Kokiais prieskoniais gardinti įvairius patiekalus?
aboikis | Shutterstock.com
Teisingai parinkti prieskoniai padeda net ir paprasčiausius ingredientus paversti gurmanišku patiekalu. Kaip pasirinkti? Kokios kvapiosios žolelės, prieskoniai ir prieskoninės daržovės labiausiai tinka įvairiai mėsai, skirtingoms daržovėms paukštienai ar žuviai?
- Mėsai: raudonėlis, juodieji, raudonieji ar kvapieji pipirai, svogūnai, gvazdikėliai, mairūnas, kmynai, čiobrelis, ciberžolė.
- Paukštienai: bazilikas, kmynai, mairūnas, šalavijas, rozmarinas, čiobrelis.
- Žuviai: kmynai, lauro lapas, krapai, baltieji pipirai, kvapieji pipirai, garstyčios, imbieras, čili pipirai, kalendra, svogūnai.
- Žvėrienai: kadagio uogos, kuminas, mėtos, salierai, pipirai, imbieras.
- Grilio patiekalams: čili pipirai, kvapieji pipirai, imbieras, kmynai, kardamonas, muskato riešutas, mairūnas.
- Paštetams: kardamonas, baltieji pipirai, imbieras, cinamonas, lauro lapas, gvazdikėliai, anyžiai.
- Marinatams: krapų žiedai, lauro lapas, gvazdikėliai, kadagio uogos.
- Troškiniams: gvazdikėliai, paprikos milteliai, muskato riešutas, imbieras, kvapieji pipirai, juodieji pipirai, ciberžolė, kalendra, kmynai, garstyčių sėklos, kardamonas.
- Bulvėms: kalendra, karis, ciberžolė, salierai, muskato riešutas.
- Kopūstams: juodųjų garstyčių sėklos, kalendra, kmynai, pankolis.
- Ankštiniams (pupelėms, žirniams, avinžirniams ir pan.): kalendra, kuminas, mėtos, salierai, pipirai, imbieras.
- Kepiniams: vanilė, gvazdikėliai, aguonos, cinamonas, sezamo sėklos, anyžiai, imbieras, citrusinių vaisių žievelė, kvapieji pipirai, kardamonas.
- Kompotams ir kitiems vaisiniams gėrimams: cinamonas, anyžius, imbieras, kardamonas.
- Karštam pienui: šafranas, cinamonas, kardamonas.