Kaip iškepti skanų, minkštą ir sultingą steiką?

Steikas, jautienos didkepsnys Andrei Iakhniuk | Shutterstock.com

Steikas arba didkepsnis - klasikinis jautienos patiekalas, kurį mėgsta daugelis. Tai greitai paruošiamas kepsnys, tačiau, norint pasimėgauti skaniu steiku, reikia šiek tiek išmanymo ir praktikos.

Kokia mėsa tinkamiausia steikams?

Svarbiausia skanaus steiko paruošimo dalis - tinkamas mėsos parinkimas. Mėsa steikui tradiciškai yra išpjaunama išilgai stuburo, kadangi ten ji minkštesnė, nei, pavyzdžiui, kumpis. Įprastai mėsa nėra marinuojama, gardinimui naudojama tik druska, pipirai ir lašas aliejaus, norint atskleisti sodrų jautienos skonį..

Prabangi steiko klasika - brandinta limuzinų jaučių mėsa, tačiau kepsniai su „T“ formos kaulu taip pat vertinami ir mėgiami. Negalėdami gauti geros kokybės mėsos, kepsnius galite šiek tiek (ne ilgiau 5-6 valandų) pamarinuoti su mėgiamais prieskoniais, pipirais.

Steikų dydis - subjektyvus dalykas. JAV populiarūs milžiniški, net kilogramą sveriantys kepsniai, tačiau dažniausiai išpjaunami mažesni, apie 180-250 g, sveriantys, 2,5-3 cm storumo gabaliukai.

Kaip iškepti steikus?

Mėsos gabaliukus nusausinkite popieriniais rankšluostukais, patepkite kokybišku aliejumi, iš abiejų pusių pabarstykite šviežiai maltais pipirais. Druskos kol kas nenaudokite, nes ji sausina mėsą.

Steikus privalu kepti labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Žinoma, idealu, jeigu turite grilį ar grilio keptuvę, tačiau tiks ir paprasta.

Jeigu mėgstate „grynesnį“ mėsos skonį, daugiau jokių priedų nereikės, t.y. pakaks karštos keptuvės.

Jeigu jums patinka gausiau prieskoniais gardinta mėsa arba jeigu turimas mėsos gabaliukas nėra itin aukštos kokybės, mėsa kietesnė, sausesnė, į įkaitintą keptuvę steiką dėkite su šlakeliu aliejaus ir dosniu gabaliuku sviesto, pora česnako skiltelių, rozmarino šakele. Steiką kepimo metu nuolat laistykite keptuvėje ištirpusiu sviestu.

Kepimo laikas priklauso nuo skonio, tereikia prisiminti, kad kuo kietesnis steikas - tuo geriau jis iškepęs, tad kepimo metu atsargiai, kartas nuo karto spustelėkite mėsą. Jokiu būdu neperdurkite ir nepjaustykite nebaigto kepti steiko - mėsos sultys ištekės ir kepsniai bus kieti, sprangūs.

Vidutinio dydžio steiko kepimo laikas:

  • Su krauju (angl. rare) - po 1 min. iš abiejų pusių;
  • Vidutiniškai žalias (angl. medium rare) - po 2 min. iš abiejų pusių;
  • Vidutinis (angl. medium) - po 3 min. iš abiejų pusių;
  • Vidutiniškai iškepęs (angl. medium well) - po 4 min. iš abiejų pusių;
  • Iškepęs (angl. well done) - po 5 min. iš abiejų pusių.

Iškeptus steikus pabarstykite druska, dėkite į lėkštes, galite pagardinti uždėję gabaliuką paprasto arba česnakais bei žolelėmis pagardinto sviesto.

Steikus pjaustykite ir ragaukite tik po kelių minučių - iškepta mėsa turi šiek tiek „pailsėti“, kad jos sultys tolygiai pasiskirstytų.

Prie steikų puikiai tiks bulvės, šviežios arba ant griliaus vos vos apskrudintos daržovės ir grybai.

Susiję straipsniai

Kaip greitai sunokinti kietą avokadą?

Ar žinojote, kad net ir labai kietą avokadą galima sunokinti per 10 minučių? Jums tereikės gabaliuko folijos ir orkaitės.

7 šildantys prieskoniai

Tinkamai parinkti prieskoniai ne tik pagardins mūsų patiekalus, bet ir padės kūnui sušilti.

Kava - puikus prieskonis kepiniams, troškiniams, padažams

Kava gali puikiai papildyti patiekalų skonį - šlakelis kavos suteikia sodrumo riebiems mėsos troškiniams, sustiprina padažų ir desertų skonį.