Imbieriniai sausainiai
PhotoJuli86 | Shutterstock.com
Imbierinių sausainių kepimas yra ne tik paskanavimas, bet ir miela Kalėdų tradicija, kurioje gali dalyvauti visa šeima. Siūlome išbandyti tikrai nenuviliantį, klasikinį imbierinių sausainėlių receptą!
Imbieriniai sausainiai Kalėdoms: ko reikės?
~ 40 sausainių Jums reikės:
- 350-400 g miltų;
- 120 g sviesto;
- 100 g cukraus (geriausia rudo);
- 150 g medaus;
- 1 kiaušinio;
- 1 šaukštelio kepimo miltelių;
- 0,5 šaukštelio sodos;
- 2-3 šaukštelių prieskonių meduoliams (galite naudoti pirktinį mišinį arba atskirus prieskonius, tuomet reikės 1-2 šaukštelių malto imbiero, 1 šaukštelio cinamono, po žiupsnį malto muskato ir maltų gvazdikėlių);
- žiupsnelio druskos.
Patarimas: jeigu norite minkštesnių, labiau meduoliukus primenančių sausainių, į tešlą papildomai įdėkite dosnų šaukštą su kaupu riebios grietinės.
Glaistui:
- 150-200 g cukraus pudros;
- 2-3 šaukštelių citrinos sulčių.
Patarimas: jei norite spalvoto glaisto, įdėkite maistinių dažų. Juos dėkite po truputį, kaskart gerai išmaišydami, nes persistengus su dažais glaistas gali per daug suskystėti. Geriausia naudoti gelinius maistinius dažus, intensyviai spalvai jų reikės labai mažai ir juos lengviau įmaišyti, išlaikant tolygią konsistenciją.

Bartosz Luczak | Shutterstock.com
Imbieriniai sausainiai Kalėdoms: receptas
- Prikaistuvyje ant nedidelės ugnies, vis maišydami ištirpinkite sviestą, cukrų ir medų. Masė turi būti visiškai vienalytė, joje neturi likti cukraus kruopelių.
- Atidėkite ir palikite atvėsti iki tokios temperatūros, kad galėtumėte drąsiai įkišti pirštą.
- Miltus (iš pradžių naudokite 350 g) sumaišykite su kepimo milteliais, soda, druska ir prieskoniais.
- Į miltų mišinį įmuškite kiaušinį, lengvai išmaišykite. Supilkite pravėsusį medaus mišinį ir gerai išminkykite tešlą. Minkykite, kol susiformuos vientisa tešla. Tešla gali būti vos lipi, pabuvusi šaldytuve ji bus elastingesnė, lipnumas sumažės, bet jei tešla labai skysta, pridėkite dar šiek tiek miltų.
- Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent 1 val. (galima ir per naktį).
- Pašaldytą tešlą padalinkite į kelias dalis ir ant miltuoto darbastalio iškočiokite iki ~4-5 mm storio.
- Iš tešlos formelėmis išspauskite ar peiliu pagal trafaretus išpjaukite sausainiukus.
- Juos kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 7-10 min. iki kol lengvai paruduos.
- Atvėsinkite ant grotelių.
- Glaistui cukraus pudrą labai gerai išmaišykite su citrinų sultimis. Glaistykite tik visiškai atvėsusius sausainius, ant karštų ar šiltų sausainių glaistas nesilaikys, nuslys.
- Apglaistytus sausainius palikite, kad glaistas sustingtų.





