Trupininis rabarbarų pyragas

Skanutėlis pyragas, kuriame puikiai sudera rabarbarų rūgštelė ir saldūs, traškūs trupiniai. Ypač gardus su ledais.
~ 24 cm skersmens pyrago formai Jums reikės:
Pyrago pagrindui:
- 150 g miltų;
- 80 g sviesto;
- 2 šaukštų cukraus;
- 4-5 šaukštų vandens;
- žiupsnelio druskos.
Pyrago įdarui:
- 500 g rabarbarų;
- 300 g braškių ar kitų uogų;
- 150 g cukraus (galima kiek sumažinti ar padidinti kiekį pagal skonį);
- 50 g miltų;
- žiupsnelio cinamono ir muskato riešuto arba vanilinio cukraus (nebūtina).
Pyrago trupinių viršui:
- 100 g miltų;
- 70 g cukraus;
- 60 g sviesto;
- žiupsnelio druskos.
Patarimas: įdarui galima naudoti vien rabarbarus, dėti daugiau ar mažiau uogų, įdarą ruošti vien su uogomis, slyvomis, persikais, obuoliais. Tiks bet kokios uogos ar vaisiai, svarbiausia pagal jų saldumą ir drėgnumą atitinkamai pakoreguoti cukraus ir įdarą „surišantį“ miltų kiekį.
Gaminimas:
- Paruoškite pyrago pagrindą. Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska, pirštais sumaigykite su šaltu sviestu iki kol susidarys smulkūs trupiniai. Po šaukštą pilkite šaltą vandenį ir kaskart gerai suminkykite. Vandens reikia pilti tik tiek, kad susijungtų vientisa tešla. Suminkytą tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą iki kol pasiruošite įdarą.
- Pasiruoškite pyrago įdarą. Kietesnes rabarbarų dalis nupjaukite, nulupkite tvirtesnę žievelę, supjaustykite riekelėmis. Braškes stambiai supjaustykite. Sumaišykite su cukrumi ir miltais, pagardinkite prieskoniais arba vaniliniu cukrumi. Atidėkite, kad atvėstų.
- Pasiruoškite trupinius. Miltus sumaišykite su cukrumi ir druska, sumaigykite su sviestu iki kol pasidarys trupinukai. Jeigu norite, kad pyrago viršus būtų dar traškesnis, į miltus galima įmaišyti šaukštą avižinių dribsnių.
- Pyrago paruošimas ir kepimas. Pyrago pagrindą iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo į 30 cm apskritimą. Įklokite į kepimo popieriumi išklotą skardą, suformuodami kraštelius.
- Ant pagrindo dėkite rabarbarų įdarą.
- Ant jo viršaus užbarstykite trupinius.
- Kepkite iki 190°C įkaitinotje orkaitėje apie valandą.
- Prieš pjaustydami palaukite kol pyragas truputį atvės.