Itališkos salotos su duona (panzanella)
Toskanos regiono virtuvėje vyrauja paprasti, sotūs ir „taupūs“ patiekalai. Labai populiarios pomidorų salotos su duona panzanella nėra išimtis - jos gaminamos, norint sunaudoti sukietėjusią duoną.
Salotos pavyksta pakankamai sočios, tačiau tuo pačiu ir gaivios, vasariškos. Jas galima valgyti vienas arba tiekti kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos ar žuvies patiekalų.
Jums reikės:
- 600 g įvairių prinokusių pomidorų;
- 300 g šviesios duonos (puikiai tinka sukietėjusi duona), pavyzdžiui, ciabatta arba focaccia;
- 2 trumpaviaisių agurkų;
- 0,5 mėlynojo svogūno;
- saujos alyvuogių;
- 5 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 šaukšto balzamiko arba vyno acto (galima pakeisti citrinų sultimis);
- žiupsnelio druskos, pipirų, džiovintų bazilikų (arba šviežiū bazilikų pundelio).
Patarimas: tradicinių panzanella salotų pagrindas yra duona ir pomidorai, tačiau kitus ingredientus galima pasirinkti pagal savo skonį. Šiame recepte siūlome papildomai pridėti agurkų, svogūnų ir alyvuogių, tačiau į šias salotas galima pridėti ir mocarelos ar tarkuoto kietojo sūrio, kaparėlių, įvairių apkeptų daržovių (pavyzdžiui, cukinijų, baklažanų, paprikų).
Gaminimas:
- Pomidorus stambiai supjaustykite, dėkite į kiaurasamtį, kiaurasamtį įstatykite į indą, pabarstykite druska ir lengvai papurtykite. Palaikykite 10-15 min. vis papurtydami. Druska „ištrauks“ sultis iš pomidorų, tačiau šių sulčių nereikia išpilti, jos bus reikalingos padažui.
- Išsiskyrusias pomidorų sultis išplakite su aliejumi, actu, druska, pipirais, baziliku. Tai bus padažas salotoms.
- Agurkus supjaustykite kubeliais ar riekelėmis, svogūną - plonais pusžiedžiais.
- Duoną, jeigu ji sužiedėjusi, kieta, sulaužykite stambokais gabaliukais. Ją galima apskrudinti įkaitintoje orkaitėje, kad skonis būtų ryškesnis, tačiau to daryti nebūtina.
- Jeigu duona yra šviežia, minkšta, tuomet ją būtinai reikia padžiovinti orkaitėje. Duoną supjaustykite ar suplėšykite stambokais gabaliukais, paskleiskite ant skardos ir ~ 10 min. pakaitinkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje, kepimo metu būtinai vis pavartykite. Apdžiovintą, apskrudusią orkaitėje duoną palikite atvėsti.
- Į dubenį su padažu berkite duonos skrebučius ir visas daržoves, išmaišykite.
- Salotas rekomenduojama 30 min. palaikyti šaldytuve, kad duona suminkštėtų ir sugertų padažą. Tai ypač svarbu, jeigu naudojama sena, sukietėjusi duona. Jeigu duona šviežiai paskrudinta, galima valgyti iškart.