Marinatų receptai: mėsai, paukštienai, žuviai, daržovėms
Sunku būtų surasti žmogų, kuriam nepatiktų marinuota, laužo dūmais kvepianti mėsytė, žuvis ar daržovės. Siūlome marinatus vištienai, kiaulienai, jautienai, lašišai ir daržovėms, kad jūsų kepsnių sezonas būtų dar puikesnis!
Jamaikietiškas marinatas vištienai
1 svogūnas,
1 aitrusis pipiras,
2 šaukštai čiobrelių (geriau šviežių),
2 česnako skiltelės,
1-2 šaukštai rudojo cukraus,
Po dosnų žiupsnį druskos, pipirų, cinamono, gvazdikėlių.
Svogūną smulkiai sukapokite. Aitrujį pipirą nuplikykite karštu vandeniu, pašalinkite sėklas, smulkiai supjaustykite. Čiobrelius ir česnakus susmulkinkite. Viską sumaišykite su likusiais ingredientais.
Gerai įtrinkite vištieną. Vištieną marinuokite šaldytuve, bent jau valandą, tačiau geriausia palaikyti pernakt.
Nurodyto kiekio turi pakakti maždaug kilogramui paukštienos, geriausia naudoti kumpelius, bet tinka ir šlaunelės, sparneliai.
Barbekiu marinatas kiaulienai
1 puodelis marinara padažo (konservuotus arba šviežius makaronus patroškinkite su pakepintais svogūnais, įspaukite česnako ir įberkite smulkintų bazilikų, gardinkite druska, pipirais, trupučiu cukraus pareguliuokite rūgštumą),
4-5 šaukštai acto,
O,5 puodelio melasos,
1 aitrioji paprika,
2 šaukštai grūdėtųjų garstyčių,
1 šaukštas saldžiosios paprikos miltelių,
2 česnako skiltelės.
Visus ingredientus sumaišykite (česnakus ir aitriąją papriką susmulkinkite). Marinatą virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišant iki kol užvirs. Ugnį sumažinkite ir virkite iki kol šiek tiek sutirštės (apie 10 minučių). Atvėsinkite. Mėsą ištrinkite druska ir pipirais. Kekite virš žarijų vis patepdami padažo. Maždaug trečdalį padažo pasilikite patiekimui - juo kiekvienas galės papildomai apsitepti jau paruoštą mėsą.
Nurodyto kiekio pakanka kilogramui kiaulienos, geriausiai tinka maždaug dviejų piršto storumo karbonadai.
Aštrus marinatas jautienos kepsniams
2 česnako skiltelės,
2 šaukštai čili miltelių,
2 šaukštai maltų kmynų,
2 šaukštai trintų garstyčių grūdelių,
1 šaukštas saldžiosios paprikos miltelių,
Po žiupsnį džiovintų čiobrelių, druskos ir pipirų.
Viską gerai permaišykite, idealu būtų pertrinti grūstuvėje. Ištrinkite kepsnius. Puslavandį palaukite ir kepkite.
Marinato užtenka dviems, standartinio dydžio kepsnias. Iškeptų kepsnių iškart netiekite - uždenkite juos lėkšte ir palaukite 10 minučių, to užteks, kad sultys tiesiogiai pasiskirstytų.
Apelsininė lašiša su jalapenais
0,5 puodelio šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
3-4 šaukštai apelsininio marmelado arba džemo,
1-2 jalapenai,
2 šaukštai smulkintos kalendros,
1 skiltelė česnako,
Po žiupsnį druskos ir pipirų.
Jalapenus nuplikykite, supjaustykite žiedeliais. Sumaišykite su kitaips ingredientais. Kepkite lašišą vis patepdami marinatu. Pasilikite šiek tiek marinato patiekimui.
Nurodyto kiekio užtenka maždaug kilogramui lašišos. Geriausia naudoti lašišos filė su oda (kepkite padėję oda į žarijas), iškepus padalinkite į keturias dalis.
Sezamo ir imbiero marinatas daržovėms
4 šaukštai balzamiko acto,
4 šaukštai sojų padažo,
4 šaukštai aliejaus,
1 svogūnas,
2 šaukštai sezamo sėklų,
2 šaukštai tarkuoto imbiero,
1 šaukštas medaus,
Truputis saldžiųjų paprikų miltelių,
Druskos, pipirų.
Svogūnus smulkiai sukapokite, sezamo sėklas paskrudinkite. Viską permaišykite. Marinatas puikiai tinka įvairiausioms daržovėms. Marinuokite jas 1-2 valandas.