Sluoksniuotos tešlos ir obuolių rožės: receptas žingsnis po žingsnio
Obuolių rožytės yra itin paprastai bei greitai paruošiamas, labai skanus ir dailiai atrodantis kepinys.
Vienintelis „kabliukas“ - tikrai dailioms rožytėms iškepti reikalinga keksiukų skarda ar specialios, dažniausiai iš silikono pagamintos keksiukų formelės. Jeigu jų neturite, rožytės kepdamos gali išsikraipyti, tačiau skonio tai, žinoma, nepagadins.
24 obuolių rožytėms Jums reikės:
- 1 500 g pakuotės (t.y. 6 lapelių) šaldytos sluoksniuotos tešlos (labiau tiktų bemielė);
- 6-7 vidutinio dydžio, tvirtų obuolių;
- 6 dosnių šaukštų uogienės ar džemo (jeigu obuoliai rūgštūs, rinkitės saldesnę uogienę ir atvirkščiai - jeigu obuoliai saldesni, tiks rūgštesnė uogienė);
- 0,5 citrinos sulčių;
- riebalų (sviesto ar aliejaus) skardai patepti;
- pagardinimui (nebūtina): cinamono ar kitų prieskonių (tinka įvairūs meduoliams naudojami prieskoniai ir jų mišiniai, pavyzdžiui, gvazdikėliai, kardamonas, anyžiai);
- papuošimui (nebūtina): cukraus pudros.
Gaminimas:
Tešlą atidalinkite pavieniais lapeliais, sudėkite ant miltais pabarstyto stalo, pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite atitirpti.
Į didesnį puodą įpilkite vandens, vandenį sumaišykite su citrinos sultimis. Į puodą galite įdėti įvairių nesmulkintų prieskonių: cinamono lazdelę, kardamono ankštį, anyžiaus žvaigždelę. Jeigu esate tikri smaližiai, vandenį galite pasaldinti 1-2 šaukštais cukraus.
Obuolius perpjaukite perpus, išpjaukite sėklalizdžius, obuolius supjaustykite labai plonomis riekelėmis.
Obuolių verčiau nelupti, nes tuomet riekelės geriau išlaikys formą. Jeigu obuolių odelė kieta ar negraži, juos galite nulupti, tačiau tuomet pjaustykite kiek storesnėmis riekelėmis.
Khrystyna Sun | Shutterstock.com
Supjaustytus obuolius nedelsiant sudėkite į puodą su vandeniu ir citrinos sultimis, kad jie nepatamsėtų.
Puodą statykite ant ugnies, užvirkite ir pavirkite 2-3 min., kad obuoliai suminkštėtų. Jeigu obuoliai nulupti, virkite trumpiau, tik iki kol vanduo užvirs.
Obuolių riekeles nukoškite, palikite kiaurasamtyje, kad nuvarvėtų vandens perteklius. Galima sudėti ant popierinių rankšluostėlių.
Khrystyna Sun | Shutterstock.com
Atitirpusius sluoksniuotos tešlos lakštus pakočiokite išilgai iki kol ilgis maždaug padvigubės.
Iškočiotas juostas supjaustykite į 4 dalis - turėsite 24 juosteles, t.y. užpildysite 2 standartines keksiukų skardas.
Juostelių centrą aptepkite uogiene, paliekant laisvus kraštelius.
Ant vieno kraštelio dėkite obuolių riekeles taip, kad jos šiek tiek išlįstų į išorę ir truputį persiklotų tarpusavyje. Išdėliotas obuolių riekeles galima pabarstyti cinamonu ar kitais maltais prieskoniais.
Khrystyna Sun | Shutterstock.com
Apatinę juostos dalį uždenkite, užklodami išdėliotas obuolių riekeles. Jeigu liko obuolių riekelių arba jeigu norite, kad rožytės būtų ypač purios, ant užlenkto krašto uždėkite daugiau obuolių riekelių, tik jas dėkite rečiau, paliekant tarpus. Juostą su obuoliais standžiai susukite, suformuodami rožytę.
Suformuotas rožytes dėkite į riebalais pateptą keksiukų skardą arba silikonines keksiukų formeles.
Jeigu neturite keksiukų skardos ar formelių, rožytės kepdamos gali neišlaikyti gražios formos, tad jas susukite kuo standžiau, suktinuko kraštą galite sudrėkinti vandeniu, kad susukta tešla kuo geriau suliptų.
Khrystyna Sun | Shutterstock.com
Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Jeigu kepimo metu rožyčių viršus ims labai tamsėti, pridenkite kepimo popieriaus ar folijos lakštu.
Iškeptas rožytes šiek tiek atvėsinkite, išimkite iš formos ir sudėkite ant orkaitės grotelių. Palikite vėsti 10-15 min. Jeigu norite, prieš tiekiant apibarstykite cukraus pudra.
Šiltas rožytes labai tinka patiekti su vaniliniais ledais, tačiau jos puikios ir be papildomų priedų, labai skanios ir atvėsusios.