Štrudelis su varške ir obuoliais

Štrudelis su varške ir obuoliais Angelica Parisi | Shutterstock.com

Štrudelis – tradicinis Vidurio Europos, ypač Austrijos ir Vokietijos, pyragas. Štrudeliai kepami su įvairiais tiek saldžiais, tiek ir sūriais įdarais. Siūlome kepti štrudelį su varške ir obuoliais - toks įdaras labai drėgnas, tad desertas tiesiog tirps burnoje.  

Jums reikės:

Tešlai:

  • 200 g miltų;
  • 1 kiaušinio;
  • 50 ml vandens;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • žiupsnelio druskos. 

Įdarui:

  • 200 g varškės;
  • 1 kiaušinio;
  • 2–3 obuolių; 
  • 50 g razinų;
  • 4 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
  • 0,5 šaukštelio cinamono;
  • 1 šaukšto manų kruopų. 

Štrudeliui suformuoti ir patiekti:

  • 2 šaukštų sviesto;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • cukraus pudros apibarstymui. 

Gaminimas:

  1. Tešlos paruošimas. Miltus sumaišykite su druska. 
  2. Į miltus supilkite paplaktą kiaušinį, ištirpintą ir kiek atvėsusį sviestą ir vandenį. 
  3. Suminkykite tešlą. Tešlą reikia minkyti ilgai, kad ji būtų elastinga ir neliptų prie rankų. 
  4. Išminkytą tešlą įdėkite į maišelį ar apvyniokite maistin plėvele ir 30 min. palikite kambario temperatūroje pailsėti. 
  5. Įdaro paruošimas. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais, sumaišykite su 2 (arba pagal skonį) šaukštais cukraus, cinamonu ir manų kruopomis.
  6. Varškę sumaišykite su kiaušiniu, 2 (arba pagal skonį) šaukštais cukraus, vaniliniu cukrumi.
  7. Razinas nuplaukite. 
  8. Štrudelio suformavimas ir kepimas. Ant miltais pabarstyto stalo labai plonai iškočiokite tešlą į pailgą stačiakampį. 
  9. Tešlą patepkite 2 šaukštais lydyto sviesto. 
  10. Tešlos centre paskirstykite įdarą: ištepkite varškės sluoksnį, ant jo berkite razinas ir obuolius.
  11. Tešlos šonus iš abiejų pusių supjaustykite horizontaliomis juostomis iki įdaro. 
  12. Juostas lenkite ant įdaro taip, kad jos persiklotų viena su kita. Šonuose apspauskite.
  13. Štrudelį taip pat galite formuoti ir kitaip, t.y. įdarą tiesiog užkloti nepjaustytais tešlos lakštais iš abiejų pusių arba įdarą galite tolygiai paskleisti ant viso tešlos lakšto ir tuomet jį susukti į volelį. 
  14. Suformuotą štrudelį aptepkite kiaušinio trynio plakiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min. iki kol kepinys bus auksinės spalvos. 
  15. Iškepusį štrudelį palikite šiek tiek atvėsti, o tuomet apibarstykite cukraus pudra. 

Susiję straipsniai

Nematomas obuolių pyragas

Nematomas obuolių pyragas taip vadinasi, nes tešlos jame beveik nesimato - vien tik gausybė obuolių.

Bešamelio padažas su sūriu

Mornė (pranc. Mornay) padažas yra sūriu pagardintas bešamelio padažas.

Klasikinis bešamelio padažas

Bešamelio padažas yra vienas iš penkių pagrindinių prancūziškų padažų, kurie sudaro klasikinės prancūzų virtuvės pagrindą.