Arbata - prieskonis kepiniams, ryžiams, sriuboms
KMNPhoto | Shutterstock.com
Ar žinojote, kad arbatą galima panaudoti gaminant įvairius patiekalus? Arbata subtiliai papildys verdamų ryžių skonį, arbatžolės yra puikus prieskonis įvairiems kepiniams, arbatos ledukais galima gardinti sveikuoliškus kokteilius.
Egzistuoja labai daug arbatos rūšių, kurias galima ne tik plikyti ir gerti, bet ir panaudoti kulinarijoje. Juodoji, sodresnio ir ryškesnio skonio arbata labiau tinka sotesniems patiekalams, o subtilesnės, švelnesnės žaliosios bei baltosios arbatos pravers ruošiant desertus, saldžius kepinius. Prisiminkite, kad jeigu gaminiui naudojate plikytą arbatą, tai ji turėtų būti stipri, šiek tiek „pastovėjusi“.
- Ryžiams. Žalioji arbata su jazminais puikiai papildys ryžių skonį. Su šia arbata virti ryžiai idealiai tiks prie Tailando, Indijos, Kinijos virtuvių patiekalų. Stiprią žaliąją arbatą su jazminais ir vandenį sumaišykite lygiomis dalimis ir šiame skystyje virkite ryžius.
- Ankštiniams. Indiška prieskonių arbata „Chai Masala“ dar vadinama „Jogų arbata“ maišoma iš sumaltos juodosios arbatos bei įvairių prieskonių, pavyzdžiui, cinamono, gvazdikėlių, kardamono, imbiero, anyžiaus, pipirų ir kt.
- Žiupsnelis šios arbatos pagardins įvairius ankštinių (pupelių, žirnių, avinžirnių ir kt.) troškinius, suteiks jiems malonaus aromato ir švelniai šildančio aitrumo.
- Tofu. Tofu arba sojų varškė - populiarus produktas tarp veganų, sveikos mitybos šalininkų ar originalių skonių ieškančiųjų. Gabaliukais supjaustytas, įvairiuose prieskoniuose marinuotas tofu yra skanus užkandis, jį galima naudoti salotoms. Tofu, visų pirma, reikia sudėti ant popierinio rankšluostėlio, kad susigertų skysčio perteklius, tuomet apvynioti švariu popieriniu rankšluosčiu ir paslėgti, pavyzdžiui, knyga, kad išsispaustų skysčio likučiai. Beliko tofu supjaustyti gabaliukais ir marinuoti. Marinatui tiks aliejus su trupučiu sojų padažo ir mėgiamais prieskoniais, tačiau subtilesnį skonį mėgstantieji tofu gali marinuoti stiprioje žaliojoje arbatoje su trupučiu druskos, baltųjų pipirų.
-
Sriubai:
- Arbata gali pakeisti vandenį sultiniuose ir įvairiose sriubose. Švelnaus skonio ir sveikatai labai naudingą žaliąją arbatą galite naudoti vietoje vandens, kuomet verdame vištienos sultinį. Paruoštame sultinyje išvirkite truputį daržovių ir makaronų - lengva sriuba, kuri puikiai tiks susirgus, paruošta.
- Juodoji arba indiška prieskonių arbata „Chai Masala“ tiks rudeniškoms trintoms sriuboms, pavyzdžiui, bulvių, batatų, moliūgų. Sriubai skirtas daržoves supjaustykite, galite lengvai apskrudinti orkaitėje, tuomet užpilkite užplikyta ir nukošta arbata, virkite iki kol daržovės suminkštės ir sutrinkite.
-
Kepiniams:
- Šaukštelis prieskonių malūnėlyje sutrintos juodosios arbatos kepamiems sausainiams, keksiukams, keksui ar pyragui suteiks labai malonų aromatą ir subtilų skonį. Juodoji arbata geriausiai atsiskleis riebesniuose kepiniuose, kuriems taip pat naudojamas sviestas ar aliejus.
- Iki miltelių sutrinta žalioji „Matcha“ arbata tiks tiek riebiuose, o ypač lengvesniuose kepiniuose, pavyzdžiui, biskvituose. Žalios spalvos ir ypatingo skonio biskvitas su „Matcha“ nuostabiai tiks su vaniliniu ar citrininiu kremu.
- Kokteiliams. Pradėti rytą pažadinančiu ir energijos suteikiančiu trintu kokteiliu tapo tikrai populiaru įpročiu. Dažnai šiems kokteiliams naudojama truputį ledo, kurį galite pakeisti šaldyti arbata. Į kokteilius taip pat galite įpilti ir šlakelį stiprios, atšaldytos arbatos. Juodoji arbata tiks saldiems vaisiams, uogų kokteiliams, o žalioji - gaivesniems, daržovių, prieskoninių žolelių gėrimams.
- Grilio patiekalams. Pasimėgaukite puodeliu mėgiamos arbatos, kol dega grilio malkos ar kaista anglys, o likusių arbatžolių neišmeskite. Arbatžoles iš užplikytos arbatos sudėkite ant raudonų žarijų ir virš jų kepkite mėgiamus mėsos ar žuvies patiekalus (idealu, jeigu turite uždaromą grilių). Svylančios arbatžoles paskleis malonaus aromato dūmus, kurie papildys grilio patiekalų skonį.