Vaiko mityba ir saugumas

Medaus taip pat reikia vengti iki pirmojo gimtadienio ar net ilgiau. Vaiko mityba ir saugumas. iStock.com/PIKSEL

Svarbu (ir smagu) pratinti ūgtelėjusį mažylį prie naujų maisto produktų ir skatinti jį mokytis valgyti savarankiškai. Tačiau tai daryti reikia nepamirštant saugumo.

Neskubėkite duoti maisto produktų, kurie gali sukelti alergiją. Jūsų kūdikis gali būti alergiškas citrusiniams vaisiams ir jų sultims, kiaušinio baltymams, žemės riešutams ir žemės riešutų sviestui, kviečiams ir jų gaminiams, jūros gėrybėms, karvės pienui, riešutams (pavyzdžiui graikiniams ir anakardžio). Dauguma gydytojų rekomenduoja vengti šių produktų iki pirmojo vaiko gimtadienio, o kartais ir ilgiau (ypač tuo atveju, jei mažyliui jau buvo kilusi alerginė reakcija). Medaus taip pat reikia vengti iki pirmojo gimtadienio ar net ilgiau, nes kūdikiams jis gali sukelti  botulizmą. Nereikėtų duoti mažyliui ir tokių produktų, kuriems yra alergiškas vienas iš tėvų. Maitinate krūtimi? Tokiu atveju bus geriau, jei riešutų, kiaušinių ir pieno atsisakysite ir jūs.

Naujus maisto produktus duokite palaipsniui. Vienu metu duokite mažyliui tik vieną naują produktą ir, prieš duodant sekantį, palaukite mažiausiai tris dienas.  Tokiu būdu lengviau nustatysite neigiamos reakcijos, jei tokia kiltų, priežastį. Tokia reakcija gali būti bėrimas, užgulusi nosytė, paraudusios akys ar oda, pilvuko pūtimas ar kitos virškinimo problemos.

Sumažinkite riziką užspringti. Vaisius, daržoves ir mėsą reikia susmulkinti į žirnio didumo kąsnelius. Sūrį (ar net sūrio lazdeles) supjaustykite arba suplėšykite nedideliais gabalėliais. Neduokite mažyliui smulkių kietų produktų arba tokių, kurie galėtų įstrigti jam gerklėje.

Pasirinkite saugią aplinką ir neskubėkite. Maitinkite mažylį tokiu laiku ir tokioje vietoje, kurioje galėtumėt rūpestingai jį prižiūrėti.  Darydama tai, neskubėkite. Kai vairuojate, neduokite jam valgyti automobilyje savarankiškai. Mažylis turi sėdėti tiesiai ir saugiai, kad galėtų gerai sukramtyti ir nuryti maistelį.

Susiję straipsniai

Kariesogeninė mityba. Koks maistas sukelia kariesą?

Kariesogeniniai maisto produktai – maistas, bloginantis dantų būklę ir lemiantis ėduonies atsiradimą.

10 stalo etiketo taisyklių vaikams

Vaikams tikrai nebūtina išmanyti visų etiketo subtilybių, tačiau pagrindinių taisyklių vertėtų laikytis nuo pat mažumės.

Tyrelės su obuoliais kūdikiams (receptai)

Lengvai salstelėjęs, tačiau ne itin ryškus obuolių skonis puikiai dera su įvairiais ingredientais ir patinka daugeliui mažylių.