25 naudingos virtuvės gudrybės, kurias verta žinoti

Žolelės, užpiltos aliejumi ir užšaldytos ledo kubelių formelėje New Africa | Shutterstock.com

Ar mokate lengvai ir greitai nulupti česnakų skilteles? Ar jūsų biskvito centras išsipučia gerokai labiau, nei šonai? Ar jums pavyktų vos per porą minučių suminkštinti iš šaldytuvo ištrauktą sviestą?

1. Vandenyje laikomos daržovės išliks traškios. Ridikėliai, morkos, salierų lapkočiai ir kitos traškios daržovės (ypač supjaustytos) ilgiau išlaikys traškumą, jeigu jas laikysite šaldytuve, indelyje, užpylę šaltu vandeniu.

2. Šaltu vandeniu perlietas puodas „nepritrauks“ pieno. Pieną „trauks“ gerokai mažiau, jeigu puodą prieš pildami pieną, perliesite šaltu vandeniu. Perlieto puodo, žinoma, nesausinkite, tik šiek tiek nupurtykite vandens perteklių, supilkite pieną ir statykite ant ugnies.

3. Su šlakeliu acto virti kiaušiniai nusilups lengviau. Į vandenį, kuriame virsite kiaušinius įpilkite porą šaukštų acto. Actas suminkštins kiaušinių lukštus ir jie nusilups lengviau bei dailiau.

4. Mikrobanginėje šildytas maistas neišsausės, jeigu jį uždengsite drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Mikrobangų krosnelėje šildytas maistas išsausėja, tampa tąsus, sušyla netolygiai. Šių problemų išvengsite, jeigu šildomą maistą pridengsite vandeniu sudrėkintu popieriniu rankšluostėliu.

5. Kiaušinių lukštų gabaliukus lengviau ištraukti drėgnais pirštais. Į ruošiamą tešlą ar omletą įkritusią kiaušinio lukšto skeveldrą sunku ištraukti. Tą padaryti bus lengviau, jeigu pirštų galiukus prieš tai sudrėkinsite vandeniu, tuomet lukštelis neišsprūs.

6. Žoleles patogu užšaldyti ledukų formelėse. Šviežias prieskonines žoleles (ypač jeigu jų turite daug arba jos jau pradeda vysti) smulkiai sukapokite, sudėkite į ledo kubelių formelę ir užpilkite aliejumi (arba lydytu sviestu), o tuomet užšaldykite. Sušalusius kubelius galite sudėti į maišelius, tuomet jie užims mažiau vietos. Tokį kubelį galite įmesti į keptuvę kepant, įdėti į sriubą, troškinį, salotas, ant kepsnio.

7. Pakratytos česnakų skiltelės nusilups lengviau. Česnakų skilteles sudėkite į indelį ar stiklainiuką su dangteliu ir labai gerai papurtykite, o tuomet tiesiog patrinkite tarp pirštų. Odelės tiesiog nuslys nuo „apsidaužiusių“ skiltelių.

8. Karštas puodelis greitai suminkštins sviestą. Į puodelius pripilkite verdančio vandens, minutėlę palaukite, kol puodeliai įkais. Karštus puodelius užvožkite ant sviesto gabaliukų (sviestą supjaustykite taip, kad gabaliukas laisvai tilptų po puodeliu, tačiau nesiliestų prie jo sienelių) ir palikite porai minučių. Po karštu puodeliu pabuvęs sviestas kaip mat suminkštės!

9. Pjaustomi produktai nelips prie aliejumi patepto peilio. Česnakai, svogūnai, sūris, bananai ir eilė kitų produktų įkyriai limpa prie peilio. To išvengsite, jeigu prieš pjaustymą peilį šiek tiek patepsite aliejumi.

10. Cukrus išliks birus, jeigu į jį įdėsite riekę duonos. Atidarytas cukrus (ypač rudasis) ilgainiui sukietėja, suprastėja jo skonis. Šios bėdos išvengsite, jeigu į cukraus pakelį įdėsite riekelę juodos duonos. Ji sugers perteklinę drėgmę, o cukrus išliks birus.

11. Kad biskvitai ir pyragai iškiltų lygiai, kepimo formos šonus apsukite drėgnu frotiniu rankšluosčiu. Kepant biskvitus ar pyragus labai dažnai susiduriame su netolygiu tešlos kilimu - visas kepinys pakyla, tačiau labiausiai išsipučia jo centras, kuris dažniausiai dar ir įtrūksta, susiformuoja „ugnikalnis“. Netolygaus kilimo išvengsite, jeigu prieš kepimą formos sieneles iš išorės apsuksite gerokai vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu (iškirpkite rankšluosčio juostą pagal savo kepimo formą, kraštelį susekite sąvaržėle ar metaliniu smeigtuku).

12. Tortą tolygiai apglaistyti bus lengviau, jei jį pašaldysite. Dekoruojamą tortą, visų pirma, aptepkite gan plonu glajaus sluoksniu ir porai valandų pastatykite į šaldytuvą. Tuomet antrąjį glajaus sluoksnį užtepti bus gerokai lengviau, jis pasiskirstys tolygiau, biskvitai nepersišvies.

13. Reikia plakti šaltą grietinėlę. Grietinėlės išplakimas nėra sudėtinga užduotis, tačiau būtina žinoti kelias taisykles. Reikėtų plakti šaltą grietinėlę, taip pat neprošal atvėsinti ir indą, kuriame plaksite, o taip pat ir mikserio šluoteles. Visi indai ir įrankiai turi būti švarūs ir sausi.

14. Salotas „apklokite“ popieriniu rankšluosčiu, kad išliktų šviežesnės ir traškesnės. Pjaustytos salotos ir įvairios lapinės daržovės (špinatai, burokėlių lapai ir kt.) ilgiau išliks šviežesnės, traškesnės ir nepavandenys, jeigu jas sudėsite į indą, „apklosite“ popieriniu rankšluosčiu ir sandariai uždengsite dangčiu ar aptrauksite maistine plėvele.

15. Dantų siūlas tinka minkštų produktų pjaustymui. Bekvapis, vaškuotas dantų siūlas puikiai pasitarnauja pjaustant minkštus, lipnius produktus, pavyzdžiui, įvairius sūrius, biskvitus, perteptus tortus ir pan.

16. Su trupučiu acto ryžiai išvirs birūs. Į vandenį, kuriame verda ryžiai, įpilkite šaukštą acto. Ryžiai išvirs birūs ir bus baltutėliai.

17. Žiupsnelis druskos sustiprins kavos aromatą. Jeigu geriate maltą, plikomą kavą, dar prieš pildami verdantį vandenį, įberkite porą trupinėlių druskos. Skonio tai nepakeis, tačiau kava bus gerokai aromatingesnė.

18. Majonezą galite pakeisti padažu iš grietinės, kiaušinio trynio ir garstyčių. Jeigu neturite majonezo arba nenorite jo vartoti, galite nesunkiai pasigaminti skanų majonezo pakaitalą. Kelis šaukštus grietinės labai gerai ištrinkite su virtu kiaušinio tryniu bei trupučiu garstyčių.

19. Kiaušinių šviežumą patikrinkite panardinę juos į vandenį. Nevirtų kiaušinių šviežumą labai lengva patikrinti juos įdėjus į vandenį. Kuo kiaušinis šviežesnis, tuo arčiau dugno jis gulės. Jeigu kiaušinis plūduriuoja paviršiuje, jo valgyti jau nederėtų.

20. Iškeptai mėsai leiskite „pailsėti“. Jokiu būdu nepjaustykite vos iškeptos mėsos, ją pridenkite folijos lakštu ir leiskite apie 10 min. „pailsėti“, tuomet mėsa išliks sultinga ir minkšta.

21. Svogūnus palaikykite šaldytuve, kad jie negraužtų akių. Pjaustant svogūnus neteks ašaroti, jeigu juos prieš tai 20-30 min. palaikysite šaldytuve.

22. Į persūdytą sriubą įdėkite bulvių arba ryžių. Persūdytą sriubą išgelbėsite į ją įdėję ir 5 - 10 min. pavirę pakelį ryžių ar porą nuskustų, nepjaustytų bulvių.

23. Persūdytas kruopas perplaukite. Persūdytas virtas kruopas keletą kartų perplaukite šaltu, tekančiu vandeniu. Tuomet į puodą pilkite truputį vandens, jį užvirinkite, įdėkite sviesto, sukrėskite perplautas kruopas ir maišant pašildykite.

24. Pora šaukštelių cukraus, ištirpintų šlakelyje acto, padaže gali pakeisti baltąjį vyną. Tai puikus recepto patobulinimas, jeigu patiekalą su padažu skanaus vaikai, besilaukiančios moterys ar alkoholio nevartojantys žmonės.

25. Prisvilusį puodą ir keptuvę išvalysite, pasitelkę sodą ir actą. Iš sodos ir vandens sumaišykite košelę, ja šiek tiek patrinkite prisvilusį puodą ar keptuvę, nuplaukite, tuomet vėl berkite sodos, pilkite šlakelį acto ir palikite valandėlei. Vėliau gerai iššveiskite degėsius, o jeigu puodas ar keptuvė prisvilo labai stipriai arba svilėsiai jau įsisenėję, tai jį prieš tai dar ir pakaitinkite iki užvirimo, leiskite atvėsti ir tik tuomet šveiskite.

Susiję straipsniai

Kava - puikus prieskonis kepiniams, troškiniams, padažams

Kava gali puikiai papildyti patiekalų skonį - šlakelis kavos suteikia sodrumo riebiems mėsos troškiniams, sustiprina padažų ir desertų skonį.

Vištienos kotletai su varške ir sūriu

Labai skanūs, neriebūs ir tikrai greitai paruošiami kotletai.

Sluoksniuotos tešlos eglutės su kumpiu ir sūriu (receptas)

Kalėdų stalui ieškote paprasto, pigaus ir gražaus užkandžio, kurį valgys ir vaikai? Išbandykite šį receptą!