Pagrindinių maisto produktų galiojimo laikas

Šaldytuvas su maisto produktais Vlada Tikhonova | Shutterstock.com

Įvairus, kokybiškas ir, žinoma, šviežias maistas yra mūsų sveikatos bei puikios savijautos pagrindas. Dalinamės pagrindinių maisto produktų galiojimo laiko sąrašu.

Nurodytas galiojimo laikas parodo, kiek laiko produktai yra patys tinkamiausi vartoti, išsaugoję geriausias maistines ir skonines savybes.

Mėsos, paukštienos, jūros gėrybių galiojimo laikas

Kiauliena:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 3 d.
  • Šaldytuve, išpakavus: rekomenduojama suvartoti iškart
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Riebi šoninė, lašiniai:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 sav.
  • Šaldytuve, išpakavus: 1 sav.
  • Šaldymo kameroje: 1 mėn.

Jautiena:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 3 d.
  • Šaldytuve, išpakavus: rekomenduojama suvartoti iškart
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Vištiena:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 d
  • Šaldytuve, išpakavus: rekomenduojama suvartoti iškart
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Malta mėsa:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 d.
  • Šaldytuve, išpakavus: rekomenduojama suvartoti iškart
  • Šaldymo kameroje: 4 mėn.

Dešrelės:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 sav.
  • Šaldytuve, išpakavus: 1 sav.
  • Šaldymo kameroje: 2 mėn.

Dešra:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 sav.
  • Šaldytuve, išpakavus: 5 d.
  • Šaldymo kameroje: 2 mėn.

Žuvies filė:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 d.
  • Šaldytuve, išpakavus: rekomenduojama suvartoti iškart
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Krevetės:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 d.
  • Šaldytuve, išpakavus: rekomenduojama suvartoti iškart
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Moliuskai (švieži):

  • Šaldytuve: 2 d.
  • Šaldymo kameroje: šaldyti nerekomenduojama

Moliuskai (išimti iš kriauklių):

  • Šaldytuve: 1 d.
  • Šaldymo kameroje: 3 mėn.

Kiaušinių ir pieno produktų galiojimo laikas

Kiaušiniai:

  • Šaldytuve: 5 sav.

Pienas:

  • Šaldytuve: 1 sav.
  • Šaldymo kameroje: 3 mėn.

Riešutų, sojų pienas:

  • Šaldytuve: 1 sav.

Grietinėlė:

  • Šaldytuve: 2 sav.

Grietinė:

  • Šaldytuve: 3 sav.

Sviestas:

  • Šaldytuve: 3 mėn.
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Jogurtas:

  • Šaldytuve: 2 sav.
  • Šaldymo kameroje: 2 mėn.

Kreminis sūris:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 mėn.
  • Šaldytuve, išpakavus: 2 sav.

Kietasis sūris:

  • Šaldytuve: 4 mėn.
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Puskietis, fermentinis sūris:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 mėn.
  • Šaldytuve, išpakavus: 1 mėn.
  • Šaldymo kameroje: 6 mėn.

Rikotos sūris, varškė:

  • Šaldytuve: 1 sav.

Minkštas sūris:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 2 sav.
  • Šaldytuve, išpakavus: 1 sav.

Tofu sūris:

  • Šaldytuve, vakuuminėje pakuotėje: 3 sav.
  • Šaldytuve, išpakavus (laikomas vandenyje): 1 sav.
  • Šaldymo kameroje: 5 mėn.

Vaisių ir daržovių galiojimo laikas

Obuoliai, kriaušės:

  • Šaldytuve: 3 sav.

Mėlynės:

  • Šaldytuve: 1 sav.

Braškės, avietės:

  • Šaldytuve: 3 d.

Citrusiniai vaisiai:

  • Šaldytuve: 3 sav.

Arbūzai, melionai:

  • Šaldytuve, nepjaustytas: 5 d.
  • Šaldytuve, pjaustytas: 3 d.

Brokoliai, žiediniai kopūstai:

  • Šaldytuve: 1 sav.

Atskiri salotų lapeliai, špinatai:

  • Šaldytuve: 3 d.

Gūžinės salotos:

  • Šaldytuve: 5 d.

Bulvės:

  • Kambario temperatūroje: 3 sav.

Cukinijos, moliūgai:

  • Kambario temperatūroje, nepjaustytas: 3 mėn.
  • Šaldytuve, pjaustytas: 1 sav.

Pomidorai:

  • Kambario temperatūroje: 3 d.

Grybai:

  • Šaldytuve: 1 sav.

Svogūnai, česnakai:

  • Kambario temperatūroje: 2 mėn.

Prieskoninės žolelės (lapeliais, pavyzdžiui, petražolės, bazilikai, krapai):

  • Šaldytuve: 3 d.

Prieskoninės žolelės (sumedėjusios, pavyzdžiui, čiobreliai, rozmarinas):

  • Šaldytuve: 2 sav.

Kruopų, ryžių, aliejų, padažų galiojimo laikas

Baltieji ryžiai, kruopos:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 2 m.
  • Kambario temperatūroje, išpakavus: 1 m.

Rudieji ryžiai:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 1 m.
  • Kambario temperatūroje, išpakavus: 6 mėn.

Miltai, makaronai:

  • Kambario temperatūroje: 2 m.

Kavos pupelės:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 1 m.
  • Kambario temperatūroje, išpakavus: 2 sav.

Medus:

  • Kambario temperatūroje: 1 m.

Riešutų sviestas:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 9 mėn.
  • Šaldytuve, išpakavus: 3 mėn.

Aliejus:

  • Kambario temperatūroje, neatidarytas: 1 m.
  • Kambario temperatūroje, atidarytas: 6 mėn.

Actas:

  • Kambario temperatūroje, neatidarytas: 2 m.
  • Kambario temperatūroje, atidarytas: 1 m.

Kečupas:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 1 m.
  • Šaldytuve, išpakavus: 6 mėn.

Garstyčios:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 1 m.
  • Šaldytuve, išpakavus: 1 mėn.

Majonezas:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 3 mėn.
  • Šaldytuve, išpakavus: 2 mėn.

Sojų padažas:

  • Kambario temperatūroje, neišpakavus: 3 m.
  • Šaldytuve, išpakavus: 1 m.

Susiję straipsniai

Pikantiški varškės sausainiai su sūriu ir žolelėmis

Šie minkštutėles bandeles primenantys sausainiai skanūs vieni, tačiau jie taip pat puikiai tiks prie sriubos ar salotų.

Vištienos suktinukai su daržovėmis ir šonine

Sultingi, kvapnūs ir skonio kupini vištienos suktinukai, įdaryti daržovėmis ir apsukti šonine bei iškepti orkaitėje.

Vištienos salotos su vynuogėmis ir riešutais

Šiose salotose puikiai susijungia švelnus vištienos skonis, vynuogių saldumas, obuolių gaivumas, lengvas salierų aitrumas ir riešutų traškumas.