Tekantis šokoladinis suflė „Lava cake“
Plawan Studio | Shutterstock.com
Šokoladinis suflė su šokoladinio pyrago „apvalkalu“ ir tekančiu, skystu šokoladiniu vidumi yra populiarus visame pasaulyje ir dažnai puikuojasi restoranų meniu, tačiau šį desertą tikrai galite išsikepti ir namuose.
Trumpa „Lava cake“ deserto istorija
Desertas daugeliui pažįstamas anglišku pavadinimu „lava cake“, t.y. „lavos pyragaitis“, tačiau tai prancūziškas skanėstas, kuris šia kalba vadinamas „mi-cuit au chocolat“ - pažodžiui išvertus - „pusiau iškeptas šokoladinis pyragėlis“ arba „chocolat coulant“ - „tekantis šokoladas“.
Manoma, kad desertą 1981 m. sukūrė prancūzų šefas Michel Bras, kurį įkvėpė po slidinėjimo su šeima gertas karštas šokoladas. Pasakojama, kad siekdamas tobulo varianto ir norėdamas atrasti idealias ingredientų proporcijas šefas eksperimentavo net dvejus metus.
Šokoladiniam suflė „Lava cake“ Jums reikės:
- 100 g juodo šokolado (70 % kakavos);
- 100 g sviesto;
- 2 kiaušinių
- 2 kiaušinių trynių;
- 60 g cukraus;
- 40 g miltų;
- žiupsnelio druskos;
- šiek tiek kakavos ir sviesto formelėms paruošti.

vedrana2701 | Shutterstock.com
Šokoladinio suflė „Lava cake“ gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (režimas viršus-apačia, be vėjelio).
- Ištepkite mažas keramikines kepimo formeles sviestu ir pabarstykite kakava.
- Karšto vanens vonelėje (t.y. dubenyje virš puodo su verdančiu vandeniu) arba mikrobangėje ištirpinkite gabaliukais sulaužytą šokoladą ir sviestą, maišykite, kol masė taps vientisa.
- Šokoladinę masę atidėkite ir palikite šiek tiek pravėsti, ji turi būti šilta (apie 40-45 °C), net ne verdanti.
- Atskirame dubenyje kiaušinius, kiaušinius trynius ir cukrų išplakite, kol masė pabals ir šiek tiek sutirštės.
- Į kiaušinių masę įmaišykite šiltą šokoladinę masę.
- Įsijokite miltus ir įberkite druską, atsargiai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų, bet neplakite ir ilgai nemaišykite.
- Supilkite tešlą į iš anksto paruošas formeles (užpildykite 3/4 formelės).
- Kepkite 8-10 min., kol išorė sutvirtės, bet vidus išliks skystas.
- Iškeptus suflė ištraukite iš orkaitės ir dar 1-2 min. palaikykite formelėse, o tuomet atsargiai apverskite ant lėkštės. Taip pat galite tiekti indeliuose, kuriuose suflė kepė.
-
Tiekiant galite pabarstyti cukraus pudra, tinka tiekti su ledais ar uogomis.





