Kokių produktų vengti žindančiai mamai? Dietistės patarimai
Vaida Kurpienė Dietistė, dviejų populiarių knygų autorė, Lietuvos dietistų asociacijos valdybos pirmininkė
vaidakurpiene_sveikamityba
Labai dažnai žindomiems kūdikiams pučia pilvuką ir juos vargina pilvo diegliai. Tai iš dalies siejama su mamos mityba, ypač pirmaisiais mažylio gyvenimo mėnesiais.
Pilvo pūtimo varginamas kūdikis tampa neramus, daugiau verkia, prastai miega, tad sutrinka visos šeimos miegas, režimas. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, kūdikio mityba ir tai, kokių medžiagų jis gaus, priklauso nuo žindyvės mitybos.
Mamos mityba – ne visada pilvuko pūtimo priežastis?
Mitybos ekspertė atkreipia dėmesį, kad pilvo pūtimo priežasčių – daugybė, tačiau svarbu žinoti, kad ne visais atvejais kūdikiui pilvą pučia nuo mamos valgomo maisto. Pavyzdžiui, pilvuko pūtimą gali skatinti net tokie veiksniai kaip bloga mamos nuotaika, susierzinimas ar nuovargis. Taip pat manoma, kad kūdikiams pilvuką pučia dėl nebrandaus virškinimo trakto, o mamos racionas šiai problemai įtakos neturi.
Plačiau skaitykite:
V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad jeigu mama stebėjo, ką valgė, pildė mitybos dienoraštį, bet racione nebuvo ženklių pokyčių, vadinasi, pilvo bėdos nėra susijusios su jos mityba.
Kaip jau minėta, reikia stebėti, ar valgant tam tikrus produktus situacija kinta.
Svarbu atkreipti dėmesį, kad kūdikio žarnyne dujos gali kauptis ir nuo kitų, t. y. straipsnio pabaigoje esančiuose sąrašuose nepateiktų maisto produktų.
Mamoms dažnu atveju net nebūtina tam tikrų produktų atsisakyti: užtenka jų valgyti mažiau arba atsisakyti tik laikinai, pavyzdžiui, pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais..
Kūdikio pilvo pūtimas ir viduriavimas
Jei kūdikiui pučia pilvą ir jis viduriuoja, galima įtarti laktozės netoleravimą. Kartais gali pasireikšti ir kitų cukrų, pavyzdžiui, fruktozės, netoleravimas. Tačiau apskritai kūdikiai cukrų netoleruoja gana retai.
Laikinai kūdikis laktozės gali netoleruoti ir jam pūsti pilvą gali po antibiotikų kurso. Šiuo atveju reikėtų kūdikiui duoti gerųjų bakterijų (reikiamą jų dozę paskirs ir vartojimo trukmę nurodys gydytojas).
Viduravimą gali sukelti ir įvairios žarnyno bei kitos infekcijos.
Plačiau skaitykite:
Žindančios mamos mitybos dienoraštis: kodėl svarbu vesti užrašus?
Jei įtariama, kad žindomam kūdikiui pilvą pučia nuo mamos vartojamo maisto, bent savaitę mamai patariama apriboti meniu bei rašyti mitybos dienoraštį (žymėtis, ką konkrečiai kurią dieną valgė). Tuomet kas 2 dienas į racioną galima įtraukti po 1 naują produktą ir stebėti, ar situacija kinta: nesunkiai pastebėsite, nuo kokių produktų kūdikiui pučia pilvuką.
Naudingi patarimai žindančioms mamoms:
- Valgyti reikėtų ne rečiau kaip kas 2,5–3 val. Nuolat papildysite organizmo energijos atsargas, neišalksite, maistas bus geriau suvirškinamas.
- Valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą: kūdikio pilvuko pūtimą gali paskatinti ir paskubomis, mažai kramtant suvalgytas maistas. Jis sunkiau virškinamas.
- Neapkraukite skrandžio nakčiai: vakarieniaukite iki numatomo miego laiko likus bent 3 val.
- Šviežių daržovių valgyti žindančioms mamoms galima, tik jas reikia lengvai apdoroti: nuplikyti karštu vandeniu ar 5 min. pavirti garuose.
- Valgydamos vaisius visuomet nulupkite jų žievelę.
- Jei kūdikį vargina pilvuko pūtimas, vienu metu nereikėtų maišyti kelių sunkiai virškinamų produktų: rinkitės tik vieną sotesnį produktą.
- Žindant kūdikį reikia stebėti, ar jis tinkamai apžioja spenelį, ar maitinimo metu neprisiryja oro, todėl labai svarbi tinkama žindymo poza. Po žindymo itin svarbus ir kūdikio atrūginimas.
Jei kūdikiui pučia pilvuką, maitinančiai mamai reikia vengti šių produktų:
- rūgštūs vaisiai, šviežios, šaldytos uogos (pavyzdžiui, spanguolės, bruknės), iš jų pagamintos uogienės;
- rabarbarai;
- kriaušės;
- slyvos;
- vynuogės;
- kopūstinės daržovės;
- lapinės daržovės: salotos, špinatai;
- ankštiniai: pupelės, žirneliai, lęšiai ir kt.;
- termiškai neapdoroti česnakai;
- termiškai neapdorotos ropės, ridikėliai;
- svogūnai (tiek žali, tiek ir kepti);
- patiekalai, kuriuose yra sojų;
- karvių pienas;
- riešutai, chalva;
- termiškai neapdorota žuvis;
- grybai;
- aštrūs, gausiai prieskoniais pagardinti gaminiai;
- marinuotas, rūkytas, stipriai apkeptas maistas ir kt.
Maitinančiai mamai reikėtų atsargiai vartoti kai kuriuos produktus ir stebėti mažylio reakciją. Tai:
- šokoladas, kakava;
- riebūs saldumynai;
- jogurtai su vaisiais ir uogomis;
- burokėliai ir patiekalai iš jų;
- pomidorai;
- paprikos;
- baklažanai;
- arbūzai;
- šaldytos uogos ir kt.