Makaronų apkepas su jautiena

Makaronų apkepas su jautiena Liliya Kandrashevich | Shutterstock.com

Šis maltos jautienos apkepas – superlengvai pagaminamas, kupinas skonio ir toks sotus, kad pamaitinsite ne vieną alkaną, o vaikams jis taps tikru hitu. Jį pagaminti paprasta, nes prireiks visiškai įprastų ingredientų, be to, jis lengvai pritaikomas pagal tai, ką turite šaldytuve. Svarbiausia – produktų kiekius lengvai galite keisti, laviruoti ir su priedais, ir su prieskoniais. Galite netgi įmesti keletą papildomų daržovių.

Kol verdate makaronus, akimirksniu pasigaminate pomidorų ir mėsos padažą. Viską sumetate į indą, padengiate sūriu ir kepate. Paprasta, kaip dukart du, o skanu... 

Makaronų ir jautienos apkepasLiliya Kandrashevich | Shutterstock.com

Paruošimo laikas: 10–15 min.

Kepimo laikas: 25 min.

Išeiga: ~6 porcijos

Ingredientai

  • 450 g nevirtų makaronų vamzdelių (penne)
  • Pusė susmulkinto vidutinio dydžio svogūno arba vienas mažas
  • 450 g ypač liesos maltos jautienos
  • 1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1–2 skiltelės smulkinto česnako (jei mėgstate, galite ir daugiau)
  • 330–350 g marinaros padažo
  • ~130 g tarkuoto čederio arba kito lydaus mėgstamo sūrio (dar tiek pat, jei norite kremiško patiekalo)
  • Keleto vyšninių pomidorų
  • Bazilikų lapelių (papuošti)
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Tai – įdomu

Italijos virtuvėje marinara – pomidorų, svogūnų ir žolelių padažas. Šis padažas ypač dera su makaronais ar kitais miltiniais valgiais. Prie tokių – miltinių – patiekalų tiekiamas ir Italijoje. Itališkai alla marinara, t. y. jūreiviškas, jūreivių stiliaus.

Makaronai su padažuLiliya Kandrashevich | Shutterstock.com

Gaminame

  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, groteles dėkite į vidurinę poziciją. Patepkite riebalais kepimo indą (galite naudoti purškiamąjį aliejų – labai patogu).
  • Dideliame puode užvirkite vandenį, pasūdykite. Makaronus virkite apie 10 min. arba tiek, kiek nurodyta ant pakelio (makaronai turi išlikti tvirti, kietesni, jokiu būdu ne „košė“), nupilkite vandenį.
  • Į keptuvę įpilkite aliejaus, dėkite jautieną ir smulkintus svogūnus. 10 min., vis pamaišydami, pakepinkite ant vidutinės ar didesnės kaitros. Baigiant kepti, įmaišykite česnakus. Gerai išmaišykite.
  • Įmaišykite į jautieną marinaros padažą, pamaišykite, kad sušiltų. Pagardinkite druska ir pipirais.
  • Supilkite makaronus į kepimo indą. Sudėkite ten pat jautieną ir gerai išmaišykite. Ant viršaus tolygiai užberkite sūrį. Jei norite, galite pridėti dar tiek pat sūrio, t. y. tokią pat dalį įmaišyti į patiekalą, o kitą pusę – ant viršaus. Tuomet makaronai bus ypač „kremiški“, tąsūs. Įsprauskite vietomis vyšninių pomidorų.
  • Kepkite apie 10 minučių neuždengtoje formoje, kol sūris gražiai išsilydys. Tada pakepkite dar kelias minutes (nebūtina), kol sūris šiek tiek paruduos, apskrus. Patiekite iškart, papuošę šviežiais bazilikų lapeliais.

Skanaus!

Patarimai ir užrašai

  • Neturite marinaros padažo? Tiks bet koks skystesnis iš pomidorų pagamintas makaronų padažas arba galite maišyti kubeliais pjaustytus pomidorus su pomidorų pasta arba naudoti tiesiog trintus pomidorus (tik tuomet, kad skonis būtų išraiškingesnis, derėtų gausiai pabarstyti itališkais prieskoniais arba žolelėmis). Šį receptą tikrai galite pritaikyti pagal tai, ką rasite šaldytuve.
  • Vamzdelinius makaronus galite pakeisti bet kokiais kitais makaronais (arba naudoti bet kokius pasirinktus kiaušininius). Pagrindinė rekomendacija – išlaikyti makaronų kietumą, kad kepdami orkaitėje netaptų mišraine.
  • Ingredientų kiekiai neturi būti visiškai tikslūs. Šiek tiek daugiau ar mažiau jautienos – nesvarbu, patiekalas vis tiek išeis puikus. Norite pridėti daugiau padažo? Drąsiai galite ir padauginti – makaronai bus sultingesni. Tas pats ir su sūriu.
  • Jei norite, galite pridėti pupelių, takų prieskonių ar aitriųjų paprikų, naudoti įvairiausius sūrių mišinius – kaip tik jums patinka.

Daugiau gardžių sočių receptų:

Forumas gyvai