Kiaulienos plovas su morkomis

Plovas su kiauliena ir morkomis Sea Wave | Shutterstock.com

Tradicinis plovas gaminamas kazane ir su aviena, tačiau daugelio lietuvių skoniui priimtinesnis plovas su kiauliena, troškintas puode taip pat pavyksta tiesiog puikus: kvapnus, sotus, skanus ir nebrangus!

Uzbekijoje, kurioje plovas yra tikras nacionalinės virtuvės pasididžiavimas, pasakojama, kad plovas pirmą kartą buvo paruoštas Aleksandro Makedoniečio užsakymu. Karvedys pareikalavo sukurti paprastą patiekalą, suteiksiantį daug jėgų kovai mūšyje. Tuomet ir buvo sukurtas plovas.

Dideliam puodui plovo Jums reikės:

  • 500 g riebesnės kiaulienos;
  • 500 g ryžių;
  • 500 g morkų;
  • 1 svogūno;
  • 1 galvutės česnako;
  • mėgstamų prieskonių pagal skonį. Tradiciškai plovui naudojama druska, pipirai, kuminas, raugerškis, aitrieji pipirai, tačiau galite naudoti ir kitus prieskonius.
  • šlakelio aliejaus.

Plovo gaminimas:

  1. Ryžius užmerkite šaltame vandenyje.
  2. Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais.
  3. Mėsą apkepinkite aliejuje iki kol apskrus.
  4. Apskrudusią mėsą dėkite į gilų, nesvylantį puodą, kuriame ruošite plovą.
  5. Morkas supjaustykite stambokais šiaudeliais. Pusę jų dėkite į puodą ant apkepintos mėsos. Likusią pusę morkų apkepinkite aliejuje, kuriame kepė mėsa. Apkepintas morkas dėkite į puodą.
  6. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais ir apkepinkite aliejuje (įpilkite daugiau, jeigu morkos sugėrė visą buvusį aliejų) iki auksinės spalvos. Svogūnus taip pat dėkite į puodą.
  7. Dėkite prieskonių ir viską gerai permaišykite.
  8. Kol ruošėte mėsą ir daržoves ryžiai turėjo išbrinkti. Nupilkite nuo jų vandenį ir dar porą kartų perplaukite. Ryžius dėkite ant mėsos ir daržovių. Nemaišykite.
  9. Į ryžius sukiškite visą česnako galvutę - ją prieš tai apiplaukite, šiek tiek pavalykite, vietomis aplupkite (tiek, kiek gaunasi, nebūtina nulupti iki galo).
  10. Plovą užpilkite verdančiu vandeniu taip, kad ryžiai būtų apsemti 1 cm vandens.
  11. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies 45 min. Troškinant nemaišykite.
  12. Po 45 min. plovą atsargiai permaišykite, vėl uždenkite ir troškinkite dar 15-20 min.
  13. Norintys įdomesnio skonio plovą gali gardinti džiovintomis slyvomis ar razinomis. Jas dėkite permaišydami plovą po 45 min. troškinimo.

Susiję straipsniai

Migdolų pienas: jį paprasta pasigaminti namuose!

Migdolų pienas yra maistingas, naudingas ir skanus gėrimas, kuris tikrai patiks vaikams!

Karališki lietiniai su pienu ir grietinėle

Tikras skanumėlis, kuris net ir kasdienius pusryčius pavers mažyte švente!

Pikantiški varškės sausainiai su sūriu ir žolelėmis

Šie minkštutėles bandeles primenantys sausainiai skanūs vieni, tačiau jie taip pat puikiai tiks prie sriubos ar salotų.