Plikyti sausainiai
Liudmyla Chuhunova | Shutterstock.com
Lengvučiai plikyti sausainiai, kurių tiesiog neįmanoma atsivalgyti! Šie sausainiai puikūs ir be nieko, tačiau juos galima įdaryti įvairiais kremais, pertepti grietinėle ar uogiene.
Jums reikės:
- 150 g miltų;
- 4 didelių kiaušinių;
- 125 ml vandens;
- 125 ml pieno;
- 100 g sviesto;
- 2 šaukštų cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- cukraus pudros apibarstymui (nebūtina).
Patarimas: sausainius galima įdaryti ir sūriu įdaru, pavyzdžiui, perpjauti ir pertepti kreminiu sūriu, įdėti lašišos ar ikrų. Tokiu atveju, į tešlą nedėkite cukraus.
Gaminimas:
- Į nesvylantį puodą supilkite vandenį ir pieną, dėkite sviestą, druską ir cukrų. Kaitinkite ant nedidelės ugnies vis pamaišydami iki kol sviestas išsilydys ir mišinys užvirs.
- Ugnį sumažinkite ir vienu kartu suberkite miltus. Greitai viską išmaišykite mediniu šaukštu iki kol tešla pasidarys vienalytė, sušoks į kamuolį ir atšoks nuo puodo sienelių. Tai turėtų įvykti greitai, per porą min.
- Puodą tuomet nukelkite nuo ugnies ir tešlą šiek tiek atvėsinkite. Ji turi būti nedeginanti, bet tebešilta.
- Į šiltą tešlą po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart labai gerai išmaišykite.
- Paruošta tešla turi būti vienalytė, blizgi, minkšta, tačiau nekysta, išlaikanti formą.
- Paruoštą plikytą tešlą sudėkite į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuokite nedidelius sausainius. Galima formuoti ir drėgnu šaukštu.
- Formuojant svarbu palikti tarpus, nes kepimo metu sausainiai išsipūs.
- Sausainius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min. iki kol jie taps auksinės spalvos.
- Viso kepimo metu labai svarbu nevarstyti orkaitės durelių, nes sausainiai gali sukristi.
- Iškepusius ir kiek pravėsusius sausainius galima apibarstyti cukraus pudra.