Sveiki užkandžiai darželinukams ir mokyklinukams: ką rinktis ir kaip skaityti etiketes?

Mergaitė valgo sveiką užkandį spass | Shutterstock.com

Vaida KurpieneVaida Kurpienė

Dietistė, dviejų populiarių knygų autorė, Lietuvos dietistų asociacijos valdybos pirmininkė

Vaikai mėgsta užkandžiauti ne tik būdami namuose, bet ir ugdymo įstaigose – darželiuose ir mokyklose. Labai dažnai jie valgo saldžias bandeles, bulvių traškučius, užsigerdami juos gaiviaisiais gazuotais ar sulčių gėrimais. Tačiau kokių sveikesnių produktų galima vaikams įdėti į užkandžių dėžutes? Puikiai tinka:

  • vaisiai;
  • uogos;
  • daržovės;
  • riešutai;
  • grūdų produktai;
  • pieno produktai.

Užkandžių paskirtis – numalšinti alkį. Užkandis neturėtų tapti pagrindiniu dienos patiekalu. Pagrindinių valgymų – pusryčių, pietų ir vakarienės – metu turėtų būti patiekiamas šiltas virtas, troškintas, kartais – keptas maistas.

Vaikų užkandžių dėžutės turinys

Kokius vaisius dėti į užkandžių dėžutę?

Užkandžiams tiks beveik visi vaisiai, o labiausiai – obuoliai, kriaušės ir slyvos:

  • Obuoliai turi vitaminų A, B1, C, P, mikroelementų geležies, kalio, kalcio, natrio, mangano, taip pat nuo žalingo aplinkos poveikio saugančių antioksidantų. Obuoliai teigiamai veikia burnos sveikatą: neleidžia plisti dantų ėduoniui, irti emaliui, puikiai dezinfekuoja dantis, kai po ranka vaikai neturi dantų šepetėlio. Obuoliai tinka antsvorio turintiems vaikams: šiuose vaisiuose yra polifenolio – medžiagos, greitinančios riebalų apykaitą.
  • Kriaušėse gausu cinko, kuris svarbus imunitetui, gerina virškinimą, skatina ląstelių regeneraciją; kalio, kuris užtikrina normalią širdies veiklą. Taip pat kriaušės – ir geležies, magnio, vario, kalcio ir kitų mikroelementų šaltinis. Dėl jų gausos šie vaisiai gerina smegenų veiklą. Kriaušės ir puikiai malšina troškulį.
  • Slyvos turi B grupės, C, E, P vitaminų, karotino, vario, kalio, kalcio, cinko, fosforo, magnio ir natrio. Visos išvardytosios medžiagos gerina smegenų veiklą, didina atsparumą stresui ir darbingumą.

Džiovinti vaisiai puikiai pakeis saldumynus

Saldainius ar šokoladinius batonėlius puikiai gali atstoti džiovinti vaisiai. Juose yra daug gliukozės ir fruktozės. Džiovinimas – puikus vaisių apdorojimo būdas, nes jo metu vaisiuose išlieka beveik visos vertingosios medžiagos (geležis, kalcis, magnis, kalis, pektinai, įvairūs vitaminai ir kt.). Džiovinti vaisiai vertinami dėl ląstelienos.

Vienai porcijai užtenka nedidelės saujelės vaikų mėgstamų džiovintų vaisių arba jų mišinio.

Riešutai – itin maistingas užkandis

Riešutai yra labai maistingi, kaloringi, tad puikiai malšina alkį bei tinka net ir tada, kai nėra galimybių valgyti šilto maisto. Riešutuose gausu mineralinių medžiagų, aminorūgščių, folio rūgšties, vitamino E ir kt. Nors vertingi – visi riešutai, rekomenduojama rinktis anakardžius, lazdynų, graikinius riešutus bei migdolus.

Tinkamiausi vaikams traškūs užkandžiai

Vaikų užkandžiams galima rinktis trapučius, duoniukus, duonos lazdeles, džiovintos duonos traškučius ir pan. Šie produktai – naudingesni nei riestainiai ar sausainiai, nes juose mažai arba visai nėra cukraus, jie pagaminti iš kviečių, rugių ar miežių.

Pieno produktai

Pastaraisiais metais vaikai labai pamėgo sūrio lazdeles, pakeičiančias krekerius ar bulvių traškučius. Tai natūralios sudėties produktas, gaminamas naudojant tik pieną, druską, fermentus ir / ar citrinų rūgštį. Sūrio lazdelėse gausu kalcio, kitų mineralinių medžiagų, A, B grupės vitaminų.

Užkandžiui tinka ir indelis natūralaus jogurto. Vėlgi jį galima paskaninti pasirinktais priedais (šviežiais ar džiovintais vaisiais, uogomis ir kt.).

Pagrindiniai principai, kaip skaityti produktų etiketes perkant užkandžius vaikams

Renkant vaikams jau paruoštus užkandžius reikia pasidomėti jų sudėtimi. Pagrindiniai principai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį:

  • Skaityti ne priekinėje pakuotės dalyje parašytą informaciją, o tikrąją produkto sudėtį, nurodytą smulkiu šriftu. Pavyzdžiui, ant pakuotės gali būti parašyta: sveikiausias pasirinkimas pusryčiams. Tačiau paskaičius sudėtį tampa akivaizdu, kad taip nėra.
  • Atkreipti dėmesį ne vien tik į produkto sudėtyje esančius maisto priedus, žymimus raide E ir tam tikrų skaičių kombinacija, bet ir į kitas sudedamąsias dalis. Be to, ne visi E priedai yra kenksmingi.
  • Atkreipti dėmesį, kokią dalį produkto sudaro greitai pasisavinami angliavandeniai. Jais laikomi cukrus ir balti aukščiausios rūšies miltai, krakmolas. Šie produktai nėra naudingi sveikatai, nesuteikia sotumo jausmo. Cukrus produktų sudėtyje įvardijamas įvairiai. Visos cukraus formos baigiasi galūne -ozė.
  • Pieno produktų sudėtyje taip pat gali būti gausu cukraus ir įvairių konservantų. Pavyzdžiui, laktozė – natūralus ir naudingas cukrus. Tačiau labai dažnai vaikiški produktai praturtinami ir įprastu baltuoju cukrumi, krakmolu, hidrintais riebalais, palmių aliejumi ir kt. Pieno produktų sudėtį vėlgi būtina skaityti dėl to, kad, pavyzdžiui, varškės sūrelyje varškės gali būti ir 90 proc. ir vos 20 proc., tad geriau pirkti varškę be priedų ir paskaninti ją vaisiais arba uogomis.
  • Augaliniai riebalai. Labai dažnai užkandžius vaikams renkančius tėvus suklaidina užrašas „augaliniai riebalai“. Jie niekaip nesusiję su sveikatai naudingais šaltai spaustais aliejais. Augaliniuose riebaluose yra dirbtinai sukietintų transriebalų, kurie kenkia sveikatai, tad jų reikėtų vartoti kuo mažiau, ypač vaikams.