Tradiciniai koldūnai su mėsa (receptas)

Koldūnus paruošti tikrai labai paprasta, jiems nereikia įmantrių ingredientų, jie skanūs ir sotūs - tikriausiai būtent todėl koldūnai yra paplitę visame pasaulyje. Siūlome pasigaminti Lietuvoje visiems puikiai pažįstamų ir mėgstamų koldūnų su mėsa.
~ 80 vnt. koldūnų Jums reikės:
Mėsos įdarui Jums reikės:
- 300 g jautienos;
- 300 g kiaulienos;
- 2 svogūnų;
- 2 skiltelių česnako;
- pagal skonį druskos ir pipirų;
- papildomai galima pagardinti smulkintais žalumynais.
Taip pat galite išbandyti ir kitokius įdarus:
Tešlai Jums reikės:
- 500 g miltų;
- 1 kiaušinio;
- 0,5 stiklinės vandens;
- žiupsnelio druskos.
Taip pat galite išbandyti minkštesnę, plikytą tešlą:
Koldūnų gaminimas:
- Mėsą sumalkite su svogūnais, įspauskite česnako skilteles, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Labai gerai išmaišykite.
- Miltus išsijokite ant stalo į kalniuką, padarykite jame duobutę ir ten įmuškite kiaušinį. Tešlą pradėkite minkyti iš kraštų į vidurį, kad kiaušinis neištekėtų, ir po truputį pilkite vandenį – po vieną arbatinį šaukštelį.
- Tešlą labai gerai suminkykite, kad būtų vienalytė, elastinga. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir palikite bent pusvalandį „pailsėti“.
- Tešlą ant miltuoto stalo iškočiokite į ploną lakštą, stikline ar sausainių formele išspauskite apskritimus, ant jų dėkite truputį faršo, sulenkite ir gerai suspauskite kraštus (jeigu prastai limpa, vos vos patepkite vandeniu), kraštelius sulipinkite suformuodami koldūnus.
- Jeigu tešla labai gerai išminkyta, galite jos nekočioti, o tiesiog atgnybti gabaliuką tešlos ir jį rankomis ištampyti iki nedidelio apskritimo.
- Koldūnus dėkite į verdantį, pasūdytą vandenį ir jiems pakilus virkite dar apie 10 min.
- Išvirusius koldūnus išgriebkite iš vandens ir patiekite.