Kaip supjaustyti svogūną be ašarų?
carlos castilla | Shutterstock.com
Ateina bobelė su devyniom skarelėm, kas ją paliečia, tas gailiai verkia. Kas? Svogūnas! Tikriausiai nesunkiai įminėte šią mįslę ir iškart pagalvojote apie ašarojimą palinkus virš pjaustymo lentelės... Ką daryti, kad svogūnų pjaustymas nepravirkdytų? Dalinamės naudingais patarimais!
Kodėl verkiame pjaustydami svogūną?
Pjaustant svogūną jo ląstelės pažeidžiamos, iš jų išsiskiria fermentai (alinazė), reaguojantys su kitomis svogūne esančiomis medžiagomis (sulfoksidais). Šios reakcijos metu susidaro lakūs, akis dirginantys junginiai (propeno oksidas).
Šiems junginiams patekus į akis, jos ima ašaroti, paburksta nosies gleivinė, tad žmogus gali imti čiaudėti. Tai natūrali apsauginė organizmo reakcija, siekiant pašalinti dirginančias medžiagas.
Ką daryti, kad pjaustant svogūną akys neašarotų?
- Naudokite labai aštrų peilį. Aštrus peilis tolygiai pjaus ir netraiškys svogūno, išsiskirs mažiau fermentų, skaidančių kitas svogūne esančias medžiagas, virstančias lakiomis, akis dirginančiomis rūgštimis.
- Svogūną pašaldykite. Prieš pjaustydami svogūną 10 - 15 min. palaikykite šaldymo kameroje arba 20 - 30 min. šaldytuve. Šaltis sumenkins akis dirginančių medžiagų lakumą, jos sklis lėčiau.
- Pūskite orą. Pjaustydami suglauskite lūpas ir intensyviai pūskite orą. Susidariusi oro srovelė neleis dirginančioms medžiagoms pasiekti jūsų jautrių akių.
- Pamirkykite svogūną vandenyje. Perpjaukite svogūną pusiau ir 10 - 15 min. pamirkykite jį vandenyje. Dalis akis dirginančių medžiagų pasklis vandenyje, tad pjaustymas bus gerokai malonesnis. Tiesa, išmirkytų svogūnų skonis nėra toks ryškus, tačiau, jeigu mėgstate švelnesnio skonio patiekalus, tai šis būdas jums puikiai tiks!
- Naudokite actą. Pjaustymo lentelę arba peilį ištrinkite trupučiu acto. Actas neutralizuoja svogūne esančius fermentus, tačiau paruoštame patiekale galite pajusti jo poskonį.
- Pjaustydami kramtykite. Šeimininkės pastebi, kad pjaustydamos svogūną ir tuo pat metu kramtydamos gumą ar duonos kriaukšlelę jos verkia daug mažiau.
- Užsidėkite nardymo akinius. Žinoma, atrodysite kiek juokingai, tačiau tai puikus sprendimas, jeigu reikia supjaustyti daug svogūnų gaminant prancūzišką svogūnų sriubą ar svogūnų džemą, trinant svogūnus šašlykų marinavimui.