Šokoladiniai „sutrūkinėję“ sausainiai Kalėdoms (receptas)
Šokoladiniai „sutrūkinėję“ sausainiai (angl. chocolate crinkle cookies) yra vienas iš populiariausių kalėdinių kepinių, paplitusių po visą pasaulį iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Šiuos sodraus šokoladinio skonio sausainius iškepti labai paprasta, jiems nereikia jokių įmantrių ingredientų, o atrodo jie tikrai dailiai! Tiks ir pasmaguriavimui su šeima, ir dovanai.
Šauniausia tai, kad sausainių kepimo procese gali dalyvauti net ir patys mažiausi - vaikams tikrai patiks delniukuose formuoti rutuliukus ir juos apvolioti cukraus pudroje. Be to, tai puiki smulkiosios motorikos mankštelė.
50 - 60 vnt. sausainių Jums reikės:
- 400 g cukraus;
- 120 g paprastos, karčios kakavos miltelių;
- 120 ml neutralaus skonio aliejaus (pavyzdžiui, rapsų, saulėgrąžų);
- 4 didelių kiaušinių;
- 350 g miltų;
- 2 šaukštelių kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos;
- sausainių apvoliojimui: 100 g cukraus ir 100 g cukraus pudros.
Papildomai sausainius galima pagardinti: kalėdinių meduolių prieskoniais, cinamonu, vanilės ekstraktu, nutarkuota apelsinų žievele, šokolado gabaliukais, smulkintais riešutais...
Sausainių gaminimas:
1 . Cukrų ir kakavą sumaišykite su aliejumi.
2. Į mišinį po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart labai gerai perplakite.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais (jeigu juos naudojate). Sausą miltų mišinį dalimis, po truputį berkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite.
4. Tešla pavyks drėgna, minkšta, lipni ir sausainius iš jos formuoti bus sudėtinga. Tad tešlą su visu indu, kuriame ją maišėte, 1-2 val. pastatykite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.
5. Drėgnomis arba aliejumi truputį pateptomis rankomis imkite po maždaug arbatinį šaukštelį su kaupu tešlos ir delnuose suformuokite rutuliukus.
6. Kiekvieną rutuliuką iš visų pusių apvoliokite iš pradžių cukruje, o tada cukraus pudroje.
Svitlyk | Shutterstock.com
7. Cukruotus rutuliukus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, tarp jų palikdami maždaug 3 cm tarpelius. Labai svarbu palikti tarpelius! Kepdami sausainiai plėsis į šalis ir suplokštės (o cukrinis apvalkalas sutrūkinės).
8. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje 10-12 min.
9. Iškepusius sausainius kelias minutes atvėsinkite ant skardos, o tuomet perkelkite vėsti ant grotelių.
10. Vos iškepę sausainiai bus labai minkšti, lyg „nedakepę“, bet vėsdami jie sutvirtės, tačiau išliks drėgni ir tirpstantys burnoje!
Beliko pasidaryti kavos, arbatos ar kakavos ir skanauti! Arba supakuoti sausainius į maištelius ir dovanoti artimiesiems.