Tobulas šokoladinis cukinijų keksas (receptas)
vm2002 | Shutterstock.com
Šis šokoladinis cukinijų keksas yra tiesiog nuostabus! Tai puikus būdas sunaudoti gausų cukinijų derlių, tačiau cukinijų skonio iškeptame kekse tikrai nesijaučia. Keksas pavyksta labai šokoladinis ir ne per daug saldus, o cukinijos jam suteikia drėgnumo.
Keksą labai lengva įvairiai pagerinti ir paįvairinti. Į tešlą galite įmaišyti riešutų, uogų (ypač tiktų džiovintos spanguolės), iškeptą keksą galite aplieti tirpintu šokoladu ir apibarstyti paskrudintais, smulkintais riešutais.
Šokoladiniam cukinijų keksui jums reikės:
- 250 g sutarkuotų cukinijų (skysčio nuspausti nereikia);
- 150 g juodojo šokolado;
- 150 g miltų;
- 50 g tikros, karčios kakavos;
- 2 kiaušinių;
- 120 ml neutralaus skonio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų);
- 150 - 200 g cukraus (kiekį pasirinkite pagal skonį, t.y. norisi saldesnio ar saikingesnio saldumo kekso);
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
- 1 šaukštelio sodos;
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos.
Gaminimas:
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, kakavą, druską.
- Cukinija turėtų būti nuskusta (nebent cukinijos labai jaunos, mažos ir jų odelė plonytė, tuomet galite jų neskusti) ir sutarkuota per burokinę tarką, skysčio nuspausti nereikia. Jeigu cukinija jau didesnė, su sėklomis, jas pašalinkite ir tuomet sutarkuokite cukiniją, įsitikinkite, kad turite apie 250 g tarkių.
- Aliejų išplakite su kiaušiniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į plakinį įmaišykite cukinijų tarkius. Į šią masę dalimis gerai permaišant įmaišykite miltų mišinį.
- Šokoladą sulaužykite arba sukapokite peiliu, įmaišykite į tešlą.
- Pailgą kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite tešlą.
-
Keksą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 50 min. - 1 valandą. Ar keksas iškepęs patikrinkite mediniu pagaliuku.