Kepimas ant grotelių: gudrybės ir patarimai
Autorius: tevu-darzelis.lt,
Publikuota: 2025-05-08
CroMary | Shutterstock.com
Šiltuoju metu laiku daugelis tikrai mėgstame pasikepti mėsos ar daržovių ant laužo ar grilyje, tačiau, ar žinote, kaip kepsnių skoniu nustebinti šeimą ir draugus? Dalijamės patarimais!
- Švarios grotelės. Grotelės aplipusios maisto likučiais nuo kepimo? Nieko tokio. Pakaitinkite jas virš liepsnos, palikite šiek tiek pravėsti ir tuomet valykite su aliuminio folijos gniužiulu. Ateityje, prieš kepant, groteles patrinkite per pusę perpjautu svogūnu - maistas mažiau prikeps.
- Įkaitintos grotelės. Groteles prieš kepimą 10 - 15 minučių pakaitinkite ir tik tuomet dėkite mėsą ar daržoves - tuomet maistas mažiau prilips prie grotelių, jas bus lengviau išvalyti po kepimo.
- Dūmo kvapas. Tikrai žinote, kad tiek mėsą, tiek daržoves reikėtų skrudinti virš žarijų, nes atviroje liepsnoje patiekalai kepa netolygiai - kraštai dega ir anglėja, o vidinė dalis lieka neiškepusi. Kita vertus, jeigu norite intensyvesnio dūmo kvapo ir skonio, kepkite virš žarijų, tačiau šone palikite smarkiau degančią malką. Natūralaus medžio malką šonan dėkite ir jeigu kepimui naudojate medžio anglį. Ypač gerą skonį ir aromatą suteikia vyšnios ar obels mediena.
- Stipresnis prieskonių skonis. Jeigu norite, kad marinatas ir prieskoniai kepsniuose jaustųsi stipriau, papildomai sulaistykite kepsnį ar daržoves prieš pat kepimo pabaigą.
- Naminiai marinatai. Juk tikrai norime ir patys sveikiau valgyti, ir šeimą bei draugus sveikesniu maistu vaišinti, tad marinatus siūlome gaminti namuose. Pagrindiniai marinato maišymo principai yra labai paprasti: rūgštinis pagrindas (tinka actas, citrinų, laimų ar pomidorų sultys), aliejus ir prieskoniai.
- Negailėkite priekonių. Pamąstykite kiek prieskonių naudojate ruošdami maistą puode ar orkaitėje ir tą kiekį dvigubinkite ir net trigubinkite! Kepant grilyje ar virš žarijų didžioji dalis prieskonių tiesiog nubyra.
- Kambario temperatūros mėsa. Mėsa iškeps tolygiau, jeigu ištraukę ją iš šaldytuvo pirmiausiai leisite jai sušilti iki kambario temperatūros.
- Mėsos termometras. Jeigu norite idealiai iškepti ir neperkepti mėsos, vertėtų naudoti mėsos termometrą. Vištiena yra iškepusi kuomet mėsos termometras storiausioje vietoje rodo 73–75°C. Jautiena (vidutiniškai iškepta) – 55–60°C. Kiauliena – 65–70°C.
- Sultinga mėsa. Ant grotelių kepant vištieną ar liesą jautieną ji neretai būna sausa, ar ne? Atrodo, kad ir išmarinuota ir neperkepta... Iškepus mėsai leiskite jai pagulėti 5 - 10 minučių, per tą laiką mėsos sultys vienodai pasiskirstys ir ji taps sultinga.
- Marinuokite daržoves kepsnių marinate. Daržovėms galite naudoti tą patį marinatą, kaip kepsniams, tik jas marinuoti reikia ženkliai trumpiau, užtenka apie 20 minučių.
- (Ne)tiesioginė kaitra daržovėms. Kietas daržoves, pavyzdžiui, morkas, bulves ir pan. vertėtų iš praždių kepti toliau nuo tiesioginės kaitros, o joms suminkštėjus, perkelti virš rusenančios ugnies, kad labiau apskrustų. Minkštas daržoves, pavyzdžiui, pomidorus, paprikas, cukinijas, vertėtų iškart kepti virš didesnės kaitros.
- Daržovių kepimo laikas. Žinoma, daržovių kepimo laikas labai priklauso nuo to, kokio dydžio gabalėliais jos supjaustytos, tačiau, pavyzdžiui, cukinijas galite kepti ~ 3 - 5 minutes. Paprikas - 5 - 7 min., pomidorus - 2 - 4 min., kukurūzus - 10 - 15 min., svogūnus (stambiai pjaustytus) - 7 - 10 min., baklažanus - 5 - 8 min., šparagus - 4 - 6 min., grybus - 5 - 7 min.
- Kepti vaisiai. Ant grotelių vertėtų kepti ne tik mėsą, bet ir vaisius - jie bus puikus garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų arba skonio pagyvinimas salotoms. Išbandykite su medumi ir žiupsneliu cinamono pamarinuotą ir ant grotelių apskrudintą ananasą, kuris tiks prie vištienos ar žuvies. Ant grotelių apkepintos persikų ar nektarinų puselės idealiai tiks su neriebia mėsa, o taip pat varške, įvairiais sūriais (ypač derinyje su mocarela ar burata).
- Žuvies kepimas. Dažniausia klaida kepant žuvį yra jos perkepimas. Balta žuvis yra iškepusi, kuomet ji tampa pieno baltumo, o lašiša, upėtakis turėtų būti šviesiai rausvos spalvos. Iškepimą galite patikrinti ir įkišdami šakutę į storiausią žuvies kepsnio vietą - jei žuvis lengvai „sluoksniuojasi“, o ne yra elastinga ar guminė, – ji paruošta. Jeigu turite termometrą, tuomet storiausioje žuvies kepsnio vietoje temperatūra turėtų būti ~ 55 – 60 °C.
- Žuvis su oda. Oda žuvies kepsniams padeda išlaikyti formą ir neleidžia išsausėti. Žuvies kepsnius kepkite oda žemyn.
- 80/20 taisyklė žuviai. 80 % laiko žuvį kepkite vienoje pusėje, t.y. oda žemyn. Žuvį apverskite tik vieną kartą ir po apvertimo kepkite likusį 20 % laiko.
- Trapi žuvis. Jeigu turite žuvies gabaliukus be odos arba žuvis yra trapi (pavyzdžiui, menkė), ją kepkite įvyniotą į foliją. Tokiu atveju, labai skanu paruošti žuvies „vokelius“ - į foliją suvyniokite ne tik žuvį, bet ir įvairių daržovių gabaliukus, pagardinkite druska, kitais prieskoniais, žolelėmis, apšlakstykite aliejumi ar įdėkite gabaliuką sviesto.





