Mėsą minkštinantys marinatai
Ką daryti, kad iškepta mėsa būtų minkštutėlė ir sultinga? Ją galite ilgai kepti žemoje temperatūroje arba į pagalbą pasitelkti mėsą minkštinančius marinatus. Siūlome išbandyti kelis jų receptus!
Kaip marinatai suminkština mėsą?
Mėsą minkštinančius marinatus galima suskirstyti į dvi dideles kategorijas:
- Rūgštys. Marinatų sudėtyje esančios rūgštys paveikia mėsos baltymų struktūrą ir juos „išvynioja“, tad mėsa suminkštėja, o prieskoniai prasiskverbia į giliausius jos sluoksnius. Įprastai marinaruotuose naudami rūgštiniai ingredientai yra actas, citrusinių vaisių sultys, svogūnai, rauginti pieno produktai, rauginti kopūstai, vynas ir kiti alkoholiniai gėrimai ir kt.
- Fermentai. Vaisiuose ir kai kuriuose kituose produktuose esantys fermentai mėsą suminkština, skaidydami jos baltymų struktūrą. Marinatams dažniausiai naudojami, fermentų turintys vaisiai yra ananasai, papajos, mangai, kiviai, imbieras, svogūnai, česnakai ir kt.
Kaip pasigaminti marinatą mėsai?
Ruošdami marinatą pasirinkite vieną rūgštinį (pavyzdžiui, actą, citrusinių vaisių sultis, vyną ir kt.) ar fermentų turintį (pavyzdžiui, mangą, ananasą, kivį ir kt. ) ingredientą ir jį smulkiai supjaustykite ar sutarkuokite. Tai ypač svarbu ruošiant fermentų turinčius ingredientus, nes fermentai išsiskiria smulkinimo metu.
Pasirinktą rūgštinį ar fermentų turintį ingredientą sumaišykite su mėsai skonį ir aromatą suteikiančiais priedais: druska, pipirais, kitais prieskoniais ir prieskoninėmis žolelėmis.
Kaip marinuoti mėsą?
Pasirinktą mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais ir pamerkite į marinatą. Tikslus marinavimo laikas priklauso nuo pasirinkto marinato (kuo intensyvesnio skonio. „stipresnis“ marinatas, tuo trumpesnis marinavimo laikas), mėsos gabaliukų dydžio, marinavimo temperatūros ir kt.
Prieš kepimą marinatą nuo mėsos reikėtų nubraukti, kad jis kepimo metu neimtų degti.
Mėsą minkštinantys marinatai: 5 receptai
Jeigu patiems eksperimentuoti kuriant savo marinatų receptus nesinori, siūlome išbandyti kelis įdomesnius, tačiau tikrai paprastai paruošiamus ir mėsai ypatingą skonį suteikiančius marinatus.
Vaisinis marinatas
Kokiai mėsai tinka? Šis marinatas labiausiai tiks jautienos kepsniams.
Jums reikės: 2 kivių, 0,5 šaukštelio druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų, džiovintų rozmarinų ir 6 jautienos kepsnių.
Kivius nulupkite, smulkiai sutarkuokite, sumaišykite su druska ir prieskoniais, aptepkite mėsą ir palikite pusvalandžiui. Kepsniai bus labai minkšti, puikiai tiks su kopūstais. Vietoje kivių galima naudoti papajas.
Marinatas su kefyru
Kokiai mėsai tinka? Šis marinatas tiks bet kokiai mėsai ar paukštienai.
Jums reikės: 500 ml kefyro, 500 ml gazuoto mineralinio vandens, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, džiovintų žolelių ir 1 kg bet kokios mėsos.
Sumaišykite kefyrą, vandenį ir prieskonius, pamirkykite mėsą tokiame marinate 2–4 valandas.
Marinatas su vynu ir mineraliniu vandeniu
Kokiai mėsai tinka? Šis marinatas tiks bet kokiai mėsai, o ypač - paukštienai.
Jums reikės: 500 ml sauso balto vyno, 500 ml gazuoto mineralinio vandens, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, džiovintų žolelių , 3–4 svogūnų ir 1 kg bet kokios mėsos.
Viską sumaišykite, marinuokite mėsą 3–5 valandas.
Marinatas su garstyčiomis ir alumi
Kokiai mėsai tinka? Labiausiai tinka riebesnei mėsai, pavyzdžiui, kiaulienai.
Jums reikės: 250 g garstyčių, 250 ml tamsaus alaus, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir 1,5 kg mėsos.
Mėsą supjaustykite gabaliukais, gausiai aptepkite garstyčiomis, pabarstykite pipirais, palaukite 1 valandą. Užpilkite alumi ir palikite dar 2–3 valandoms.
Marinatas su degtine ir sojų padažu
Kokiai mėsai tinka? Idealiai tinka vištienai, antienai ir kalakutienai.
Jums reikės: 7 šaukštų sojų padažo, 70 g degtinės ir 1 kg mėsos.
Mėsą supjaustykite juostelėmis, užpilkite degtinės ir sojų padažo mišiniu, palikite pastovėti 1–1,5 valandos.