Medaus tortas

Medaus tortas Klyhun Alesia | Shutterstock.com

Medaus tortas arba medutis yra daugelio labai mėgstamas skanumynas. Ir jį tikrai nėra itin sudėtinga išsikepti namuose, tad kviečiame kepti ir pradžiuginti save bei artimuosius. 

Tešlai jums reikės:

  • 400 g miltų;
  • 3 didelių kiaušinių;
  • 100 g cukraus;
  • 100 g medaus;
  • 100 g sviesto;
  • 1 šaukštelio sodos. 

Pertepimui jums reikės:

  • 500 g grietinės;
  • 200 g cukraus pudros;
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto. 

Patarimas: vieną sluoksnį galite pertepti rūgštesne uogiene, pavyzdžiui, raudonųjų serbentų. 

Gaminimas: 

  1. Tešlos paruošimas. Paruoškite vandens vonelę, t.y. ant puodo su verdančiu vandeniu pastatykite kitą karščiui atsparų puodą ar dubenį ir jame sumaišykite sviestą, cukrų ir medų. Kaitindami maišykite, kol viskas ištirps ir masė bus vientisa. 
  2. Įberkite sodą ir maišykite toliau. Mišinys taps šviesesnis ir suputos. Nukelkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.
  3. Atskirame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius ir pamažu supilkite juos į šiek tiek atvėsusį medaus mišinį.
  4. Palaipsniui įmaišykite miltus ir suminkykite minkštą tešlą. 
  5. Tešla bus gan lipni, tačiau minkšta, elastinga.
  6. Tešlą padalinkite į 6–8 vienodas dalis.
  7. Ant miltais gausiai pabarstyto stalo iškočiokite kiekvieną tešlos gabaliuką į didelį, maždaug lėkštės dydžio apskritimą apskritimą. 
  8. Papločius kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol taps auksinės spalvos, kepti reikėtų apie 5-7 minutes. 
  9. Iškepusius lakštus iškart apipjaukite naudodami pyrago formos dugną ar lėkštę, kad apskritimai būtų vienodi. Likusias apipjautas dalis atidėkite į šalį.
  10. Pertepimo paruošimas. Dubenyje sumaišykite grietinę, cukraus pudrą ir vanilės ekstraktą iki kol masė taps vientisa.
  11. Torto surinkimas. Ant tortinės, kepimo formos dugno ar didelės lėkštės lėkštės dėkite vieną torto lakštą ir užtepkite gausų sluoksnį grietinės kremo. Tokiu būdu susluoksniuokite visus lakštus. 
  12. Susluoksniuotą tortą aptepkite grietinės kremu ir apibarstykite iš nupjautų tešlos likučių sutrintais trupiniais. 
  13. Surinktą tortą būtinai palaikykite šaldytuve per naktį (galima palaikyti ir parą ar net ilgiau), kad pertepimas susigertų į lakštus, jie suminkštėtų ir tortas būtų lengvai pjaustomas. 

Susiję straipsniai

Tinginių „Napoleonas“ iš šaldytos sluoksniuotos tešlos

Puikus ir labai lengvai paruošiamas desertas, kuriam reikės kelių ingredientų ir vos pusvalanduko jūsų laiko.

Varškės tortas „Angelo ašaros“

Labai švelnaus skonio ir gražiai atrodantis tortas, kuris žavi tarsi stebuklingai susidarančiais gintariniais lašeliais - „Angelo ašaromis“.

Sviestinis kremas tortų puošimui

Sviestinis kremas puikiai tinka tortų ir keksiukų aptepimui bei puošybai. Jį pagaminti labai paprasta ir reikės tik trijų ingredientų.