15 blogų namų ruošos įpročių: ar nepakenksite šeimos sveikatai?
Precizišką tvarką namuose, ypač turint mažų vaikų, palaikyti labai sudėtinga, ir dėl to niekas nesiginčija. Tačiau yra nemažai su namų ruoša susijusių įpročių, kurie gali kelti rimtą pavojų ir pačiam būstui, ir mūsų sveikatai. Taigi, kurie iš jų – patys dažniausi? Pasitikrinkite, ar ir jūs savo namuose nepuoselėjate vieno iš šių blogų įpročių.
1. Niekada nevalome durų rankenų
Durų rankenas kasdien grįžę namo ir migruodami tarp kambarių liečia visi šeimos nariai, namų svečiai, tad ant rankenų kaupiasi mikrobai. Todėl jei ir ne kasdien, tai bent tvarkydamiesi namus nepamirškite dezinfekciniu skysčiu nuvalyti ir durų rankenų.
2. Nevalome TV nuotolinio valdymo pulto
Dar viena potenciali bakterijų kaupimosi vieta – televizoriaus pultelis. Jį valyti reikėtų kartą per savaitę. Pirmiausia išimkite baterijas, tuomet dezinfekciniu skysčiu patrinta šluoste nuvalykite pultelį. Nešvarumus aplink mygtukus nesunkiai išvalysite dantų krapštukais.
3. Vaikštome po namus su batais
Net jei jūsų batai vizualiai ir atrodo švarūs, ant jų padų knibždėte knibžda bakterijų, ant jų patekusių už namų ribų. Arizonos (JAV) universitete netgi buvo atliktas tyrimas, kuriame nustatyta, kad ant avalynės aptinkama vidutiniškai 421 tūkst. bakterijų! Taigi, geriausia batus palikti net ne viduje prie durų, bet už jų.
4. Kaupiame įvairius popierius, o galiausiai židinyje deginame net ir netinkamus kūrenimui
Daugelis turime vietelę, kurioje nugula čekiai, sąskaitos, skrajutės, lankstinukai ir visoks kitoks popierinis šlamštas. Taigi, vos kažkas patenka į pašto dėžutę, kokius nors popierius parsineša vaikai ir kt., peržiūrėkite juos, svarbius atsidėkite, o kitiems vieta popieriaus atliekų šiukšliadėžėje ir konteineryje.
Taip pat prieš kažką mesdami į židinį įsitikinkite, ar tai saugu. Pavyzdžiui, spalvotas popierius gali padidinti liepsnos temperatūrą ir sugadinti dūmtraukį, sukelti jame gaisrą bei skleisti toksiškus dūmus. Židinyje negalima deginti plastiko, kartono ir šlapios medienos.
5. Telefoną krauti paliekame ant lovos, prietaisus krauname visą dieną
Įkrauti įrenginį, paliktą ant bet kokio minkšto, degaus paviršiaus, ypač po pagalve – gana pavojinga. Kraunamas išmanusis prietaisas kaista, o patalai gali trukdyti jam atvėsti, todėl didėja gaisro pavojus.
Taip pat kai nešiojamasis kompiuteris ilgą laiką prijungtas prie įkroviklio, abu gali perkaisti, vėlgi gali kilti gaisro pavojus. Tad niekada nepalikite kompiuterio krautis per naktį ar kai nieko nėra namuose.
Blogi įpročiai virtuvėje
6. Puodus, keptuves, įvairius kitus daiktus laikome orkaitėje
Jūsų orkaitė turėtų būti naudojama tik maistui ruošti. Puodų ir keptuvių, indų ir bakalėjos prekių laikymas – pats tikriausias nelaimės receptas. Jei netyčia kažką pamiršę įjungsite orkaitę, tas kažkas gali lengvai pradėti svilti ir užliepsnoti.
7. Naudojame seną keptuvę nesvylančia danga
Laikui bėgant tefloninių keptuvių danga tampa nebefunkcionali, jos mikrodalelės patenka į maistą. Tam, kad to išvengtumėte, puodus ir keptuves nesvylančia danga patartina keisti kas dvejus ar trejus metus arba vos tik pastebėsite, kad paviršius tapo netolygus.
8. Paliekame užmerktus indus, o maisto likučius nuskalaujame pačioje plautuvėje
Mokslininkai taip pat ištyrė, kad virtuvių plautuvėse gali būti aptinkama daugiau e. coli bakterijų nei tualete nuleidus vandenį. Taigi, palikus indus per ilgai, jų paviršiuje pradeda daugintis bakterijos, tad geriau indų nemarinuokite.
Beje, nepamirškite reguliariai plauti ir augintinių maisto dubenėlių.
Labai nedidelius maisto likučius nuskalauti tiesiai į plautuvę ir po to surinkti juos iš sietelio – daugelio įprotis. Tačiau prieš plaudami indus verčiau maisto likučius sužerkite tiesiai į šiukšlių dėžę – gal ir užtruksite ilgiau, tačiau neteks sukti galvos, kaip atkimšti kanalizaciją.
9. Per ilgai naudojame indų kempinėlę
Tikriausiai jau esate girdėję faktą, kad indų kempinėlė – tikriausia bakterijų daugykla. Idealiu atveju indų kempinėlę turėtumėte keisti maždaug kartą per savaitę. Jei turite indaplovę, kempinėlę galite dėti plauti kartu su indais: taip sumažinsite bakterijų kiekį ir kempinėle galėsite naudotis ilgiau. Iškart patartina įsigyti didesnę indų kempinėlių pakuotę, kad naujų visada turėtumėte po ranka.
10. Sumetame visus virtuvinius rakandus į vieną stalčių
Pripažinkime, kiekvienoje virtuvėje yra stalčius, kuriame laikomi stalo įrankiai, virtuviniai peiliai, atidarytuvai, dangteliai, kamšteliai ir t. t. Tad dėl tokio chaoso ilgainiui gali būti sunku rasti daiktus, taip pat padidėja tikimybė susižeisti įsidūrus į kokį nors aštrų įrankį. Todėl kartą ir visiems laikams tą stalčių iškuopkite, daiktus išrūšiuokite į krepšelius, įvairius dėklus ir pan.
11. Visiems gyvenimo atvejams naudojame tik vieną pjaustymo lentelę
Norint šeimai pagaminti sveikų ir maistingų patiekalų, reikia išdoroti ir susmulkinti daugybę skirtingų produktų: nuo vaisių ir daržovių iki žuvies bei mėsos. Jei naudojate tik vieną pjaustymo lentelę, kyla kryžminės maisto taršos rizika. Tad tam, kad maisto neatakuotų mikrobai, skirtingiems produktams pjaustyti naudokite skirtingų spalvų lenteles, o po naudojimo jas kruopščiai nuplaukite.
12. Pamirštame nuvalyti viryklės rankenėles
Daugelis mūsų reguliariai valo kaitlenčių paviršių, tačiau pamiršta nuo nešvarumų išvaduoti rankenėles, ant kurių taip pat lieka maisto, riebalų likučių. Nuimamas rankenėles reikia plauti karštu vandeniu ir muilu, nenuimamas – tiesiog gerai nuvalyti drėgna šluoste.
Blogi įpročiai vonios kambaryje
13. Nepakankamai dažnai skalbiame patalynę ir rankšluosčius
Nors patalynė ir rankšluosčiai dažniausiai nebūna nei labai purvini, nei skleidžia nemalonų kvapą, juos reikia skalbti taip pat dažnai, kaip ir drabužius. Ekspertų nuomone, vonios rankšluosčius reikia skalbti kas 3–4 dienas, patalynę – kartą per savaitę 60 °C temperatūros vandenyje.
14. Pernelyg ilgai paliekame skalbinius skalbimo mašinoje
Atrodo, randame laiko prikrauti ir paleisti skalbimo mašiną, tačiau kai reikia skalbinius išdžiaustyti, tam galime neprisiruošti ir visą likusią dienos dalį. Tačiau kuo ilgiau jie ten paliekami, tuo didesnė tikimybė, kad drabužiai pradės skleisti nemalonų kvapą, juose pradės veistis pelėsis. Tad verčiau telefone nusistatykite priminimą ir skalbinius padžiaukite arba perkelkite į džiovyklę skalbimo ciklui pasibaigus.
15. Paliekame atitrauktą dušo užuolaidą
Po maudynių duše ar vonioje užuolaidą atitraukiame ir paliekame suskleistą. Tačiau taip ji tampa puikia terpe bakterijoms ir pelėsiams augti. Tad po kiekvienų maudynių užuolaidą visiškai užtraukite, kad ji tinkamai išdžiūtų. Beveik analogiška problema – kai po maudynių drėgni rankšluosčiai numetami ant grindų.