Adžaruli chačapuri - gruzinų pyragas su sūriu ir kiaušiniu
smspsy | Shutterstock.com
Adžaruli chačapuri (აჭარული ხაჭაპური) yra tradicinis gruzinų pyragas su sūriu ir kiaušiniu, kilęs iš Adžarijos regiono. Tai viena iš daugelio chačapuri rūšių, išsiskirianti savo forma. Adžaruli chačapuri yra gaminamas iš mielinės tešlos, gruziniško sūrio suluguni ir kiaušinio.
Adžaruli chačapuri tradiciškai valgomas rankomis - iš šonų nugnybiama truputį tešlos ir tešlos gabaliukas panardinamas į išsilydžiusį sūrio ir kiaušinio mišinį. Kartais įleistas kiaušinis prieš patiekiant išmaišomas šakute su išsilydžiusiu sūriu.
Jums reikės:
- 500 g miltų;
- 6 g sausų mielių;
- 1 stiklinės pieno (arba vandens);
- 500 g gruziniško sūrio sulugunio (galima pakeisti kitokiu sūriu, panašų skonį išgausite lygiomis dalimis sumaišę fermentinį ir fetos sūrį);
- 100 g sviesto;
- 5 kiaušinių;
- 1 šaukšto cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- riebalų skardai patepti.
Gaminimas:
- Miltus persijokite, sumaišykite su mielėmis, druska, cukrumi.
- Pusę sviesto išlydykite ir sumaišykite su pienu (arba vandeniu), supilkite į tešlą.
- Suminkykite tešlą, pridenkite rankšluostuku ir dėkite į šiltą vietą 30 min.
- Vėliau perminkykite ir palikite šiltoje vietoje dar 30 min. Tešla turi gražiai pakilti.
- Tešlą dalinkite į 5 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko iškočiokite piršto storumo paplotėlį.
- Sulugunį sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite. Sūrį padalinkite 5 tešlos paplotėliams, sudėkite į jų centrą.
- Iš tešlos paplotėlių suformuokite pailgus laivelius su aukštesniais kraštais ir sūrio įdaru viduryje.
- Chačapuri dėkite ant riebalais pateptos skardos ir kepkite iki 180-200°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min.
- Tuomet išimkite, patepkite viršų sviestu ir po gabaliuką sviesto dėkite į centrą.
- Į centrą atsargiai įdėkite kiaušinių trynius - po vieną į kiekvieną pyragą. Gruzinai dažniausiai naudoja tik trynius, tačiau galite įleisti ir visą kiaušinį.
- Grąžinkite į orkaitę ir dar pakepkite iki kol kiaušinis apkeps, tačiau trynys paprastai paliekamas skystas.