Jautienos išpjova sluoksniuotoje tešloje „Velingtono kepsnys“
Anna Hoychuk | Shutterstock.com
„Velingtono kepsnys“ (angl. Beef Wellington) yra prabangus patiekalas iš burnoje tirpstančios jautienos išpjovos, kvapnaus pievagrybių sluoksnio ir traškios sluoksniuotos tešlos. Tai ypatingas patiekalas, kuris tikrai papuoš kiekvieną šventinį stalą.
Pasakojama, kad patiekalas pavadintas Velingtono kunigaikščio, Arthuro Wellesley, garbei. Jis buvo britų generolas ir politikas, labiausiai žinomas dėl savo pergalės prieš Napoleoną Vaterlo mūšyje 1815 m.
Jums reikės:
- 700 g jautienos išpjovos;
- 250 g šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos;
- 100 g vytinto kiaulienos kumpio juostelėmis (nebūtina);
- 300 g pievagrybių;
- 1 svogūno;
- 2 skiltelių česnako;
- 2 šaukštų grūdėtųjų garstyčių;
- 50 g sviestos;
- šlakelio aliejaus;
- pagal skonį druskos, pipirų, čiobrelių;
- 1 kiaušinio (tešlai aptepti).
Gaminimas:
- Mėsą iš visų pusių apkepinkite aliejuje iki kol dailiai paruduos - šitaip susidarys luobelė, kuris neleis išbėgti mėsos sultims, kepsnys bus minkštas ir sultingas.
- Mėsai atvėsus ją apibarstykite druska, pipirais, aptepkite garstyčiomis.
- Svogūną ir grybus smulkiai supjaustykite ir apkepkite sviesto ir aliejaus mišinyje iki kol susidarys ir nugaruos skystis, troškinimo pabaigoje pridėkite smulkintą česnaką, pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais.
- Ant maistinės plėvelės ištieskite vytinto kumpio juosteles (jeigu naudojate), ant jų sudėkite troškintus grybus ir svogūnus, ant viršaus dėkite išpjovą ir standžiai susukite.
- Padėkite į šaldytuvą 30 min.
- Tešlą atšildykite ir į ją įsukite iš maistinės plėvelės išvyniotą vyniotinį.
- Aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. - mėsa bus viduryje raudona, sultinga. Jeigu norite sausesnio, labiau iškepusio kepsnio, kepkite apie 40-45 min.
- Tiekite su bulvėmis, salotomis.