Kalėdinis meduolis (piernik)

Kalėdinis meduolis (piernik) Alexandra Harashchenko | Shutterstock.com

Kalėdinis meduolis su prieskoniais, vadinamas piernik, yra lenkiškas Kalėdų gardėsis, kuris populiarus ir mėgiamas visame pasaulyje.

Jis labai kvapnus, sodraus skonio ir įprastai yra pertepamas slyvų uogiene, suteikiančia dar daugiau drėgnumo.

Meduoliui „Piernik“ jums reikės:

Tešlai:

  • 400 g miltų;
  • 250 g medaus;
  • 150 g cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 100 ml pieno;
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelio sodos;
  • prieskonių: 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio malto imbiero; 0,5 šaukštelio gvazdikėlių; 0,5 šaukštelio muskato riešuto.

Patarimas: Papildomai į tešlą galima įberti 100-150 g džiovintų vaisių ar riešutų.

Pertepimui:

  • 200 g slyvų uogienės ar džemo.

Gaminimas:

  1. Medų, cukrų, sviestą sudėkite į nesvylantį puodą ir maišydami ištirpinkite iki kol bus vienalytė masė. Neužvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, atvėsinkite iki tiek, kad galėtumėte laisvai įkišti pirštą ir nenusidegintumėte.
  2. Į pravėsusį mišinį įmuškite kiaušinius, įpilkite pieną ir išmaišykite.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir prieskonius.
  4. Miltų mišinį dalimis, vis permaišant įsijokite į skystą medaus mišinį iki kol gausite vienalytę tešlą.
  5. Jeigu naudojate džiovintus vaisius ar riešutus, juos nuplaukite, nusausinkite ir įmaišykite į tešlą.
  6. Supilkite tešlą į sviestu pateptą ir kepimo popieriumi išklotą keturkampę formą (apie 25 x 25 cm arba 30 x 12 cm).
  7. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., patikrinkite pagaliuku.
  8. Iškeptą meduolį atvėsinkite iki kambario temperatūros ir perpjaukite pusiau arba į tris dalis. Pertepkite slyvų uogiene ar džemu (jeigu džemą sunku tepti, galite jį kiek pašildyti, jis turėtų suskystėti).
  9. Paruoštą meduolį papildomai galima aplieti šokoladu, dekoruoti migdolų drožlėmis.

Susiję straipsniai

Mišrainė su silke „Kalėdinis vainikas“

Tradicinę „Silkę pataluose“ per Kalėdas galima patiekti ir šventiškiau. Iš įprastos mišrainės suformuokite vainiką ir jį papuoškite.

Kalėdinės salotos su burokėliais, apelsinais ir feta

Šiose salotose puikiai dera burokėlių ir apelsinų saldumas, fetos sūrio sūrumas ir riešutų traškumas, o Kalėdų vainiko forma atrodo ypač puošniai.

Kalėdinis karštas šokoladas su cinamonu

Puodelis cinamonu kvepiančio karšto šokolado sukurs ypatingą šventinę nuotaiką bei suteiks jaukumo (ir ne tik per Kalėdas)!