Gastritas (skrandžio gleivinės uždegimas) (5)
Gastritas, arba kitaip – skrandžio gleivinės uždegimas, yra viena dažniausių virškinimo sistemos ligų. Ja sergant skrandžio gleivinė parausta, paburksta, o ligos negydant – dažnai ir išopėja. Daugelis žmonių gastrito simptomų nejaučia arba juos palaiko tipiniais virškinimo sutrikimais. Tačiau gastritas – rimtesnė liga.
Gastrito formos
Ūminis gastritas
Šios formos skrandžio gleivinės uždegimas prasideda staiga, pavyzdžiui, po apsinuodijimo maistu, suvalgius sunkiai virškinamo ar aštraus maisto. Ūminį gastritą sukelia į organizmą patekusios bakterijos, surikdančios skrandžio bei kitų virškinimo sistemos organų veiklą.
Lėtinis gastritas
Lėtinį gastritą sukelia Helicobacter pylori bakterija. Jos nešiotojai gali būti net iki dviejų trečdalių visos populiacijos. Bakterija užsikrečiama prastai laikantis asmeninės higienos, maistui vartojant nešvarų vandenį, valgant netinkamai paruoštą (ne visiškai išvirtą ar iškeptą) maistą, per motinos pieną, jeigu kūdikis ar vaikas yra žindomas, ir kt.
Erozinis gastritas
Pasireiškus eroziniam gastritui, galimi skrandžio epitelio defektai, kraujosruvos. Jį sukelia didelis stresas, gausus aštraus arba rūgštaus maisto vartojimas.
Gastrito priežastys
Ūminio gastrito priežastys:
- Apsinuodijimas maistu (dažniausiai dėl salmonelių ar stafilokokų poveikio);
- Audringa organizmo reakcija į netinkamą (pavyzdžiui, aštrų, sunkiai virškinamą ir kt.) maistą;
- Ilgalaikis vaistų poveikis;
- Patirtos operacijos, traumos ar nudegimai;
- Alkoholio vartojimas ir kt.
Lėtinio gastrito priežastys:
- Užsikrėtimas minėtąja Helicobacter pylori bakterija (manoma, tai apskritai viena dažniausių skrandžio uždegimo priežasčių);
- Virusų poveikis;
- Retas maitinimasis, kai gausiai valgoma tik 1 ar 2 kartus per dieną;
- Prasta mityba (pavyzdžiui, dažnai vartojami pusfabrikačiai, greitasis, šaltas maistas, racione stinga daržovių ir vaisių);
- Valgymas prastai sukramtant maistą;
- Kavos gėrimas esant tuščiu skrandžiu;
- Ilgalaikis toksinių medžiagų poveikis;
- Stresas, įtampa;
- Gretutinės ligos;
- Kitos priežastys. Gastritas gali prasidėti ir dėl įvairių kitų priežasčių.
Gastrito simptomai
Sergant gastritu, specifiniai simptomai gali ir nepasireikšti, tačiau dažniau vis tiek pastebėsite vieną ar kelis iš šių simptomų:
- Deginančio pobūdžio skausmas viršutinėje pilvo dalyje. Jis gali stiprėti valgio metu ar pavalgius;
- Skrandžio skausmas;
- Pykinimas valgant ar po valgio;
- Apetito trūkumas: jaučiamas apgaulingas sotumo jausmas, dėl kurio nesinori valgyti;
- Vėmimas;
- Viduriavimas;
- Pakilusi temperatūra;
- Žagsulys;
- Padidėjęs skrandžio rūgštingumas (rėmuo);
- Nemalonus burnos kvapas.
Pasireiškus eroziniam gastritui, skrandžio gleivinė padengiama pilkomis apnašomis, tad galima pastebėti šiuos simptomus:
- Juodos išmatos;
- Vėmimas su kraujingomis išskyromis, taip pat skrandžio turinys gali priminti kavos tirščius.
Gastrito tyrimas
- H. pylori bakterijos nustatymas. H. pylori galima nustatyti atliekant skrandžio endoskopinį tyrimą, iš kraujo, išmatų ir kt.
- Endoskopinis tyrimas. Tai tyrimas, kurio metu skrandis apžiūrimas iš vidaus. Naudojamas specialus lankstus prietaisas su davikliu, padedantis įvertinti skrandžio gleivinės būklę.
- Biopsija. Jei reikia išsamesnio ištyrimo, gali būti paimamas skrandžio gleivinės gabalėlis. Šis tyrimas vadinamas biopsija.
- Pilvo organų ultragarsinis tyrimas. Tai papildomas tyrimas, padedantis diagnozuoti gastritą, atmetant kitas diagnozes (pavyzdžiui, kasos, tulžies pūslės ar kepenų ligas).
Gastrito gydymas
Gastritas dažniausiai gydomas skiriant skrandžio rūgštingumą mažinančių vaistų.
Jeigu nustatoma, kad gastritą sukėlė Helicobacter pylori bakterija, tuomet prireiks gerti antibiotikus.
Taip pat rekomenduojama koreguoti mitybą – vengti aštraus, rūgštaus, kepto, gausiai prieskoniais pagardinto bei skrandį dirginančio maisto.
Gastrito gydymas natūraliais būdais
Jeigu gastritas yra lengvos formos, jį galima bandyti gydyti natūraliais būdais, išvengiant vaistų ir reguliariai vartojant:
- Vandenį su citrinų sultimis;
- Vaistažolių – kmynų, valerijonų šaknų, pipirmėčių, melisų, ramunėlių, pelynų ir kt. – arbatą;
- Linų sėmenų aliejų bei kitus natūralius produktus.
Gastrito komplikacijos
Gastrito nereikėtų ignoruoti būtent dėl galimų komplikacijų – nuolatinių skrandžio skausmų, pykinimo.
Ilgainiui dėl gastrito gali prasidėti anemija (mažakraujystė), taip pat organizmui gali pradėti trūkti vitamino B12.
Labai retais atvejais negydomas gastritas gali komplikuotis į skrandžio vėžį.
Prevencinės ir profilaktinės priemonės sergant ar persirgus gastritu
Sergant gastritu, patartina valgyti mažesnėmis porcijomis, maistą gerai sukramtyti bei laikytis visų kitų sveikos mitybos rekomendacijų.
Siekiant išvengti gastrito ar sveikstant po jo, reikėtų vengti arba kurį laiką apskritai nevartoti šių produktų:
- Rūgštaus maisto (citrusinių vaisių, pomidorų ir kt.);
- Natūralių vaisių sulčių;
- Kepto maisto;
- Riebaus maisto;
- Aštrių patiekalų;
- Kavos;
- Alkoholio.
Produktai, kurių reikėtų įtraukti į kasdienį racioną siekiant palengvinti gastrito simptomus:
- Daug skaidulų turintis maistas (vaisiai, daržovės, grūdai, ankštiniai);
- Neriebus, geriausia – garuose virtas maistas (liesa mėsa, žuvis);
- Rūgštingumo nedidinantys maisto produktai (daržovės – bulvės, morkos, burokėliai, moliūgai; ankštiniai, negazuotieji gėrimai ir kt.);
- Produktai, turintys probiotikų – gerųjų bakterijų: tai natūralus jogurtas, rūgpienis, rauginti produktai, kombučia ir kt.;
- Produktai, kurie turi geležies, vitamino B12 arba maisto papildai (sergant gastritu, gali suprastėti organizmo gebėjimas pasisavinti šias medžiagas).
Gal kam nustate skrandžio lėtini gastritą,ir norėtu pabendraut ,pasidalint patarimais ir pan 😊