Kaip buityje panaudoti apelsinų žieveles?
Suvalgę sultingą apelsiną jo žievelę dažniausiai išmetame, tačiau ją tikrai vertėtų išsaugoti. Apelsinų žievelės tinka ne tik kepiniams pagardinti, bet ir gali tapti puikiais saldainiais, praverčia valant namus, naikina nemalonius šaldytuvo kvapus, suteikia nuostabų aromatą vonios druskai...
Prieskonis. Prieš valgydami apelsinus, juos kruopščiai nuplaukite, nušveiskite kempinėle, palaukite, kol išdžius. Apelsinų žieveles nutarkuokite, vienu sluoksniu paskleiskite ant popierinio rankšluostėlio, uždenkite antru popieriniu rankšluostėliu ir palikite išdžiūti. Žinoma, taip pat galite džiovinti orkaitėje ar džiovyklėje.
Džiovintos apelsinų žievelės tradiciškai naudojamos kepiniuose. Apelsinai ne tik suteikia malonų aromatą, bet ir suintensyvina kepino skonį, tad galima naudoti mažiau cukraus, skonis tikrai nesuprastės.
Apsiriboti kepiniais nereikia - džiovintos apelsinų žievelės puikiai tiks ir kitų patiekalų pagardinimui. Apelsinų žieveles, čiobrelius ar rozmarinus, druską, pipirus sumaišykite su medumi ir garstyčiomis (vietoj medaus ir garstyčių galima naudoti sviestą ir porą skiltelių sutrinto česnako). Šiuo prieskonių mišiniu ištrinkite vištieną (mišinys tiks tiek krūtinėlėms, tiek ir kepant visą paukštį) ir palikite pasimarinuoti apie valandą, kepkite orkaitėje. Paukštiena bus sultinga ir ypač kvapni.
Apelsinų žievelės puikiai papildys salotų užpilų skonį. Apelsinų žieveles suberkite į aliejų ir palikite pernakt, tuomet įpilkite citrinų sulčių, įberkite druskos, pipirų, prieskoninių žolelių ir išmaišykite. Šį užpilą naudokite lengvoms, žalialapėms salotoms, ypač tiks salotoms su paukštiena.
Arbata. Įprastą, birią juodą arbatą galima nesunkiai ir nebrangiai patobulinti bei mėgautis tikrai gurmanišku gėrimu!
Apelsinus kruopščiai nuplaukite, nušveiskite, nupjaustykite žieveles (kad būtų kuo mažiau baltos dalies), supjaustykite nedideliais gabaliukais. Jas vienu sluoksniu paskleiskite ant popierinio rankšluostėlio, uždenkite antru popieriniu rankšluostėliu ir palikite išdžiūti. Galite džiovinti orkaitėje ar džiovyklėje.
Džiovintas apelsinų žieveles, nemaltus gvazdikėlius, anyžiaus žvaigždeles, kardamono sėklas, gabaliukais sulaužytą cinamono lazdelę sumaišykite su juodaja arbata. Galite naudoti ir mažiau prieskonių, tačiau mišinyje būtinai turėtų būti džiovintų apelsinų žievelių ir gvazdikėlių.
Cukatai. Cukatai arba apelsinų saldainiai - idealus desertas prie kavos ar arbatos puodelio. Tai ne tik saldus, bet ir nuostabiai kvepiantis gardumynas, kuris idealiai tiks dovanai.
Apelsinus kruopščiai nuplaukite, nušveiskite kempinėle. Žieveles nupjaustykite (kad būtų kuo mažiau baltos dalies), supjaustykite pailgomis juostelėmis. Jas sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir virkite iki kol suminkštės, apie valandą. Virimo laiką galima sutrumpinti žieveles porą dienų pamirkius šaltame vandenyje (jį vis reikia pakeisti), tuomet virti reikės apie 20 min.
Virtas žieveles nukoškite. Išvirkite cukraus sirupą (1,5 stiklinės cukraus maišant ir verdant ištirpinkite 1 stiklinėje vandens), į jį sudėkite žieveles ir virkite iki kol jos tarps permatomos, apie 30 min.
Kepimo popierių apiberkite cukrumi, sudėkite žieveles (jos bus lipnios), jas taip pat apiberkite cukrumi. Palikite visiškai išdžiūti (nepamirškite kartais pavartyti) arba džiovinkite orkaitėje, džiovyklėje.
Vonios druska ir vonios „bombos“. Karšta vonia su druska ar šnypščiančia „bomba“ nuostabiai atpalaiduoja, tarsi ištrina visus rūpesčius, o apelsinų kvapas suteikia energijos. Tiek apelsininę vonios druską, tiek ir vonios „bombas“ tikrai nesunku pasigaminti namuose.
Apelsininė vonios druska. Sumaišykite 2 stiklines magnio sulfato druskos, 2 stiklines Negyvosios jūros druskos, 1-2 šaukštelius vanilės ekstrakto, 1 šaukštelį apelsinų ekstrakto ir 2 šaukštus nutarkuotos, džiovintos apelsinų žievelės.
Apelsininės vonios „bombos“. Sumaišykite 1 stiklinę sodos, 0,5 stiklinės citrinos rūgšties, 0,5 stiklinės kukurūzų krakmolo, 0,25 stiklinės magnio sulfato druskos, 1 šaukštą nutarkuotos, džiovintos apelsinų žievelės. Išlydykite 0,25 stiklinės kokosų aliejaus, į jį įlašinkite 15-20 lašelių apelsinų eterinio aliejaus, įmaišykite į sausą mišinį.
Į buteliuką su purkštuku įpilkite vandens, lengvai papurkšite ir maišykite. Sugniaužus masę kumštyje ji turėtų išlaikyti formą. Labai svarbu nepadauginti vandens, nes mišinys ims putoti ir tirpti, pakaks vos kelių papurškimų, po kiekvieno papurškimo būtinai išmaišykite.
Gavę reikiamą, formą išlaikančią konsistenciją, masę sudėkite į silikonines formeles sausainiams, labai gerai suspauskite, prigrūskite tiek, kiek telpa.
Palaukite bent 4 valandas, kad visiškai išdžiūtų.
Apsauga augalams. Apelsinų žievelės yra natūrali priemonė, apsauganti jūsų daržą bei kambarinius augalus. Apelsinų žieveles susmulkinkite maisto smulkintuvu (smulkinti reikėtų „pulsuojant“, nuspaudžiant ir atleidžiant mygtuką, kad žievelės būtų smulkiai supjaustytos, bet nesutrintos į košę) arba labai smulkiai supjaustykite peiliu. Žieveles išbarstykite darže ar priberkite į vazonus.
Žmonėms apelsinų kvapas labai malonus, tačiau jo negali pakęsti dauguma kenkėjų vabzdžių, šliužų, sraigių. Apelsinų kvapas nepatinka ir katėms, kurios linkusios ėsti ar draskyti kambarinius augalus.
Valymo priemonė. Apelsinų žieveles galima panaudoti gaminant universalią ir natūralią valymo priemonę, ypač efektyviai šalinančią riebalų dėmes, tad puikiai tinkančią virtuvėje. 1-2 apelsinų žieveles užpilkite actu ir palikite savaitei. Po savaitės nukoškite, „apelsininį“ actą ir vandenį sumaišykite lygiomis dalimis, supilkite į buteliuką su purkštuku. Valymo priemonės užpurkškite ant purvino paviršiaus, porą minučių palaukite ir kruopščiai nuvalykite. Jeigu dėmės įsisenėjusios, paviršius labai purvinas, tačiau atsparus braižymui, ant jo užberkite sodos, tuomet užpurkškite valymo priemonės, leiskite suputoti ir palaukite 10 min., tuomet nušveiskite.
Nusilupę apelsiną nepraleiskite progos nušveisti pjaustymo lentelių. Jas tiesiog truputį sudrėkinkite, paberkite druskos ir šveiskite šviežiu apelsino žievelės gabaliuku. Pjaustymo lentelės bus švarios, maloniai kvepės, o apelsinų žievelėje esantys eteriniai aliejai sunaikins žalingus mikroorganizmus.
Apelsinų žievelės idealiai tinka mikrobangų krosnelių ir orkaičių valymui. 1-2 apelsinų žieveles (be baltosios dalies) sudėkite į kaitinimui tinkantį indelį, jas užpilkite 300 ml vandens ir palikite pernakt. Indelį su vandeniu ir žievelėmis statykite į mikrobangų krosnelę, nustatykite maksimalią galią ir kaitinkite 7 min. Jeigu valote orkaitę, ją įkaitinkite iki maksimalios temperatūros, įjunkite „vėjelį“ (jeigu orkaitėje yra tokia funkcija), indelį statykite ant orkaitės centre įkištos skardos ir kaitinkite iki kol beveik visas vanduo išgaruos. Tiek mikrobangų krosnelę, tiek ir orkaitę išvalyti bus gerokai lengviau, įsisenėję riebalai ir pridegimai atšoks, suminkštės, buitinis prietaisas maloniai kvepės.
Kvapiklis. Džiovintos apelsinų žievelės suteikia labai malonų kvapą namams. Džiovintų žievelių galima įberti į židinį, degdamos jos pripildys namus nuostabaus aromato. Žievelių taip pat galima įberti į šiukšlių kibirą, sudėti jas į drobinius maišelius ir laikyti stalčiuje ir spintoje (drabužiai ne tik jaukiai kvepės, bet ir bus apsaugoti nuo kandžių).
Jeigu virtuvėje prisvilinote maistą arba ji nemaloniai kvepia po patiekalų skrudinimo aliejuje, kepimo, šviežias ar džiovintas apelsinų žieveles, cinamono lazdelę, kelis lašus mėtų eterinio aliejaus sudėkite į puodą, įpilkite vandens ir pavirkite.
Iš apelsinų žievelių galima pasigaminti puikų šaldytuvo gaiviklį. Apelsiną perpjaukite perpus, minkštimą išimkite, o į žievelių „dubenėlius“ priberkite druskos. Šiuos „dubenėlius“ laikykite šaldytuve, jie sugers nemalonius kvapus, sumažins kvapų maišymąsi šaldytuve, šaldytuvas gaiviai kvepės.