Ispaniškas omletas (tortilla española)

Ispaniškas omletas (tortilla española) VasiliyBudarin | Shutterstock.com

Ispaniškas omletas arba ispaniška tortilija yra paprastas ir sotus patiekalas, kuriam reikės tik bulvių ir kiaušinių.

Ispanai pasakoja, kad tortiliją kepti sugalvota per Bilbao miesto apgultį, kuomet reikėjo greito, pigaus ir sotaus patiekalo iš paprastų ingredientų, kad tiek miestiečiai, tiek kareiviai būtų pamaitinti.

Šiandien tai ne tik tradicinis pasirinkimas pusryčiams. Baruose iš užkandinėse dažnai tiekiama kubeliais ar nedidelėmis riekelėmis supjaustyta šalta tortilija, jos gabaliukai dedami į sumuštinius.

Jums reikės:

  • 5 bulvių;
  • 4 kiaušinių;
  • 1 svogūno;
  • 0,5 stiklinės aliejaus;
  • pagal skonį druskos, pipirų. 

Patarimas: tradicinė tortilija kepama tik iš bulvių ir kiaušinių, tačiau kartais ji papildoma kitais priedais: įvairių daržovių gabaliukais, žalumynais, mėsa, dešra, tarkuotu sūriu ir pan.

Gaminimas:

  1. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais ar riekelėmis, svogūną - pusžiedžiais.
  2. Bulves ir svogūnus kepkite įkaitintame aliejuje iki kol bulvės apskrus, bus minkštos. Kepkite apie 20-25 min.
  3. Išgriebkite iš aliejaus bulves ir svogūnus.
  4. Išplakite kiaušinius su druska ir pipirais.
  5. Į plakinį įmaišykite keptas bulves.
  6. Keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus (prieš tai naudotą aliejų reikia nupilti, tokio didelio jo kiekio nereikės).
  7. Į keptuvę supilkite plakinį su bulvėmis. Kepti reikia neuždengtoje keptuvėje, ant vidutinės ugnies, apie 6 min. Kepimo metu nereikia nieko vartyti, reikėtų tik mentele vis apvesti aplink kepančios tortilijos kraštus, kad ji pernelyg neprikibtų prie keptuvės.
  8. Keptuvę su apkepusia tortilija uždenkite plačia lėkšte, apverskite keptuvę, kad tortilija apsiverstų į lėkštę.
  9. Apverstą tortiliją įstumkite atgal į keptuvę su dar trupučiu aliejaus.
  10. Nemaišydami kepkite neuždengtoje keptuvėje dar 4-5 min.
  11. Iškeptą tortiliją vėl apverskite ant lėkštės, prieš pjaustydami ir tiekdami palaukite apie 5 min., kad ji sutvirtėtų.
  12. Pjaustykite riekėmis, kaip pyragą ir tiekite su įvairiomis daržovėmis, česnakiniu majonezu aioli ar kitais priedais.

Susiję straipsniai

Naminis Dubajaus šokoladas

Pasaulis eina iš proto dėl Dubajaus šokolado ir už plytelę negaili net ir keliolikos eurų. Tačiau gerokai pigiau jį galite pasigaminti namuose.

Džiovintos slyvos su šonine

Šiame užkandyje puikiai dera slyvų saldumas ir minkštumas bei šoninės sūrumas ir traškumas.

Tuno užtepėlė „Kalėdų vainikas“

Tuno užtepėlę paruošite vos per kelias minutes, o ją sudėję į apskritimo formą ir papuošę krapais bei granatų sėklomis turėsite Kalėdų stalo puošmeną.