Naminė duona „Rugelis“
Ingredientai: Ruginiai miltai - 5 kilogramai, Vanduo - 2.5 litro, Druska - 60 gramai, Kmynai - 1 sauja, Vanduo - 3 stiklinės, Ruginiai miltai - 3 stiklinės, Rūgpienis - 0.5 stiklinės.
Iš šilto vandens, ruginių miltų bei rūgpienio paruoškite raugą, palikite jį mažiausiai porai dienų šiltoje vietoje. Duoną pradėkite minkyti iš vakaro. Trečdalį kepimui skirtų rupių rugių miltų (beveik 2 kg) užplikykite verdančiu vandeniu ir plakite, kol tešla pasidarys vientisa. Kai ji kiek atvės, įmaišykite raugą. Tada dar kartą gerai išplakite, viršų apibarstykite miltais ir uždengę šiltai palikite per naktį. Rytą į tešlą įberkite druskos, kmynų, sudėkite likusius 3 kg miltų. Viską labai gerai išminkykite ir palikite kelioms valandoms šiltai, kad pakiltų. Šlapiomis rankomis formuokite du kepalus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 180-200 laipsnių temperatūroje porą valandų. Ištraukę, paviršių sudrėkinkite vandeniu ir uždengę kepalus palikite vėsiai. Galima daryti ir mažesnius kepaliukus - tada užteks kepti vieną valandą.