Klasikiniai maisto produktų ir prieskonių deriniai
Dažna šeimininkė stengiasi gaminti laiko patikrintus patiekalus arba dėmesingai laikosi recepto. Savaime suprantama, kad patiekalui nepavykus gaila tiek sugaišto laiko, tiek ir sugadintų produktų... Siūlome įsiminti pagrindinius produktų bei prieskonių derinius, kurie padės kurti naujus gardėsius, atrasti puikius skonius bei drąsiau eksperimentuoti virtuvėje!
Pomidorai + česnakai + bazilikas. Italija kvepiantis trio, kuris puikiai dera tiek salotose, tiek ir padažuose, sriubose bei troškiniuose.
Burokėliai + ožkos sūris + riešutai. Derinys, kurį galima naudoti salotoms, o taip pat kepti gardžias ir kvapnias tartas ar apkepus, ruošti vieno kąsnio užkandžius ar šį mišinį patiekti kaip garnyrą prie mėsos.
Obuoliai + cinamonas. Cinamonu obuoliukus dažniausiai gardiname kepdami pyragą, tačiau šis derinys puikiai tinka ir prie mėsos, o ypač, prie paukštienos patiekalų. Cinamonu gardintais obuoliais galima kimšti paukščius, troškinti su šviežios mėsos dešrelėmis ar ilgėliau pavirus pasiruošti puikiausią padažą. Saujelė spanguolių tikrai nepakenks!
Bulvės + muskatas. Valgydami bulvių patiekalus su trupučiu tarkuoto muskato jo galbūt nė nepastebėsite, tačiau gavę porciją be jo iškart pajusite skirtumą. Muskatas puikiai pabrėžia bulvių skonį, jų patiekalams suteikia nuostabaus aromato bei švelnaus pikantiškumo. Nepamirškite įtarkuoti muskato tiek į prancūzišką bulvių apkepą su grietinėle, tiek ir į kasdienę bulvių košę.
Bulvės + krapai. Padėjus ant stalo dubenėlį su virtomis bulvėmis bei dar vieną, kuriame bulvės paskanintos krapais, bene visi valgytojai sieks pastarojo. Bulvių ir krapų derinys lietuvių mėgstamas ir įprastas, tad belieka nepamiršti krapais pagardinti ir kitų patiekalų, kurių pagrindą sudaro bulvės, pavyzdžiui, įvairių troškinių, salotų su virtomis bulvėmis. Prie keptų bulvių patiekalų vertėtų patiekti gaivų jogurto padažą su smulkiai sukapotais krapais.
Kriaušės + sūris su mėlynuoju arba žaliuoju pelėsiu. Aitrūs pelėsiniai sūriai yra išskirtinio, labai stipraus skonio ir kvapo produktas, kurį ganėtinai sudėtinga derinti, tačiau saldžios ir sultingos kriaušės (taip pat ir saldūs obuoliai) puikiai papildo jų skonį! Ruoškite salotas, vieno kąsnio sumuštinius, krepšelius ar užkandėles ir nepamirškite trupučio smulkintų, skrudintų graikinių riešutų.
Medus + sūris. Klasikinė saldu - sūru kombinacija, kuri padeda atsiskleisti įvairių sūrių skoniams. Medaus ir kietojo sūrio, pavyzdžiui, parmezano, derinį tiesiog būtina išbandyti! Šį derinį taip pat galite papildyti švelniai skrudintais kedrų riešutais.
Kiaušiniai + šoninė. Keptas kiaušinis ir iki traškumo skrudinta šoninė - tikra pusryčių klasika. Skrudintą šoninę taip pat galite smulkiai pjaustyti ir jos įmaišyti į kiaušinių salotas, farširuotų kiaušinių įdarą, omletą.
Melionas + kumpis. Salstelėjęs ir gaivus melionas puikiai subalansuoja stiprų, sūrų kumpį. Kuo intensyvesnis kumpio skonis, tuo saldesnį melioną vertėtų rinktis, pavyzdžiui, specifinis Parmos kumpis idealiai sutaria su ryškiai oranžiniu raukšlėtuoju melionu.
Mėsa + anyžiai. Hestonas Blumenthalis, vienas garsiausių ir geriausio pasaulio šefų, dirbęs Michelin žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose, atskleidė svarbią paslaptį - dirbdamas geriausiu restoranu pasaulyje paskelbtame „The Fat Duck“ jis visus mėsos patiekalus gardino anyžiumi. Trupinėlis anyžio patiekalo skonio nepakeis, tačiau jis idealiai pabrėžia mėsos skonį, jį sustiprina, o taip pat suteikia malonų aromatą.
Aviena + mėtos. Stiprų kvapą ir specifinį skonį turinti aviena nėra mėgstama Lietuvoje, tačiau tinkamai paruošus ir priderinus prieskonius net ir didžiausi skeptikai susižavės patiekalais su šia mėsa! Aviena puikiai dera su mėtomis, tad ją galima marinuoti su šia žolele arba tiekti su gaiviomis, mėtomis pagardintomis salotomis ar padažais. Aviena taip pat puikai dera su tokio pat intensyvaus kvapo ir skonio rozmarinu ar ją sušvelninančiais čiobreliais.
Kiauliena + pankolio sėklos. Pankolio sėklos turi stiprų skonį ir kvapą, tad sakyti, kad jos tiesiog papildo kiaulienos skonį būtų klaidinga. Pankolio sėklos su kiauliena sudaro lygiavertį, stebinantį ir gomurį idealiai pamaloninantį duetą! Sėklytes sutraiškykite peiliu ar prieskonių trintuvėje, jų dėkite į guliašą, mėsiškas šiupinines sriubas, marinatą arba kartu su druska bei pipirais įtrinkite kepsnius.
Žvėriena + kadagio uogos. Bajorų virtuvėje labai įprastas ir vertinamas miško gėrybių derinys, kuris ilgą laiką buvo primirštas, tačiau ir vėl atgimsta. Kadagio uogos žvėrienos patiekalams suteikia dar intensyvesnį skonį ir aromatą. Neprašausite šių uogelių įdėję ir į patiekalus su jautiena ar aviena.
Antis + apelsinai. Apelsinų panaudojimas antienos patiekaluose yra labai įvairialypis. Nutarkuotą apelsino žievelę galima naudoti kaip prieskonį įtrynimui arba juo pagerinti marinatus antienai, antį galima kepti įkimšus apelsinais ar apdėliojus jų griežinėliais. Nustebinsite svečius prie keptos anties patiekę salotas su apelsinų gabaliukais, apelsinų džemo ar saldaus apelsinų padažo.
Žuvis + pankolis. Pankoliai ypatingai mėgstami Italijoje. Jų skonis šiek tiek primena anyžius, tačiau pankoliai yra švelnesni, subtilesni. Jie derinami tiek su mėsa ir paukštiena, bet dažniausiai - su žuvimi ar jūros gėrybėmis. Žuvį galite paskaninti saikingu žiupsneliu trintų pankolių sėklų arba ją kepti su pjaustyta pankolio šaknini, patiekti su šviežios pankolio šaknies salotomis.