Sveikų ir greitai pagaminamų užkandžių idėjos (65)
Kartais nebelieka laiko užbėgti į parduotuvę nusipirkti šviežio maisto arba grįžus namo nėra jokio noro dar valandą triūsti prie puodų? Štai keletas sveikų ir maistingų patiekalų idėjų tokiems atvejams (tiesiog turėkite namuose būtinų produktų).
Konservuoti vaisiai
Konservuoti vaisiai – puikus užkandis ir saldumynų pakaitalas, tik nepirkite tokių, kurių sudėtyje – daug cukraus sirupo. Paprastai konservuoti vaisiai yra kaloringesni nei švieži, neapdoroti vaisiai. Todėl skaitykite etiketes ir pasidomėkite, kurie iš variantų – sveikiausi jums ir jūsų vaikams.
Konservuotos daržovės
Didžioji dalis daržovių konservuojamos tada, kai sunoksta derlius, taigi jos tuo metu turi daugiausia maistinių medžiagų, tad gali būti vertingesnės net ir už šviežias. Atkreipkite dėmesį, kad daržovių gamybos technologija skiriasi. Tad jeigu norite įsigyti sveikesnių konservuotų daržovių, skaitykite etiketes ir įsitikinkite, kad konservuose nepadauginta cukraus, druskos ir maisto priedų. Tokios daržovės labai tinka salotoms. Puikus pasirinkimas – ankštinės daržovės, galinčios pakeisti mėsos patiekalus.
- Konservuotos pupelės. Pigu, lengvai paruošiama, be to, pupelės – puikus baltymų, geležies ir cinko šaltinis. Konservuotos pupelės labai tinka greitai paruošiamiems troškiniams, sriuboms (pavyzdžiui, populiariajai čili).
- Konservuoti avinžirniai. Iš konservuotų avinžirnių galima pasigaminti daugelio mėgstamą humusą. Avinžirnius, skiltelę česnako, šiek tiek citrinų sulčių, sezamų pastos, alyvuogių aliejaus, po žiupsnelį druskos, pipirų ir rūkytos paprikos miltelių reikia sudėti į maisto trintuvą ir susmulkinti iki vientisos masės. Humusą galima paskaninti ir saulėje džiovintais pomidorais, žalumynais. Jis valgomas su daržovių juostelėmis, tepamas ant duonos, trapučių ir kt.
Kokteiliai
Puikus pasirinkimas greitiems pusryčiams, priešpiečiams ar pavakariams – kokteilis!
- Plakikliu suplakite natūralų jogurtą, šviežius ar šaldytus vaisius (uogas), galite įpilti ir natūralių sulčių. Jei norisi įdomesnio skonio, įberkite truputėlį cinamono ar įtarkuokite muskato riešuto.
- Jeigu pieno produktų netoleruojate, puikiai tiktų žalieji kokteiliai, pavyzdžiui, su bananais ir špinatais.
Štai ir turite puikius pusryčius!
Varškė
- Varškė, uogos, ir riešutai: viską sumaišykite ir turėsite antioksidantų, baltymų ir kalcio kompleksą vienoje lėkštėje.
- Varškė, graikiškas jogurtas, žalumynai ir druska: ši užtepėlė labai tiks su duonos skrebučiais.
Džiovinti vaisiai, riešutai ir sėklos
- Riešutai. Riešutai – vienas naudingiausių užkandžių. Labiausiai rekomenduojama rinktis žemės, lazdynų riešutus, migdolus, pistacijas ir graikinius riešutus.
- Džiovinti vaisiai. Dar vienas labai maistingas užkandis – džiovinti vaisiai, tik, jei įmanoma, rinkitės becukrius ir džiovintus natūraliai: juose nebus sieros dioksido ir kitų konservantų.
- Saulėgrąžos. Jose gausu vitamino E, magnio, folio rūgšties ir B grupės vitaminų.
- Kukurūzų spragėsiai. Taip taip, spragėsiai! Paruošus be riebalų, tai tikrai sveikas užkandis. Įberkite į indelį ~50 ml sausų kukurūzų grūdų ir pakaitinkite apie 2,5 minutės mikrobangų krosnelėje. Užkandis paruoštas.
Aisku, reiks pasidairyti