Tradicinis velykinis pyragas

Tradicinis velykinis pyragas Santhosh Varghese | Shutterstock.com

Šis pyragas – tradicinis Vakarų šalyse paplitęs gardumynas, populiarus ir kitose šalyse. Gaminant velykinį pyragą naudojamos šviežios arba šaldytos uogos, migdolai, tad jis pranoksta tradicinius džiovintų vaisių desertus. 

Šis pyragas kiek primena Kalėdoms kepamą vaisių pyragą, tik pastarojo nereikia aplieti glaistu: tobulo drėgnumo pyragui suteikia migdolų pastos įdaras. 

Paruošimo laikas: ~30 min. 

Kepimo laikas: 90 min. 

Išeiga: ~10 porcijų. 

Ingredientai 

  • 185 g sviesto 
  • 185 g cukraus
  • 4 L dydžio kiaušiniai
  • 375 g juodųjų serbentų (jų ne sezono metu sunku gauti, tad jei neturite šaldytų, serbentus galima pakeisti vyšniomis, gervuogėmis, mėlynėmis ar tiesiog paprasta uogiene)
  • 250 g cukruotų apelsinų žievelių arba apelsinų ir citrinų žievelių mišinio (jos geriau žinomos tiesiog kaip cukatos; jų galima įsigyti prekybos centruose arba pasigaminti namuose)
  • 270 g kvietinių miltų 
  • 3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
  • Šiek tiek migdolų riekelių (nebūtinai)

Migdolų pastai reikės:

  • 250 g migdolų miltų
  • 250 g miltinio cukraus
  • 2 kiaušinių
  • Lašelio migdolų esencijos (konditerinio aliejaus) 

Gaminame 

  • Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki kreminės masės. Į sviesto masę supilkite 4 gerai išplaktus kiaušinius, išmaišykite. Suberkite serbentus (kitas turimas uogas) ir smulkintas apelsinų ar citrinų žieveles. Sudėkite persijotus miltus ir kepimo miltelius, atsargiai išmaišykite. 
  • Atskirame dubenyje sumaišykite visus migdolų pastos ingredientus (šios masės nereikėtų ruošti iš anksto, nes ji gana greitai stingsta). 
  • Pyrago formą patepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į ją supilkite maždaug pusę pyrago tešlos ir gerai paskirstykite iki pat formos kraštelių. Masę lengviau formuoti drėgnu šaukštu. 
  • Tepkite migdolų pastą ir ant jos užpilkite likusią dalį tešlos. Dar kartą drėgnu šaukštu suformuokite, išlyginkite pyragą. Jį galima subadyti smeigtuku – taip pašalinsite orą ir pyragas tolygiau iškils. Pabarstykite pyrago viršų migdolų riekelėmis, uogomis, džiovintais vaisiais ar riešutais. 
  • Orkaitę įkaitinkite iki 150 °C. Pyragą kepkite 1,5 val. Po to dar mažiausiai 15 min. pyragui leiskite atvėsti.
Forumas gyvai