Tradiciniai kūčiukai

Tradiciniai kūčiukai Venot | Shutterstock.com

Tradiciniai kūčiukai - lietuviškas Kūčių ir Kalėdų stalo simbolis. Kūčiukai tradiciškai gaminami iš mielinės tešlos.

Jums reikės:

  • 500 g kvietinių miltų;
  • 200 ml šilto vandens;
  • 7 g sausų arba 25 g šviežių mielių;
  • 3-4 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus;
  • 3-4 šaukštų neutralaus skonio aliejaus (rapsų ar saulėgrąžų);
  • žiupsnelio druskos;
  • 3-4 šaukštų aguonų.

Gaminimas:

  1. Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų. Įberkite sausas mieles arba įtrupinkite šviežias ir palikite 10–15 minučių, kol mielės suputos ir pasklis joms būdingas kvapas.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus su druska, supilkite vandenį su mielėmis ir aliejų.
  3. Suminkykite tešlą ir ją labai gerai išminkykite, minkyti reikėtų apie 10 min.
  4. Minkymo pabaigoje suberkite aguonas.
  5. Uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1-2 val., kol jos tūris padvigubės.
  6. Pakilusią tešlą padalinkite į kelias dalis.
  7. Iš kiekvienos dalies ant miltuoto stalo suformuokite ilgus, maždaug piršto storumo volelius.
  8. Volelius supjaustykite mažais kąsneliais (apie 1 cm ilgio) ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  9. Kūčiukus kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos.

Susiję straipsniai

Naminis Dubajaus šokoladas

Pasaulis eina iš proto dėl Dubajaus šokolado ir už plytelę negaili net ir keliolikos eurų. Tačiau gerokai pigiau jį galite pasigaminti namuose.

Džiovintos slyvos su šonine

Šiame užkandyje puikiai dera slyvų saldumas ir minkštumas bei šoninės sūrumas ir traškumas.

Tuno užtepėlė „Kalėdų vainikas“

Tuno užtepėlę paruošite vos per kelias minutes, o ją sudėję į apskritimo formą ir papuošę krapais bei granatų sėklomis turėsite Kalėdų stalo puošmeną.