Amerikietiškas makaronų ir sūrio apkepas (receptas)

Amerikietiškas makaronų ir sūrio apkepas Tatiana Vorona | Shutterstock.com

Makaronų ir sūrio apkepas (angl. mac 'n' cheese) yra tikra amerikietiška klasika. Tai sotus, jaukus, pigus ir paprastai paruošiamas patiekalas, kurį tikrai pamėgs visa šeima, tad kviečiame kepti ir ragauti.

Amerikietiškam makaronų apkepui tradiciškai naudojami smulkūs makaronai rageliai. Būtent tokios formos pasta anglų ir italų kalbomis ir yra vadinama makaronais (angl. macaroni, it. maccheroni), iš čia ir kilo apkepo pavadinimas macaroni and cheese arba sutrumpintai - mac 'n' cheese.

Apkepui galite rinktis ir kitokius nedidelius makaronus: vamzdelius, kriaukleles, sraigtelius, kaspinėlius ir kt. Juos galite sumaišyti tarpusavyje, tad šis patiekalas yra puikus būdas sunaudoti įvairius makaronų likučius.

4-6 makaronų apkepo porcijoms Jums reikės:

  • 250 g makaronų ragelių (nevirtų);
  • 500 ml pieno (trečdalį ar pusę pieno galima pakeisti grietinėle);
  • 3 šaukštų sviesto;
  • 2 šaukštų miltų;
  • 300 g tarkuoto sūrio (geriau ryškesnio skonio, pavyzdžiui, čederio, bet tiks ir kitoks mėgstamas sūris arba skirtingų sūrių mišiniai);
  • žiupsnelio druskos, pipirų;
  • papildomai galima pagardinti česnaku, maltu muskatu, džiovintomis žolelėmis, saldžiosios paprikos milteliais.

Patarimas

Receptą galite nesunkiai paįvairinti ir į apkepą papildomai pridėti lengvai apkepintų ar apvirtų, nedideliais gabaliukais supjaustytų daržovių, kumpio, dešros, paskrudintos šoninės, keptos mėsos ar paukštienos gabaliukų.

Gaminimas:

  1. Makaronus virkite pagal nurodymus ant pakelio, tačiau 1-2 minutėmis trumpiau, kad jie išliktų tvirti (it. al dente). Žinoma, tikrai tiks ir ilgiau pavirti, ir vakarykščiai makaronai.
  2. Išvirtus makaronus nukoškite ir palikite nuvarvėti, kol ruošite sūrio padažą.
  3. Nesvylančiame puode, ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir nuolat maišydami 1-2 minutes pakepinkite.
  4. Nedidele srovele, nuolat plakdami šluotele supilkite pieną (ir grietinėlę, jeigu ją naudojate).
  5. Padažą nuolat tebeplakdami šluotele kaitinkite ant vidutinės ugnies dar apie 4-5 minutes iki kol jis ims tirštėti.
  6. Padažui sutirštėjus, puodą nukelkite nuo ugnies, suberkite tarkuotą sūrį (truputį sūrio pasilike apkepo viršui apibarstyti) ir išmaišykite, kad sūris išsilydytų.
  7. Paruoštą padažą pagal skonį pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais, smulkiai sukapotu ar spaustuku pertrintu česnaku.
  8. Į paruoštą padažą sudėkite virtus makaronus, viską išmaišykite.
  9. Jeigu norite, į makaronų apkepo masę galite įmaišyti papildomų ingredientų: apkepintų ar apvirtų, nedideliais gabaliukais supjaustytų daržovių, kumpio, dešros, paskrudintos šoninės, keptos mėsos ar paukštienos gabaliukų. Priedus taip pat galite sluoksniuoti dėdami apkepą į kepimo formą.
  10. Makaronų ir sūrio padažo mišinį sudėkite į kepimo formą, viršų pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu.
  11. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min. iki kol apkepas dailiai apskrus.
  12. Apkepas labai sotus, tad jį tinka patiekti su gaiviomis salotomis.

Susiję straipsniai

Bešamelio padažas su sūriu

Mornė (pranc. Mornay) padažas yra sūriu pagardintas bešamelio padažas.

Klasikinis bešamelio padažas

Bešamelio padažas yra vienas iš penkių pagrindinių prancūziškų padažų, kurie sudaro klasikinės prancūzų virtuvės pagrindą.

Kokosinis tortas „Raffaello“

Nuostabaus skonio ir dailus tortas, kurį pagaminti lengviau nei atrodo!