Naminė sūdyta lašiša su krapais

Norvegijoje bei kitose Šiaurės Europos šalyse tikru pasididžiavimu laikomas patiekalas - sūdyta lašiša su krapais. Ji puikiai tiks sumuštiniams, krepšeliams, salotoms, suktinukams.
Norvegijoje šiuo būdu paruošta lašiša vadinama gravlax - palaidota, užkasta lašiša. Viduramžiais norvegų žvejai žuvį pasūdydavo ir užkasdavo pajūrio smėlyje, tad žuvis ne tik užsisūdydavo, bet ir lengvai pasifermentuodavo. Modernioje virtuvėje žuvis nebėra užkasama smėlyje, o tik kelioms dienoms „palaidojama“ druskos, cukraus ir krapų mišinyje.
Sūdytai lašišai Jums reikės:
- 2 lašišos filė gabaliukų su oda;
- 3 šaukštų druskos;
- 1 šaukšto cukraus;
- 0,5 šaukštelio pipirų;
- 1 pundelio krapų.
Gaminimas:
- Druską, cukrų, pipirus ir sukapotus krapus sumaišykite. Tolygiai paskirstykite ant žuvies.
- Žuvis suglauskite filė pusėmis į vidų (kad abiejų filė odos būtų išorėje). Apvyniokite folija ar maistine plėvele.
- Dėkite į indą ir ant viršaus uždėkite svorį.
- Dvi paras laikykite šaldytuve, tuomet nuvalykite prieskonių perteklių ir skanaukite.