Kalėdiniai sviestiniai sausainiai su pertepimu
Sviestinės tešlos sausainiai su skylute pro kurią matosi džemo pertepimas atrodo tikrai dailiai ir puikiai tinka ne tik skanauti, bet ir dovanoti.
Šie sausainiai vadinami „Linzer“, jų pavadinimas siejamas su Linco miestu (vok. Linz), kuris garsėjo gardžiais kepiniais. Sausainių „pradininkas“ yra to paties pavadinimo tortas, kurio receptas laikomas vienu seniausių užrašytų pyragų receptų Europoje - „Linzer“ torto receptas pirmą kartą užrašytas 1653 m. Tai trapios tešlos pyragas, įdarytas vaisių džemu (dažniausiai aviečių) ir papuoštas dekoratyviniu tešlos tinkleliu.
Ilgainiui, atkartojant torto receptą imta kepti mažus sausainius, perteptus džemu. Juos buvo patogiau dalinti, neštis į svečius, dovanoti, tad jie tapo neatsiejama Kalėdų ir kitų švenčių dalimi.
Jums reikės:
Tešlai:
- 300 g miltų;
- 200 g sviesto;
- 100 g cukraus;
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus;
- 1 kiaušinio;
- žiupsnelio druskos.
Pertepimui:
- 150 g džemo ar uogienės.
Papuošimui:
- cukraus pudros (nebūtina).
Gaminimas:
- Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, baltos masės.
- Įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite.
- Dalimis įsijokite miltus, įberkite druskos ir minkykite iki kol susidarys vienalytė tešla.
- Tešlą įdėkite į maišelį ar apsukite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą bent 30 min.
- Tešlą ant miltuoto stalo arba tiesiai ant kepimo popieriaus iškočiokite į 4-5 mm plonumo lakštą.
- Sausainių formelėmis ar stiklinės išspauskite sausainius. Pusėje jų mažesne forma ar peiliu išpjaukite „langelius“ - bus dar gražiau jei skylutės taip pat bus dekoratyvios.
- Sausainius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos, kepti reikėtų 10-12 min.
- Iškepusius sausainius atvėsinkite ant grotelių.
- Ant sausainių be skylutės užtepkite šiek tiek džemo ar uogienės ir uždenkite kitu sausainiu su „langeliu“. Lengvai prispauskite.
- Jei norite, apibarstykite cukraus pudra.