Lengvai paruošiami užkandžiai

Laukiant svečių ar organizuojant šventę namuose sukame galvą kuo vaišinti - siūlome puikių, greitai ir lengvai paruošiamų, nedaug ingredientų reikalaujančių, originalių bei tikrai skanių užkandžių idėjas.

Sūrio lazdelės


Truputį atitirpinkite bemielę sluoksniuotą tešlą, ją supjaustykite maždaug dviejų pirštų platumo juostomis, apiberkite kietuoju sūriu, jį lengvai įspauskite delnu, susukite, sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje iki kol tešla pasipūs ir apskrus. Vietoje sūrio galite naudoti kmynus, rūkytos paprikos miltelius, užberti smulkintų alyvuogių ar kumpio.

Persikai su kumpiu


Šviežius persikus pjaukite pusiau, atsargiai išimkite kaulus, padalinkite skiltelėmis. Kiekvieną skiltelę apsukite rūkyto kumpio juostele ir trumpai pakepkite ant griliaus arba gerai įkaitintoje orkaitėje. Patiekiant apšlakstykite balzamiko actu ir apiberkite baziliko lapeliais.

Datulės su sūriu ir kumpiu


Datules įkimškite aštresnio skonio, minkštu sūriu (pavyzdžiui, ožkos), apvyniokite šoninės juostele ir pakepkite ant griliaus arba gerai įkaitintoje orkaitėje. Vietoje datulių galite naudoti džiovintas slyvas - galite jas įkimšti arba tiesiog apsukti plona fermentinio sūrio riekele, o tuomet - šoninės juostele. Jeigu suktinukas byra, tai persmeikite dantų krapštuku.

Cukinijų lazdelės


Tarkuotą kietąjį sūrį lygiomis dalimis sumaišykite su džiūvėsiais, šiame mišinyje apvoliokite lazdelėmis supjaustytas ir plaktame kiaušinyje pamirkytas cukinijas, sudėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje iki kol šiek tiek apskrus. Tiekite su mėgiamu padažu.

Avokado ir fetos sūrio užtepėlė


Į maisto smulkintuvą dėkite dviejų avokadų minkštimą, keletą dosnių šaukštų fetos sūrio, ketvirtį truputį pasmulkinto svogūno, skiltelę česnako, pilkite porą šaukštų citrinos sulčių, pagardinkite kalendros lapeliais (jeigu mėgstate), pipirais, druska ir sutrinkite iki vientisos masės.
Tiekite su krekeriais, orkaitėje paskrudintais lavašo gabaliukais, lazdelėmis pjaustytomis daržovėmis.

Kepinėliai su varške ir špinatais


Špinatus supjaustykite, perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite ir sumaišykite su varške, įdėkite truputį grietinės, pagal skonį pagardinkite druska, pipirais ir česnaku.
Truputį atitirpinkite bemielę sluoksniuotą tešlą, lapelius šiek tiek pakočiokite ir padalinkite maždaug 8 cm pločio (ilgis nėra svarbus) stačiakampiais. Ant vienos stačiakampio pusės dosniai dėkite įdaro, sulenkite, kitoje pusėje gerai užspauskite kraštus ir supjaustykite poros kąsnių gabaliukais.
Gabaliukus patepkte kiaušinio plakiniu ir apiberkite sezamo sėklomis.
Kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje iki kol šiek tiek apskrus.

Traškios sūrio lazdelės


Plėšomo sūrio lazdeles (arba lazdelėmis pjaustytą fermentinį sūrį) pamirkykite į išplaktą kiaušinį, o tuomet apvoliokite džiūvėsiuose. Pakarkokite 2-3 kartus. Kepkite gerai įkaitintame aliejuje iki kol dailiai apskrus.
Tiekite su pomidrų padažu.
Mėgstantys aštriai į džiūvėsius gali įmaišyti maltų juodųjų ar čili pipirų, taip pat prieskoninių žolelių.

Plėšomas batonas su česnakiniu sviestu ir sūriu


Minkštą sviestą ištrinkite su smulkintu česnaku, kapotomis petražolėmis ir trupučiu druskos. Batono kepalą įpjaukite skersai ir išilgai, kad gautųsi rombai, įpjovas patepkite sviestu ir į jas įkiškite riekelėmis pjaustyto arba tarkuoto sūrio (geriausiai naudoti greitai besilydantį sūrį - tiktų fermentinis, gaudos, mocarelos. Galima naudoti keletos rūšių sūrius.). Visą kepalą atsargiai įsukite į folijos lakštą ir kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., tuomet atsargiai atverkite foliją ir grąžinkite į orkaitę dar 5 min., kad batonas apskrustų.
Iškepus apiberkite smulkintomis petražolėmis.


 

Susiję straipsniai

Vieno kąsnio užkandžiai ant dantų krapštukų

Siūlome išbandyti 11 tikrai paprastų receptų, įtiksiančių įvairiems skoniams.

Tuno užtepėlė su saulėje džiovintais pomidorais

Labai skani ir vos per kelias akimirkas paruošiama užtepėlė, kuri puikiai tiks tiek pusryčiams ar vakarienei, tiek ir šventiniam stalui.

Turkiška pica su faršu (lachmadžunas)

Lachmadžunas - turkiškas, picą primenantis patiekalas. Tai plonos tešlos paplotėlis, apteptas faršo ir daržoviu mišiniu bei iškeptas krosnyje.