Kaip atskirti natūralų ir kokybišką medų?

Natūralus medus mažame stiklainyje showcake | Shutterstock.com

Medus veikia antibakteriškai, slopina uždegimus, yra puikus energijos šaltinis. Tiesa, tik tuomet, kai jis tikras ir kokybiškas. Kaip jį atskirti ir nesupainioti su dirbtiniu ar maišytu medumi?

Kaip bitės suneša natūralų medų?

Bitės ilgais liežuvėliais laižo nektarą ir saugo jį specialiame, tam pritaikytame skrandyje - visiškai jį užpildžiusios bitės svoris padvigubėja, tačiau jai tenka aplankyti tūkstančius žiedų!

Į avilį grįžusi bitė, specialių fermentų jau apvirškintą nektarą, iš savo skrandžio straubliuku perduoda kitai bitei, o ši - dar kitai ir t.t.

Per bičių grandinę perėjusį gaminį bitės išpilsto į korius, tačiau tai dar nėra medus. Bitės stipriai plaka sparneliais, kad iš ruošinio išgarintų didžiąją dalį vandens ir jį sutirštintų.

Skystis tampa medumi, kuomet jame lieka mažiau, nei 20% vandens. Akutes su paruoštu medumi bitės užlipdo vašku - užakuotas medus labai ilgai išlieka tinkamas vartoti.

Kaip padirbamas natūralus medus?

Medus padirbamas jį maišant su cukrumi, krakmolu, dažant, dirbtinai aromatizuojant.

Didžiausia tikimybė įsigyti padirbtą medų yra pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje, kai senojo medaus atsargos jau išsekusios, o šviežio dar nėra.

Kas yra dirbtinis medus?

Dirbtinis medus yra gaminamas iš gliukozės ir fruktozės sirupo, kartais pridedant papildomų medžiagų, siekiant imituoti natūralaus medaus skonį ir kvapą.

Kuo skiriasi natūralus medus nuo dirbtinio arba maišyto?

Natūralus medus:

  • Pasižymi ryškiu ir maloniu kvapu;
  • Suvalgius šaukštelį medaus juntama šiluma, lengvas dilgčiojimas gerklėje;
  • Ilgainiui nesusisluoksniuoja;
  • Lengvos, malonios tekstūros;
  • Patrynus tarp pirštų šiek tiek įsigeria į odą;
  • Turi natūralių priemaišų.

Dirbtinis arba maišytas, nekokybiškas medus:

  • Yra beveik bekvapis arba turi rūgštoką kvapą;
  • Saldus, tačiau neturi ryškaus poskonio, nejuntamas natūraliam medui būdingas švelnus aitrumas;
  • Pastovėjęs ima sluoksniuotis, cukruojasi;
  • Grubios arba labai lipnios tekstūros;
  • Patrynus tarp pirštų gali susiformuoti grūdeliai, į odą neįsigeria;
  • Dirbtinis medus yra gerokai skystesnis, papylus ant stalo visiškai nelaiko formos, iškart išsiskleidžia į šonus, susiformuoja plati balutė.

Kaip patikrinti, ar medus natūralus?

Sudėtinga patikrinti medų prieš jį perkant, tad geriau nepirkite didelio kiekio medaus iš nepažįstamų bitininkų, mugių, parduotuvėlių.

Įsigykite mažą stiklainį ir užsirašykite kontaktinius bitininko duomenis, įvertinkite medaus kokybę, o įsitikinę, kad tai geras produktas galėsite nusipirkti daugiau.

  • Ant medaus užlašinkite jodo. Natūralus medus nepakeis spalvos, o maišytas medus, kuriame yra krakmolo, pamėlynuos.
  • Meduje pamirkykite dantų krapštuką ir leiskite medui nutekėti. Natūralus, šviežias medus tekės nepertraukiama, tolygia srovele. Dirbtinis medus nuteka netolygiai, sulipusiomis porcijomis, taškosi.
  • Užlašinkite medaus ant popieriaus lapo. Jeigu aplink susiformuos drėgnos dėmės - medus skiestas.
  • Į medų įkiškite gabaliuką sudžiūvusios, kietos duonos. Po 10 min. duona turi išlikti kieta, jeigu ji įmirko, suminkštėjo - medus nėra natūralus.
  • Truputėlį medaus išmaišykite vandenyje ir įlašinkite acto. Jeigu medus padirbtas, tai mišinys suputos.
  • Įkaitinkite nerūdijančio plieno vielutę ir ją įkiškite į medų. Jeigu medus tikras, kokybiškas, tai jis liks aplipęs vielutę, dirbtinis medus išsilydys ir nutekės.
  • Prisiminkite, kad Lietuvoje yra nedaug monoflorinio (t.y., surinkto iš vienos rūšies augalų) medaus ir jo rūšys daugeliui žinomos: liepų, grikių, rapsų, kiaulpienių. Erškėtuogių, rožių, šaltalankių, levandų medų siūlantis pardavėjas meluoja. Didžioji dalis Lietuvoje surinkto medaus yra įvairių augalų medus, tiksliai įvardinti bičių lankomus augalus yra sudėtinga ir tą patvirtins kiekvienas sąžiningas bitininkas.

Natūralus medus yra labai naudingas, tačiau prisiminkite, kad jo negalima duoti kūdikiams. Daugiau apie tai skaitykite:

Susiję straipsniai

Nematomas obuolių pyragas

Nematomas obuolių pyragas taip vadinasi, nes tešlos jame beveik nesimato - vien tik gausybė obuolių.

Bešamelio padažas su sūriu

Mornė (pranc. Mornay) padažas yra sūriu pagardintas bešamelio padažas.

Klasikinis bešamelio padažas

Bešamelio padažas yra vienas iš penkių pagrindinių prancūziškų padažų, kurie sudaro klasikinės prancūzų virtuvės pagrindą.