš šaldytuvo ištrauktą sviestą?
1. Vandenyje laikomos daržovės išliks traškios. Ridikėliai, morkos, salierų lapkočiai ir kitos traškios daržovės (ypač supjaustytos) ilgiau išlaikys traškumą, jeigu jas laikysite šaldytuve, indelyje, užpylę šaltu vandeniu.
2. Šaltu vandeniu perlietas puodas „nepritrauks“ pieno. Pieną „trauks“ gerokai mažiau, jeigu puodą prieš pildami pieną, perliesite šaltu vandeniu. Perlieto puodo, žinoma, nesausinkite, tik šiek tiek nupurtykite vandens perteklių, supilkite pieną ir statykite ant ugnies.
3. Su šlakeliu acto virti kiaušiniai nusilups lengviau. Į vandenį, kuriame virsite kiaušinius įpilkite porą šaukštų acto. Actas suminkštins kiaušinių lukštus ir jie nusilups lengviau bei dailiau.
4. Mikrobanginėje šildytas maistas neišsausės, jeigu jį uždengsite drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Mikrobangų krosnelėje šildytas maistas išsausėja, tampa tąsus, sušyla netolygiai. Šių problemų išvengsite, jeigu šildomą maistą pridengsite vandeniu sudrėkintu popieriniu rankšluostėliu.
5. Kiaušinių lukštų gabaliukus lengviau ištraukti drėgnais pirštais. Į ruošiamą tešlą ar omletą įkritusią kiaušinio lukšto skeveldrą sunku ištraukti. Tą padaryti bus lengviau, jeigu pirštų galiukus prieš tai sudrėkinsite vandeniu, tuomet lukštelis neišsprūs.
6. Žoleles patogu užšaldyti ledukų formelėse. Šviežias prieskonines žoleles (ypač jeigu jų turite daug arba jos jau pradeda vysti) smulkiai sukapokite, sudėkite į ledo kubelių formelę ir užpilkite aliejumi (arba lydytu sviestu), o tuomet užšaldykite. Sušalusius kubelius galite sudėti į maišelius, tuomet jie užims mažiau vietos. Tokį kubelį galite įmesti į keptuvę kepant, įdėti į sriubą, troškinį, salotas, ant kepsnio.
7. Pakratytos česnakų skiltelės nusilups lengviau. Česnakų skilteles sudėkite į indelį ar stiklainiuką su dangteliu ir labai gerai papurtykite, o tuomet tiesiog patrinkite tarp pirštų. Odelės tiesiog nuslys nuo „apsidaužiusių“ skiltelių.
8. Karštas puodelis greitai suminkštins sviestą. Į puodelius pripilkite verdančio vandens, minutėlę palaukite, kol puodeliai įkais. Karštus puodelius užvožkite ant sviesto gabaliukų (sviestą supjaustykite taip, kad gabaliukas laisvai tilptų po puodeliu, tačiau nesiliestų prie jo sienelių) ir palikite porai minučių. Po karštu puodeliu pabuvęs sviestas kaip mat suminkštės!
9. Pjaustomi produktai nelips prie aliejumi patepto peilio. Česnakai, svogūnai, sūris, bananai ir eilė kitų produktų įkyriai limpa prie peilio. To išvengsite, jeigu prieš pjaustymą peilį šiek tiek patepsite aliejumi.
10. Cukrus išliks birus, jeigu į jį įdėsite riekę duonos. Atidarytas cukrus (ypač rudasis) ilgainiui sukietėja, suprastėja jo skonis. Šios bėdos išvengsite, jeigu į cukraus pakelį įdėsite riekelę juodos duonos. Ji sugers perteklinę drėgmę, o cukrus išliks birus.
11. Kad biskvitai ir pyragai iškiltų lygiai, kepimo formos šonus apsukite drėgnu frotiniu rankšluosčiu. Kepant biskvitus ar pyragus labai dažnai susiduriame su netolygiu tešlos kilimu - visas kepinys pakyla, tačiau labiausiai išsipučia jo centras, kuris dažniausiai dar ir įtrūksta, susiformuoja „ugnikalnis“. Netolygaus kilimo išvengsite, jeigu prieš kepimą formos sieneles iš išorės apsuksite gerokai vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu (iškirpkite rankšluosčio juostą pagal savo kepimo formą, kraštelį susekite sąvaržėle ar metaliniu smeigtuku).
12. Tortą tolygiai apglaistyti bus lengviau, jei jį pašaldysite. Dekoruojamą tortą, visų pirma, aptepkite gan plonu glajaus sluoksniu ir porai valandų pastatykite į šaldytuvą. Tuomet antrąjį glajaus sluoksnį užtepti bus gerokai lengviau, jis pasiskirstys tolygiau, biskvitai nepersišvies.
13. Reikia plakti šaltą grietinėlę. Grietinėlės išplakimas nėra sudėtinga užduotis, tačiau būtina žinoti kelias taisykles. Reikėtų plakti šaltą grietinėlę, taip pat neprošal atvėsinti ir indą, kuriame plaksite, o taip pat ir mikserio šluoteles. Visi indai ir įrankiai turi būti švarūs ir sausi.
14. Salotas „apklokite“ popieriniu rankšluosčiu, kad išliktų šviežesnės ir traškesnės. Pjaustytos salotos ir įvairios lapinės daržovės (špinatai, burokėlių lapai ir kt.) ilgiau išliks šviežesnės, traškesnės ir nepavandenys, jeigu jas sudėsite į indą, „apklosite“ popieriniu rankšluosčiu ir sandariai uždengsite dangčiu ar aptrauksite maistine plėvele.
15. Dantų siūlas tinka minkštų produktų pjaustymui. Bekvapis, vaškuotas dantų siūlas puikiai pasitarnauja pjaustant minkštus, lipnius produktus, pavyzdžiui, įvairius sūrius, biskvitus, perteptus tortus ir pan.