Trapios tešlos pyragas su vyšnių įdaru
Autorius: tevu-darzelis.lt,
Publikuota: 2025-05-05
New Africa | Shutterstock.com
Trapios tešlos pyragas su vyšnių įdaru turi truputį rūgštelės, tad jį itin tinka patiekti su saldžia grietinėle arba vaniliniais ledais.
Pyragui (~ 26 cm skersmens formai) jums reikės:
- 250 g miltų;
- 150 g šalto sviesto;
- 2 - 3 šaukštų cukraus;
- 1 kiaušinio trynio;
- žiupsnelio druskos;
- papildomai gali prireikti 1 - 2 šaukštų vandens.
Įdarui:
- 400 - 500 g vyšnių be kauliukų (šviežių arba šaldytų ir atitirpintų);
- 3 - 4 šaukštų cukraus (arba pagal skonį);
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus;
- 1 - 2 šaukštų krakmolo.
Patarimas: įdarui galite naudoti ir kitas uogas ar vaisius arba įvairius jų derinius (pavyzdžiui, rabarbarai labai gerai dera su braškėmis).
Aptepimui:
- 1 kiaušinio.
Gaminimas:
- Tešlos paruošimas. Miltus sumaišykite su cukrumi, druska.
- Sudėkite šaltą, kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštais arba trintuvu sutrinkite iki trupinių.
- Įdėkite trynį ir suminkykite vienalytę tešlą. Jeigu tešla nesusijungia, įpilkite šaukštą vandens, perminkykite. Jei reikia, įpilkite dar šaukštą vandens.
- Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 - 60 min.
- Įdaro paruošimas. Vyšnias įdėkite į kiaurasamtį, kad nuvarvėtų skysčio perteklius.
- Jas sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi, krakmolu.
- Leiskite pastovėti 10 - 15 min., kad krakmolas viską „surištų“.
- Pyrago suformavimas ir kepimas. Tešlą padalinkite į dvi dalis - viena turėtų būti didesnė. Didesnę tešlos dalį pagal savo formos dydį iškočiokite į ~ 3 - 5 mm storio apskritimą su aukštesniais krašteliais.
- Tešlos apskritimą įklokite į kepimo popieriumi išklotą formą. Suformuokite kraštelius.
- Sudėkite vyšnių įdarą.
- Likusią tešlą iškočiokite į panašaus storio lakštą ir supjaustykite juostelėmis. Iš juostelių supinkite groteles ir jomis užklokite pyragą.
- Suformuotą pyragą kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol tešla taps auksinė, o įdaras sutirštės.





