Džiovintos apelsinų riekelės: kaip pasidaryti ir kam panaudoti?
Džiovintos apelsinų riekelės yra lengvai pagaminama, natūrali ir nebrangi Kalėdų dekoracija. Verta pasidaryti dar ir dėl to, kad džiovinant apelsinus šventiškai kvepės visi namai!
Džiovinti galite ne tik apelsinų, bet ir kitų citrusinių vaisių riekeles: citrinų, žaliųjų citrinų (laimų), greipfrutų, raudonųjų apelsinų, mandarinų, klementinų...
Kaip sudžiovinti apelsinų riekeles orkaitėje?
~ 25 džiovintoms apelsinų riekelėmis Jums reikės 5 vidutinio dydžio apelsinų.
- Apelsinus supjaustykite 0,5-1 cm plonumo riekelėmis. Prisiminkite, kad jeigu riekelės bus storesnės, apelsinai džius labai ilgai, o jeigu juos supjaustysite pernelyg plonai - džiovinti apelsinai bus neryškios spalvos, džiovinamos labai plonos riekelės gali susisukti.
- Supjaustytus apelsinus išdėliokite ant orkaitės grotelių ir įstatykite į orkaitės vidurį. Po grotelėmis įstatykite kepimo popieriumi išklotą skardą.
- Apelsinų riekeles džiovinkite iki 80°C įkaitintoje orkaitėje 4-6 val.
- Jeigu apelsinai džiovinimo metu ima tamsėti, degti, sumažinkite orkaitės temperatūrą arba kiek praverkite jos dureles.
- Jeigu apelsinai labai sultingi ir orkaitėje kaupiasi daug garų, periodiškai praverkite orkaitės dureles, kad jie išeitų.
- Džiovintus apelsinus ištraukite iš orkaitės ir palikite juos atvėsti 30-40 min.
„Šviežiai“ džovinti apelsinai dar gali būti vos drėgni, lipnoki, truputį elastingi, tad dabar puikus metas juos perverti kaspinu ar virvele (jeigu ketinate tai daryti)
Apelsinai ir toliau džius ore bei per kelias dienas visiškai sukietės, išsausės.
Kam panaudoti džiovintas apelsinų riekeles?
- Papuošti Kalėdų eglutę;
- Papuošti advento vainiką;
- Perverti kaspinu ir pasidaryti kalėdinę girliandą;
- Padekoruoti supakuotas kalėdines dovanas (riekeles patogu perverti rišant kaspiną ar priklijuoti karštais klijais);
- Naudoti šventinio stalo dekorui (pavyzdžiui, perverti kaspinu ir juo perrišti servetėles);
- Šventinių patiekalų dekorui (pavyzdžiui, jomis galite puošti tortus, keksiukus) ir pan.
Kurdami įvairias dekoracijas džiovintų apelsinų riekeles derinkite su kitais natūraliais papuošimais, pavyzdžiui, riešutais, cinamono lazdelėmis, anyžiaus žvaigždelėmis.
Elena Apanasenko | Shutterstock.com
Ar džiovintos apelsinų riekeles tinka arbatai?
Džiovintas apelsinų riekeles galite naudoti skanindami arbatą, karštą vyną ar kitus gėrimus, tačiau jos turėtų būti naudojamos tik dėl malonaus aromato ir labai saikingai - didesnis jų kiekis gėrimą apkartins.
Dėl tos pačios priežasties riekelių nerekomenduojame malti ir naudoti kepiniams - tam reikėtų susidžiovinti ir susimalti tik kuo ploniau, neužkabinant baltosios žievelės dalies nupjaustytas citrusinių vaisių žieveles.
Kaip laikyti džiovintas apelsinų riekeles?
Likusias džiovintas apelsinų riekeles reikėtų laikyti sandariame inde, tamsioje, vėsioje vietoje.
Visiškai išdžiūvę ir sandariame inde laikomi apelsinai neturėtų imti pūti ar pelyti, tačiau ilgainiui jie blunka, praranda kvapą, todėl juos rekomenduojame kasmet džiovinti „šviežiai“.