Burnoje tirpstančios kanelės (receptas)

Kanelės, kanelių receptas Piotr Krzeslak | Shutterstock.com

Kanelė (pranc. canelé) - mažas prancūziškas pyragėlis su traškia, karamelizuota plutele ir itin viliojančiu drėgnu, korėtu vidumi. Daugeliui atrodo, kad kaneles namuose iškepti labai sudėtinga ar brangu, tačiau tai gerokai paprasčiau ir pigiau, nei jums atrodo!

Kanelių gimtine laikoma Prancūzija, Bordo regionas. Pasakojama, kad XVI amžiuje kaneles (ir kitus sočius, saldžius kepinius) ėmė kepti vienuolės ir jais šelpdavo alkstančiuosius ir skurstančiuosius. Tryniys vienuolėms atiduodavo vyndariai, kurie baltymus naudojo vyno gamyboje drumzlėms pašalinti, o miltus sušluodavo laivuose, plukdančiuose miltų maišus, kurie, žinoma, kartais prakiurdavo ar nebuvo itin sandarūs. Bordo regione daugelis laivų plukdė romą ir vanilę, tad šie ingredientai vienuolėms taip pat buvo pasiekiami.

25 kanelėms Jums reikės:

  • 500 ml pieno;
  • 50 g sviesto;
  • 2 kiaušinių;
  • 2 kiaušinių trynių;
  • 250 g cukraus;
  • 100 g miltų;
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus (arba ~ 1 šaukštelio vanilės ekstrakto);
  • 2 šaukštų tamsaus romo (arba kito tamsaus alkoholio: brendžio, viskio, tačiau galite alkoholio ir nenaudoti);
  • žiupsnelio druskos;
  • papildomai, formelių paruošimui: sviesto ir cukraus (geriau rudojo).

Kanelių gaminimas:

  1. Sumaišykite birius produktus - miltus, cukrų, vanilinį cukrų, druską.
  2. Kiaušinius ir kiaušinių trynius lengvai išplakite. Supilkite į miltų mišinį ir išmaišykite.
  3. Į puodą supilkite pieną, įdėkite sviestą. Kaitinkite iki kol sviestas ištirps, o visas mišinys beveik užvirs. Palaukite, kol truputį pravės, bet bus dar šiltas.
  4. Šiltą pieno mišinį pilkite į tešlą. Gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų, bet neplakite plaktuvu. Įmaišykite romą (jeigu naudojate).
  5. Pavyks labai skysta tešla, primenanti lietinių tešlą. Ją bent pernakt palaikykite šaldytuve, geriau būtų palaikyti 24 ar net 48 val.
  6. Praėjus nurodydam laikui, tešlą išimkite iš šaldytuve ir prieš kepimą gerai išmaišykite.
  7. Kanelių formeles gausiai ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi.
  8. Į paruoštas formeles pilkite tešlą. Nepilkite iki pat viršaus, palikite maždaug 1 cm, nes kanelės kepdamos gan stipriai kils.
  9. Orkaitę įkaitinkite iki 230°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be vėjelio), kaneles kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje 15 min.
  10. Po 15 min. kepimo aukštoje temperatūroje, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 180°C ir kaneles kepkite dar 25-30 min.
  11. Po 25-30 min. skardą su kanelių forma iš vidurinės orkaitės lentynos perkelkite į apatinę orkaitės lentyną ir kepkite dar 20-25 min.
  12. Kepimo metu kanelių tešla iš pradžių užvirs, ims kunkuliuoti, vėliau kanelės stipriai pakils (gali net vos „išlipti“ iš formelių), o galiausiai vėl šiek tiek nusileis.
  13. Iškepusias kaneles dar apie 5 min. pavėsinkite formoje, o tuomet atsargiai išverskite ir sudėkite ant grotelių, kad kiek atvėstų ir sutvirtėtų.

Susiję straipsniai

Kava - puikus prieskonis kepiniams, troškiniams, padažams

Kava gali puikiai papildyti patiekalų skonį - šlakelis kavos suteikia sodrumo riebiems mėsos troškiniams, sustiprina padažų ir desertų skonį.

Vieno kąsnio užkandžiai ant dantų krapštukų

Siūlome išbandyti 11 tikrai paprastų receptų, įtiksiančių įvairiems skoniams.

Sumuštinukai „Kalėdų eglutė“ šventiniam stalui (receptas)

Tereikės kelių iešmelių užkandžiams ir kasdienių sumuštinių ingredientus galima paversti mažytėmis stalo puošmenomis.