Klasikinis „Kuršėnų vyniotinis“ (receptas)

Kuršėnų vyniotinis Venot | Shutterstock.com

Tradicinis Kuršėnų vyniotinis puikiai pažįstamas ir daugelio mėgstamas skanėstas, kurį namuose išsikepti tikrai nesudėtinga, o ir jokių įmantrių ingredientų tikrai nereikės.

Kuršėnų vyniotinio autorė yra Kuršėnuose ilgai gyvenusi Eugenija Dragūnienė. Konditerė receptą sugalvojo ir ištobulino prieš maždaug šešis dešimtmečius, o šandien pagal originalų mamos receptą vyniotinį kepa jos dukra Daina Putvinskienė, įkūrusi „Kuršėnų konditeriją“.

Jums reikės:

Biskvitui:

  • 4 kiaušinių;
  • 4 šaukštų cukraus;
  • 4 šaukštų miltų;
  • žiupsnelio druskos.


Varškės kremui:

  • 180 g riebesnės varškės;
  • 180 g sviesto;
  • 0,5 skardinės saldinto kondensuoto pieno;
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus (nebūtina).

Patarimas: varškės kremą galima pagerinti uogomis, šokolado gabaliukais, kokosų drožlėmis.

Apibarstymui:

  • Cukraus pudros (nebūtina).

Gaminimas:

Biskvito kepimas:

  1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
  2. Trynius išplakite su cukrumi iki kol masė bus puri ir pabals.
  3. Į išplaktus trynius po truputį suberkite miltus ir atsargiai permaišykite iki vienalytės masės.
  4. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standumo.
  5. Baltymus įmaišykite į tešlos masę, nepermaišykite, neplakite, nes baltymai gali sukristi.
  6. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo paskleiskite biskvito tešlą. Turi gautis stačiakampė forma.
  7. Biskvitą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 min. iki kol pakils ir bus auksinės spalvos.
  8. Biskvitą apverskite ant švaraus medžiaginio virtuvinio rankšluostėlio taip, kad kepimo popierius liktų viršuje. Kepimo popierių atsargiai nuimkite. Biskvitą susukite drauge su rankšluostėliu ir palikite atvėsti. Tokiu būdu jis vėsdamas nepasidarys trapus.

Kremo maišymas:

  1. Visi kremui skirti ingredientai turi būti kambario temperatūros.
  2. Minkštą sviestą išplakite su kondensuotu pienu ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sudėkite varškę (ją prieš tai galite pertrinti per sietelį) ir perplakite.

Vyniotinio vyniojimas:

  1. Atvėsusį biskvitą išvyniokite, nukelkite nuo rankšluosčio.
  2. Ant biskvito paskirstykite varškės kremą.
  3. Vyniotinį nespausdami susukite ir bent keletui valandų padėkite į šaldytuvą. Geriausia palaikyti pernakt, kad vyniotinis sutvirtėtų ir pasiskirstytų skoniai.
  4. Prieš patiekiant galima apibarstyti cukraus pudra.

Susiję straipsniai

Pikantiški varškės sausainiai su sūriu ir žolelėmis

Šie minkštutėles bandeles primenantys sausainiai skanūs vieni, tačiau jie taip pat puikiai tiks prie sriubos ar salotų.

Vištienos suktinukai su daržovėmis ir šonine

Sultingi, kvapnūs ir skonio kupini vištienos suktinukai, įdaryti daržovėmis ir apsukti šonine bei iškepti orkaitėje.

Vištienos salotos su vynuogėmis ir riešutais

Šiose salotose puikiai susijungia švelnus vištienos skonis, vynuogių saldumas, obuolių gaivumas, lengvas salierų aitrumas ir riešutų traškumas.