Sveikiausi maisto produktai šaltuoju metų laiku
Orui atšalus ir saulutei vis rečiau glostant skruostus svarbu ne tik šilčiau rengtis, bet ir peržiūrėti savo meniu. Valgydami citrusinius vaisius, raugintus kopūstus, riebią žuvį ir kitus sveikatai naudingus produktus gausime būtinų vitaminų ir mineralų, apsisaugosime nuo siaučiančių virusų bei turėsime daug energijos.
Granatai
Granatai buvo vertinami jau senovės Persijoje, jie buvo laikomi sveikatos ir grožio šaltiniu. Šiuose vaisiuose daug vitamino C, ląstelienos, nuo neigiamo aplinkos poveikio saugančių antioksidantų.
Lapinės daržovės
Lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai, lapiniai kopūstai, įvairių salotų labai, o taip pat prieskoninės žolelės - puikus vitamino C, A, K, o taip pat geležies šaltinis. Svarbu prisiminti, kad tamsesnės, sodriai žalios spalvos lapeliai patys naudingiausi!
Citrusiniai vaisiai
Citrinos, žaliosios citrinos, apelsinai, mandarinai, greipfrutai - neatsiejama žiemos dalis. Šiuose vaisiuose gausu imunitetą stiprinančio vitamino C. Juose taip pat daug virškinimą normalizuojančios ląstelienos.
Bulvės
Daugelis savo svoriu besirūpinančių žmonių atsisako bulvių, tačiau ši daržovė yra geras energijos šaltinis. Vos vienoje vidutinio dydžio bulvėje yra trečdalis vitaminų C ir B6 dienos normos! Bulvėse taip pat nemažai nėščiosioms ir krūtimi maitinančioms moterims būtinos folio rūgšties. Žinoma, naudingiausia valgyti garuose virtas ar orkaitėje, be papildomų riebalų keptas bulves, vengti riebių pagardų ir padažų.
Moliūgai
Moliūgai (o taip pat ir cukinijos, patisonai) yra nekaloringos, lengvai virškinamos, tačiau labai naudingos daržovės. Juose daug vitaminų A, C, K ir B6, o taip pat ir folio rūgšties, kalio.
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai (bei kitos raugintos daržovės) - puikus nuo ligų apsaugančio vitamino C šaltinis. Juose taip pat daug B grupės vitaminų, užtikrinančių ląstelių aprūpinimą deguonimi, tad aktyvinančių smegenų veiklą, pagerinančių nuotaiką. Rūgstant kopūstams susidaro ir virškinimą teigiamai veikianti pieno rūgštis.
Riebi žuvis
Šaltuoju metų laiku stokojame vitamino D, o tai gali tapti prastos nuotaikos, sumažėjusio darbingumo, energijos stokos priežastimi. Specialistai rekomenduoja du kartus per savaitę valgyti žuvį, ypač naudinga riebi žuvis - skumbrė, lašiša, upėtakis, sardinės.
Kiaušiniai
Kiaušiniuose yra daug lengvai virškinamų baltymų, puikiai įsisavinamo kalcio, fosforo, jodo, cinko, magnio, A, D, E ir B grupės vitaminų, folio rūgšties. Kiaušiniuose esančios omega - 3 rūgštys yra natūralus antidepresantas, užtikrinantis gerą nuotaiką ir puikų smegenų darbą.
Kefyras
Kefyras, pasukos, jogurtas ir kiti rauginto pieno produktai praturtina žarnyną gerosiomis bakterijomis. Jos ne tik pagerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą, bet ir stiprina imunitetą, mažina kraujo spaudimą. Nepamirškite įdėmiai skaityti etiketes ir rinkitės kuo natūralesnius produktus be pridėtinio cukraus.
Vanduo
Vasarą esame įpratę gerti pakankamai vandens, tačiau žiemą jį nepelnytai pamirštame. To daryti nereikėtų, kadangi vanduo būtinas visiems organizme vykstantiems procesams. Orui atšalus galima gerti šiltą vandenį, pagardintą citrinos griežinėliu ir trupučiu medaus. Tinka ir žolelių arbata, o štai kavos, juodosios ar žaliosios arbatos padauginti nereikėtų, kadangi šiuose gėrimuose yra kofeino.