Kokiais prieskoniais gardinti įvairius patiekalus?

Įvairūs prieskoniai aboikis | Shutterstock.com

Teisingai parinkti prieskoniai padeda net ir paprasčiausius ingredientus paversti gurmanišku patiekalu. Kaip pasirinkti? Kokios kvapiosios žolelės, prieskoniai ir prieskoninės daržovės labiausiai tinka įvairiai mėsai, skirtingoms daržovėms paukštienai ar žuviai?

  • Mėsai: raudonėlis, juodieji, raudonieji ar kvapieji pipirai, svogūnai, gvazdikėliai, mairūnas, kmynai, čiobrelis, ciberžolė.
  • Paukštienai: bazilikas, kmynai, mairūnas, šalavijas, rozmarinas, čiobrelis.
  • Žuviai: kmynai, lauro lapas, krapai, baltieji pipirai, kvapieji pipirai, garstyčios, imbieras, čili pipirai, kalendra, svogūnai.
  • Žvėrienai: kadagio uogos, kuminas, mėtos, salierai, pipirai, imbieras.
  • Grilio patiekalams: čili pipirai, kvapieji pipirai, imbieras, kmynai, kardamonas, muskato riešutas, mairūnas.
  • Paštetams: kardamonas, baltieji pipirai, imbieras, cinamonas, lauro lapas, gvazdikėliai, anyžiai.
  • Marinatams: krapų žiedai, lauro lapas, gvazdikėliai, kadagio uogos.
  • Troškiniams: gvazdikėliai, paprikos milteliai, muskato riešutas, imbieras, kvapieji pipirai, juodieji pipirai, ciberžolė, kalendra, kmynai, garstyčių sėklos, kardamonas.
  • Bulvėms: kalendra, karis, ciberžolė, salierai, muskato riešutas.
  • Kopūstams: juodųjų garstyčių sėklos, kalendra, kmynai, pankolis.
  • Ankštiniams (pupelėms, žirniams, avinžirniams ir pan.): kalendra, kuminas, mėtos, salierai, pipirai, imbieras.
  • Kepiniams: vanilė, gvazdikėliai, aguonos, cinamonas, sezamo sėklos, anyžiai, imbieras, citrusinių vaisių žievelė, kvapieji pipirai, kardamonas.
  • Kompotams ir kitiems vaisiniams gėrimams: cinamonas, anyžius, imbieras, kardamonas.
  • Karštam pienui: šafranas, cinamonas, kardamonas.

Susiję straipsniai

25 naudingos virtuvės gudrybės, kurias verta žinoti

Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių.

7 šildantys prieskoniai

Tinkamai parinkti prieskoniai ne tik pagardins mūsų patiekalus, bet ir padės kūnui sušilti.

Kava - puikus prieskonis kepiniams, troškiniams, padažams

Kava gali puikiai papildyti patiekalų skonį - šlakelis kavos suteikia sodrumo riebiems mėsos troškiniams, sustiprina padažų ir desertų skonį.