Tradiciniai kūčiukai
Venot | Shutterstock.com
Tradiciniai kūčiukai - lietuviškas Kūčių ir Kalėdų stalo simbolis. Kūčiukai tradiciškai gaminami iš mielinės tešlos.
Jums reikės:
- 500 g kvietinių miltų;
- 200 ml šilto vandens;
- 7 g sausų arba 25 g šviežių mielių;
- 3-4 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus;
- 3-4 šaukštų neutralaus skonio aliejaus (rapsų ar saulėgrąžų);
- žiupsnelio druskos;
- 3-4 šaukštų aguonų.
Gaminimas:
- Šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų. Įberkite sausas mieles arba įtrupinkite šviežias ir palikite 10–15 minučių, kol mielės suputos ir pasklis joms būdingas kvapas.
- Dubenyje sumaišykite miltus su druska, supilkite vandenį su mielėmis ir aliejų.
- Suminkykite tešlą ir ją labai gerai išminkykite, minkyti reikėtų apie 10 min.
- Minkymo pabaigoje suberkite aguonas.
- Uždenkite tešlą švariu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 1-2 val., kol jos tūris padvigubės.
- Pakilusią tešlą padalinkite į kelias dalis.
- Iš kiekvienos dalies ant miltuoto stalo suformuokite ilgus, maždaug piršto storumo volelius.
- Volelius supjaustykite mažais kąsneliais (apie 1 cm ilgio) ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kūčiukus kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol bus auksinės spalvos.