Nusitrauktas motinos pienas: laikymas ir naudojimas
Mamos pienas – pagrindinis ir nepakeičiamas kūdikių iki 12 mėn. maistas. Natūralu, kad mama su kūdikiu negali būti 24 val. per parą, todėl kartais mažylį tenka trumpam palikti su artimaisiais. Tokiomis situacijomis gelbsti iš anksto nutrauktas pienas.
Kaip nusitraukti pieną?
Pats paprasčiausias ir greičiausias būdas tą padaryti – naudoti pientraukį – pagrindinį mamos pagalbininką, kai reikia sukaupti pieno atsargų. Prireikus mažylį bent trumpam palikti namuose su artimaisiais, jį visiškai saugu maitinti nusitrauktu pienu (su sąlyga, kad jis buvo tinkamai laikytas arba šaldytas ir atšildytas, laikantis taisyklių).
Kaip nusitraukti pieną skaitykite:
Kaip šaldyti motinos pieną?
Kaip išplauti pientraukį, indelius motinos pienui
Kiekvieną priemonę, kuri bus naudojama pienui ištraukti, – pientraukius, indelius ir kt., – būtina kruopščiai išplauti karštu vandeniu. Galima naudoti ir specialias ekologiškas plovimo priemones, bet tuomet indelius ir pientraukių detales būtina gerai išskalauti.
Prieš naudojimą indelius dar reikėtų papildomai sterilizuoti: įpilti karšto vandens, porą minučių palaikyti, paskalauti ir išpilti.
Saugiau plauti indelius ne rankomis, bet indaplovėje, kuo karštesniame vandenyje. Tokiu būdu indeliai geriau sterilizuojami.
Galima naudoti specialius sterilizatorius.
Kur laikyti ir šaldyti motinos pieną?
Pieną laikyti ir šaldyti galima plastikiniuose arba stikliniuose indeliuose, šaldyti – ir specialiuose maišeliuose.
Reikėtų naudoti indelius, kurie sandariai uždaromi, – tuomet pieną saugu ir laikyti, ir šaldyti, ir transportuoti.
Be to, atkreipkite dėmesį, ar indelius galima plauti indaplovėse, buteliukų sterilizatoriuose, ar jie atsparūs karščiui ir šalčiui.
Geriausia pirkti specialiai pienui laikyti skirtus indelius, nes jie bus saugūs, be kenksmingųjų medžiagų (pavyzdžiui, bisfenolio A, kurio vis dar galima rasti kai kurių plastikinių indų sudėtyje).
Atkreipkite dėmesį, kad plastikiniai maišeliai tiks tik trumpam užšaldyti pieną, t. y. kai pieną kūdikiui planuojate sumaitinti po kelių parų. Plastikiniai maišeliai lengvai plyšta, pienas iš jų lengvai išteka, be to, riebiosios medžiagos prilimpa prie maišelio sienelių, todėl pienas gali būti šiek tiek mažiau vertingas. Negana to, jei laikote pieną bendrame šaldiklio stalčiuje greta kitų produktų, pienas gali prisitraukti kvapų, todėl kūdikis nenorės jo gerti.
Ar galima maišyti skirtingu metu nutrauktą motinos pieną?
Jeigu mama nori sumaišyti tą pačią dieną per kelis kartus nutrauktą pieną, reikėtų, kad jis būtų panašios temperatūros, t. y. nepatariama maišyti ką tik nutraukto dar šilto ir ilgokai šaldytuve buvusio pieno. Tokiu būdu išsaugoma daugiausia vertingųjų medžiagų.
Taigi naujai nutrauktą pieną dėkite į šaldytuvą, palaikykite bent valandą, o tuomet jau galite sumaišyti su anksčiau nutrauktu ir šaldytuve laikytu pienu.
Motinos pieno šaldymas: pagrindinės taisyklės
- Tinkamos porcijos. Naujagimiams paprastai motinos pieno šaldoma nedidelėmis porcijomis – 30–60 ml. Optimali pieno porcija – apie 60–120 ml, todėl būtent tokio dydžio indelių ar šaldymo maišelių reikėtų įsigyti. Tiesa, 30–60 ml šaldyto pieno porcijos gali būti naudingos tuomet, kai pieno reikia įpilti į kūdikių košeles ar tyreles arba kai mama vėluoja grįžti ir reikia trumpam bent iš dalies užpildyti mažylio skrandį.
- Turėkite omenyje, kad šaldami skysčiai plečiasi ir produkto tūris didėja, tad indelyje arba šaldymo maišelyje visuomet palikite truputį laisvos vietos.
- Būtinai pažymėkite indelius. Ant kiekvieno maišelio ir indelio, kuriame šaldomas pienas, reikėtų užrašyti datą – taip žinosite, ar pienas dar tinkamas duoti kūdikiui.
Kiek laiko galima laikyti nutrauktą motinos pieną?
Motinos pieno laikymas kambario temperatūroje
Ne aukštesnėje nei 25 °C temperatūroje pienas tinkamas vartoti išlieka iki 4 valandų, tik svarbu indelį uždengti.
Jeigu aplinkos temperatūra – aukštesnė nei 25 °C, tačiau nėra galimybės pieno laikyti šaldytuve, tuomet indelį reikėtų laikyti vėsiai, pavyzdžiui, pamerkus į šaltą vandenį. Pieno indelį galima ir įsukti į šaltame vandenyje sudrėkintą rankšluostį ar kitą audinį. Dar geresnis variantas – naudoti šaltkrepšį: jame motinos pieną galima laikyti iki 1 paros.
Motinos pieno laikymas šaldytuve
Šaldytuve, kuriame palaikoma įprasta +4 °C temperatūra, pieną galima laikyti iki 5 parų. Tiesa, kuo greičiau pienas suvartojamas, tuo geriau.
Motinos pieno laikymas šaldiklyje
Kiek laiko galėsite laikyti motinos pieną šaldiklyje, priklausys nuo jame palaikomos temperatūros.
- Kai kuriuose šaldytuvuose integruotuose šaldikliuose palaikoma tik –15 °C temperatūra, todėl juose motinos pienas laikomas ne ilgiau nei 2 sav.
- Šaldiklyje, kuriame palaikoma –18 °C temperatūra, pieną patartina laikyti iki 6 mėn., bet tinkamas vartoti jis bus iki 12 mėn.
- Atskiruose šaldikliuose, kuriuose galima nustatyti, pavyzdžiui, ir –20 °C siekiančią temperatūrą, pieną galima laikyti iki 12 mėn.
Kaip atšildyti motinos pieną?
- Šaldytuve. Iš vakaro indelį ar maišelį su pienu tiesiog perkelkite į šaldytuvą: jis lėtai atitirps. Kitą dieną pieną užteks pašildyti iki kambario ar kūno temperatūros.
- Šiltame vandenyje. Galima atšildyti pieną indelį įstačius į atskirą indą su šiltu vandeniu. Svarbu stebėti, kad vandens nepatektų į pieną, todėl vanduo turėtų apsemti ne daugiau nei 3/4 indelio.
- Po šilto vandens srove. Pieno indelį ar maišelį galima palaikyti po šilto vandens srove.
Atšildytą pieną būtina suvartoti per 1 parą. Pakartotinai jo užšaldyti negalima.
Motinos pieno pašildymas
Nepatariama pieno šildyti nei ant viryklės, nei tuo labiau mikrobangų krosnelėje, nes, veikiant aukštai temperatūrai, žūsta naudingosios medžiagos, tarp jų – ir piene esantys antikūnai. Be to, sunku pastebėti, kada pienas sušilo iki reikiamos temperatūros, todėl kūdikis gali nusideginti burnytę ir liežuvį. Pienui šildyti tinka specialūs buteliukų šildytuvai.
Bet kokio amžiaus kūdikiams galima duoti kambario temperatūros ar vos pašildytą pieną, todėl šildant persistengti tikrai nereikia.
Jei pašildyto pieno liko buteliuke ar indelyje, jį suvartoti reikėtų per 2 val. Jau atvėsusį nesumaitintą pieną dar kartą galima dėti į šaldytuvą, bet tokiu atveju jį pakartotinai pašildyti ir suvartoti reikėtų tą pačią dieną.