Štrudelis su varške ir obuoliais
Angelica Parisi | Shutterstock.com
Štrudelis – tradicinis Vidurio Europos, ypač Austrijos ir Vokietijos, pyragas. Štrudeliai kepami su įvairiais tiek saldžiais, tiek ir sūriais įdarais. Siūlome kepti štrudelį su varške ir obuoliais - toks įdaras labai drėgnas, tad desertas tiesiog tirps burnoje.
Jums reikės:
Tešlai:
- 200 g miltų;
- 1 kiaušinio;
- 50 ml vandens;
- 2 šaukštų sviesto;
- žiupsnelio druskos.
Įdarui:
- 200 g varškės;
- 1 kiaušinio;
- 2–3 obuolių;
- 50 g razinų;
- 4 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
- 0,5 šaukštelio cinamono;
- 1 šaukšto manų kruopų.
Štrudeliui suformuoti ir patiekti:
- 2 šaukštų sviesto;
- 1 kiaušinio trynio;
- cukraus pudros apibarstymui.
Gaminimas:
- Tešlos paruošimas. Miltus sumaišykite su druska.
- Į miltus supilkite paplaktą kiaušinį, ištirpintą ir kiek atvėsusį sviestą ir vandenį.
- Suminkykite tešlą. Tešlą reikia minkyti ilgai, kad ji būtų elastinga ir neliptų prie rankų.
- Išminkytą tešlą įdėkite į maišelį ar apvyniokite maistin plėvele ir 30 min. palikite kambario temperatūroje pailsėti.
- Įdaro paruošimas. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais, sumaišykite su 2 (arba pagal skonį) šaukštais cukraus, cinamonu ir manų kruopomis.
- Varškę sumaišykite su kiaušiniu, 2 (arba pagal skonį) šaukštais cukraus, vaniliniu cukrumi.
- Razinas nuplaukite.
- Štrudelio suformavimas ir kepimas. Ant miltais pabarstyto stalo labai plonai iškočiokite tešlą į pailgą stačiakampį.
- Tešlą patepkite 2 šaukštais lydyto sviesto.
- Tešlos centre paskirstykite įdarą: ištepkite varškės sluoksnį, ant jo berkite razinas ir obuolius.
- Tešlos šonus iš abiejų pusių supjaustykite horizontaliomis juostomis iki įdaro.
- Juostas lenkite ant įdaro taip, kad jos persiklotų viena su kita. Šonuose apspauskite.
- Štrudelį taip pat galite formuoti ir kitaip, t.y. įdarą tiesiog užkloti nepjaustytais tešlos lakštais iš abiejų pusių arba įdarą galite tolygiai paskleisti ant viso tešlos lakšto ir tuomet jį susukti į volelį.
- Suformuotą štrudelį aptepkite kiaušinio trynio plakiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. iki kol kepinys bus auksinės spalvos.
- Iškepusį štrudelį palikite šiek tiek atvėsti, o tuomet apibarstykite cukraus pudra.