Nėščiosios priešpiečiai ir pietūs dėžutėje: ką neštis į darbą?

Nėštumui įpusėjus apetitas gali tapti tiesiog žvėriškas. Ir net jei darbe keliaujate pietauti, vargu ar iki pat vakaro išliksite sočios.
Tad klausimas „ką pasiimti valgyti į darbą“ pastojus gali tapti aktualesnis nei bet kada anksčiau. Pirma, nemažai produktų nėščiosioms valgyti negalima, antra, mintis ilgai stovėti prie puodų taip pat nežavi, trečia, nuolat valgydamos saldžias bandeles ar batonėlius neaprūpinsite maisto medžiagomis nei savęs, nei augančio vaikelio.
Laimė, į darbą galima pasiimti sveikų, sočių, lengvai pagaminamų ir transportuojamų patiekalų, kurių net nebūtina šildyti.
Taigi, ką valgyti darbe?
Nėščiosios pietų sudėtis
Jūsų priešpiečius, pietus arba pavakarius darbe turėtų sudaryti maistingi produktai:
- vaisiai ir daržovės;
- sudėtiniai angliavandeniai;
- liesi baltymai;
- sveikieji riebalai.
Žinoma, pietų dėžutėje neturėtų būti tam tikrų maisto produktų, kurie laikomi pavojingais nėščiajai.
Ką pasiimti pietums dėžutėje į darbą?
1. Budos dubenėliai (angl. Buddha bowls, grain bowls)
Vadinamieji Budos dubenėliai ypatingi tuo, kad į vieną patiekalą galima sudėti daug maistingų ingredientų. Pagrindas – grūdai, kruopos (pavyzdžiui, grikiai, perlinės kruopos, rudieji ar laukiniai ryžiai, bolivinės balandos ir kt.) ar makaronai, priedai – žalios ar keptos daržovės, ankštiniai, kietai virti kiaušiniai, tarkuotas sūris, kubeliais pjaustyta vištiena, tofu, konservuota lašiša, riešutai, sėklos ir t. t.
Kelios idėjos:
- dubenėlis su vištiena ir daržovėmis;
- grikių dubenėlis su lašiša, avokadais ir krapų padažu
- pusryčių dubenėliai su grūdėta varške, lašiša ir daržovėmis;
- pusryčių dubenėlis su uogomis ir granola.
Pastebėjimas
Geriau rinkitės konservuotą, keptą arba trumpai garuose apvirtą lašišą.
2. Salotos
Šviežioms ir daug skaidulinių medžiagų turinčioms salotoms paruošti tiks bet kokie šaldytuve randami produktai. Tiesa, daugelis nėščiųjų pastebi, kad suvalgiusios porciją salotų greitai vėl išalksta, todėl drąsiai į salotas dėkite kaloringesnio maisto, pavyzdžiui, sūrio gabalėlių, virtų kiaušinių, keptos vištienos ir pan.
Atskirame mažame indelyje pasiruoškite padažą salotoms iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir jūros druskos. Beje, padažo iškart nepilkite: salotas sumaišykite tik prieš valgydamos.
3. Fritata arba kišas
Ar žinojote, kad omleto pusbroliai – fritata ir kišas – gali būti skanūs ir šalti? Šiuos patiekalus galima pasigaminti iš vakaro ir įsidėti į pietų dėžutę. Kišas – tai prancūziškas pyragas, kurio pagrindas – sviestinė ar sluoksniuota šaldyta tešla. Visą galybę kišų receptų rasite šiame puslapyje. Tiek kišą, tiek ir fritatą galima kepti turimoje kepimo formoje ar net keksiukų formelėse.
Beje, kiaušiniuose gausu baltymų ir cholino, būtinų besivystančio kūdikio smegenims.
4. Kepti sušiai
Sušiai su žalia žuvimi, ypač ruošti ne namuose – maistas, kurio rekomenduojama atsisakyti. Tačiau nėščiosioms puikiai tiktų sušiai su keptu unguriu ir agurkais arba su kepta lašiša ir avokadais.
Būsimoms mamoms ypač naudingi jūros dumblių lapai, kuriuose yra daug vertingo mikroelemento jodo.
5. Sumuštiniai, suktinukai, tortilijos ir takai
Sumuštiniai – paprastas ir itin universalus patiekalas, tinkantis ir nėščiosioms. Galima ruošti sumuštinius su riešutų sviestu, daržovėmis, humusu ar sūriu, keptos vištienos likučiais ir t. t. Tik būtinai naudokite viso grūdo duoną: joje yra daugiau skaidulų, tad ilgiau jausite sotumą bei išvengsite vidurių užkietėjimo.
Taip pat paįvairinimui galite rinktis suktinukus lavaše, meksikietiškas tortilijas ar takus.
Užkandžiai darbe
Norėdamos numalšinti alkį darbe, spintelėje, stalčiuje ar šaldytuve, jei jį turite, galite laikyti sveikų užkandžių atsargų.
Užkandžiauti darbe puikiai tinka...
- Paprikų, morkų ir salierų šiaudeliai, įvairios šviežios daržovės. Nebijokite, kad daržovės suvys: vyšniniai pomidorai ar agurkų šiaudeliai išliks švieži visą dieną, jei laikysite juos vėsiai arba sandariame maišelyje / inde. Daržoves gardu valgyti su humusu (avinžirnių užtepėle) arba gvakamolės padažu. Visai nesvarbu, ar užtepėlę gaminsite namuose, ar rinksitės pirktinę: jų nevalgykite ilgiau nei dvi dienas, antraip galite apsinuodyti.
- Švieži arba džiovinti vaisiai, uogos. Rinkitės bet kokius šviežius vaisius, uogas, o retkarčiais pasimėgaukite sauja džiovintų vaisių – figų, slyvų, abrikosų ir kt. Jie suteiks energijos, be to, tai puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Geriausia rinktis ekologiškus.
- Sėklos ir riešutai. Puikus pasirinkimas – migdolai ir anakardžiai.
- Pikantiški krekeriai, duonos lazdelės, ryžių trapučiai, dribsnių batonėliai be pridėtinio cukraus, viso grūdo duonelės. Šie užkandžiai ypač pravers pirmąjį nėštumo trimestrą, kai nuo visko pykina.