Kūdikio primaitinimas: kalakutienos receptai

Mama maitina kūdikį tyrele Nina Buday | Shutterstock.com

Kalakutiena yra vienas iš geriausių pasirinkimų, supažindinant kūdikį su mėsa. Ji itin lengvai virškinama, turi daug baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Be to ją nesunku įvairiai paruošti ir įtikti net įnoringiems valgytojams, tad dalinamės naudingais patarimais ir kalakutienos patiekalų kūdikiams receptais.

Kada pradėti primaitinti kūdikį?

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Europos vaikų gastroenterologijos, hepatologijos ir mitybos bendrijos mitybos komiteto (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition) papildomas maistas gali būti į kūdikio mitybą įvestas nuo 4 pilnų mėnesių amžiaus ir ne vėliau kaip 6 mėnesių amžiaus, atsižvelgiant į individualią kūdikio raidą bei sveikatos būklę.

Pagrindiniai požymiai, rodantys, kad vaikas jau gali pradėti ragauti kieto maisto:

  • Kūdikio svoris nuo gimimo padvigubėjo.
  • Dingo liežuvio stūmimo refleksas (kūdikis liežuviu neišstumia iš burnos maisto).
  • Kūdikis domisi „suaugusiųjų“ maistu ir siekia jo paragauti.
  • Net ir maitinamas 8-10 kartų per dieną atrodo alkanas.
  • Kūdikis pradeda imituoti kramtymą (atrodo, lyg ką kramtytų).
  • Kūdikiui pradėjo dygti dantukai.
  • Kūdikis geba sėdėti tiesiai ir tvirtai laiko galvą.

Plačiau skaitykite:

Kada į kūdikio mitybą įtraukti mėsą?

Mėsos įvedimas į kūdikio mitybą įprastai priklauso nuo pasirinkto primaitinimo būdo.

Kūdikį primaitinant gabaliukais (t.y. pasirinkus kūdikio vedamą primaitinimą, BLW) mėsą įprasta siūlyti nuo pirmųjų primaitinimo dienų. Svarbiausia, kad mėsa būtų paruošta be druskos ir patiekta kūdikiui saugia forma. Pirmiesiems ragavimams rekomenduojama siūlyti dideles, pailgas mėsos juosteles, kaulą su mėsa arba už kūdikio delną didesnius kukulius - dideli gabaliukai sumažina springimo riziką (nes kūdikis negali į burną susikišti viso gabaliuko), kūdikiui patogiau juos suimti ir čiulpti bei trinti tarp dantenų.

Plačiau skaitykite:

Jeigu šeimai priimtinesnis „tradicinis“ primaitinimas trintomis tyrelėmis, tuomet įprastai pradedama nuo daržovienių, palaipsniui į racioną įtraukiant ir kitus produktus. Tokiu atveju, mėsa įprastai įvedama nuo 7-8 mėn. (nors lengvai virškinamą kalakutieną, triušieną ir veršieną galima ragauti nuo 6 mėn.).

Plačiau skaitykite:

Kodėl kalakutiena yra naudinga kūdikiams?

Mitybos specialistai kalakutieną (taip pat ir veršieną bei triušieną) rekomenduoja rinktis pirmiesiems mėsos ragavimams, nes ši mėsa labai lengvai virškinama, nesunkiai sukramtoma, švelnaus, kūdikiams priimtino skonio.

Kalakutiena yra neriebi, tačiau joje yra daug kūdikio augimui ir vystymuisi būtinų baltymų, visų B grupės vitaminų (taip pat ir itin svarbaus folato bei vitamino B12), A ir E vitaminų, cholino, seleno, cinko.

Kalakutiena, kaip ir kita mėsa, yra puikus, lengviau (lyginant su augaliniu maistu) įsisavinamos geležies šaltinis. Daugiausia geležies yra tamsesnėje kalakutienoje, t.y. šlaunelių ir blauzdelių mėsoje, tad į kūdikio mitybą vertėtų įtraukti ne tik baltą kalakutų filė, bet ir tamsesnę mėsą.

Kalakutiena (ir kita mėsa) svarbi alergiškų kūdikių mitybos dalis

Alergines reakcijas dažniausiai sukelia didžiuoju aštuonetu vadinami maisto produktai: pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, medžių riešutai (lazdynai, graikiniai ir kt.), kviečiai, žuvis, vėžiagyviai, soja. Mažyliams alergiją dažniausiai išprovokuoja pienas, kiaušiniai, soja, kviečiai ir žemės riešutai, vyresniems vaikams ir suaugusiems - žemės ir kiti riešutai, žuvis ir vėžiagyviai.

Didieji alergenai yra puikūs baltymų ir riebalų šaltiniai, tad jeigu jų tenka atsisakyti, reikėtų pasirūpinti pilnaverte mityba ir šių maistinių medžiagų gauti iš kitų šaltinių. Tam pasitarnauja mėsa.

Alergija mėsai pasitaiko nedažnai, o jeigu ji ir pasireiškia, tuomet ją įprastai sukelia raudona mėsa: visų pirma, jautiena ir veršiena, rečiau - aviena, ėriena, kiauliena ir kt. mėsa. O alergija triušienai ir paukštienai yra itin reta, tad tai puikus baltymų šaltinis, tinkantis net ir alergiškiems vaikams.

Tyrelių vaikams ir kitų patiekalų su kalakutiena receptai

Paprasta kalakutienos tyrelė

Paprasta kalakutienos tyrelė

Mouse family | Shutterstock.com

Jums reikės:

  • 1 kalakutienos šlaunelės arba 1 filė gabaliuko;
  • vandens.

Gaminimas:

  1. Mėsa įdėkite į puodą, užpilkite vandeniu taip, kad apsemtų.
  2. Virkite ant vidutinės ugnies iki kol užvirs.
  3. Sumažinkite ugnį ir virkite dar apie 30-40 min. (trumpiau, jeigu verdate filė ir kiek ilgiau, jeigu verdate tamsesnę, kietesnę šlaunelių mėsą).
  4. Palikite mėsą atvėsti sultinyje.
  5. Jeigu mėsa buvo su oda, ją nuimkite, nes oda sunkiau virškinama. Mėsą atskirkite nuo kaulų.
  6. Mėsą sutrinkite maisto smulkintuvu, vis įpilant šiek tiek sultinio, kuriame ji virė, iki kol pasieksite pageidaujamą konsistenciją (kuo kūdikis mažesnis ir kuo mažiau valgymo patirties turi, tuo skystesnė turėtų būti tyrelė).

Daržovių ir kalakutienos tyrelė

Kalakutienos ir daržovių tyrelė

Yurchenko Iryna | Shutterstock.com

Jums reikės:

  • 200 g kalakutienos;
  • 1 vidutinio dydžio paprastos arba saldžiosios bulvės;
  • 1 nedidelės morkos;
  • 1 kriaušės arba obuolio (nebūtina, bet vaisiuose esantis vitaminas C pagerina mėsoje esančios geležies įsisavinimą);
  • vandens.

Gaminimas:

  1. Kalakutienos gabaliuką ir nuskustą, į kelias dalis perpjautą morką užpilkite vandeniu, užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite apie 20 min.
  2. Tuomet pridėkite nuskustą, kubeliais pjaustytą bulvę, virkite dar 10 min.
  3. Galiausiai sudėkite nuluptą, stambesniais kubeliais pjaustytą obuolį ar kriaušę ir virkite dar 10 min., t.y. bendras virimo laikas turėtų būti apie 40 min.
  4. Palikite mėsą ir daržovės atvėsti sultinyje.
  5. Mėsą ir daržoves sutrinkite maisto smulkintuvu, vis įpilant šiek tiek sultinio, kuriame viskas virė, iki kol pasieksite pageidaujamą konsistenciją.

Kalakutienos kukuliai orkaitėje

Kūdikis valgo kalakutienos kukulius

Fusionstudio | Shutterstock.com

~ 20 nedidelių kukulių Jums reikės:

  • 500 g maltos kalakutienos;
  • 150 g virtų ryžių;
  • 100 g smulkiai supjaustytų ar tarkuotų daržovių (pavyzdžiui, morkų, pastarnokų, brokolių, kalafiorų, saldžiųjų bulvių);
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • prieskonių (be druskos);
  • vandens.

Gaminimas:

  1. Daržoves lengvai apkepinkite aliejuje, kad suminkštėtų. Palikite atvėsti.
  2. Sumaišykite maltą kalakutieną, atvėsusias daržoves, ryžius. Jeigu norite, kukulius galite paskaninti prieskoniais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, tačiau jeigu vaikas mažesnis nei 1-erių metų nereikėtų naudoti druskos.
  3. Drėgnomis rankomis suformuokite kukuliukus ir juos sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  4. Skardos viduryje įstatykite karščiui atsparų indelį su vandeniu - kepimo metu vanduo garuos ir kukuliai bus sultingesni bei minkštesni.
  5. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Kepimo viduryje kukulius apverskite.

Švelni plėšyta kalakutiena

Plėšyta kalakutiena

jiaming xie | Shutterstock.com

Jums reikės:

  • 500 g kalukutų filė;
  • ~ 600 ml daržovių sultinio be druskos (galima pakeisti vandeniu);
  • 0,5 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų, žiupsnelio saldžiosios paprikos (galima naudoti kitus prieskonius, tačiau jeigu vaikas mažesnis nei 1-erių metų nereikėtų naudoti druskos).

Gaminimas:

  1. Mėsą užpilkite sultiniu arba vandeniu, įberkite prieskonių, užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite 30-40 min. arba iki kol mėsa bus minkšta, lengvai atsiskirs skaidulomis.
  2. Palikite mėsą atvėsti sultinyje.
  3. Pravėsusią mėsą ištraukite ir suplėšykite pirštais arba naudodami dvi šakutes.
  4. Į suplėšytą kalakutieną įmaišykite kelis šaukštus sultinio, kuriame ji virė, kad mėsa būtų drėgnesnė.

Daržovių sriuba su kalakutienos kukuliais

Sriuba su kalakutienos kukuliais

Nata Bene | Shutterstock.com

Kukuliams Jums reikės:

  • 500 g maltos kalakutienos (rekomenduojame rinktis riebesnę šlaunelių mėsą);
  • 2 batono riekelių;
  • 50 ml pieno;
  • 1 kiaušinio;
  • prieskonių (be druskos, jeigu vaikas mažesnis nei 1-erių metų).

Sriubai Jums reikės:

  • 2 L sultinio be druskos arba vandens;
  • 1 svogūno;
  • 2 morkų;
  • 0,5 brokolio;
  • 3-4 bulvių;
  • saujos šviežių arba šaldytų žaliųjų žirnelių;
  • šlakelio aliejaus;
  • prieskonių (be druskos, jeigu vaikas mažesnis nei 1-erių metų);
  • pundelio prieskoninių žolelių (krapų, petražolių).

Gaminimas:

  1. Batoną užpilkite pienu, porai minučių palikite, kad išbrinktų. Sumaišykite su kalakutiena, kiaušiniu, prieskoniais. Gerai suminkykite ir suformuokite nedidelius kukulius. Jeigu norite, kad jie būtų intensyvesnio skonio, galite juos apkepinti keptuvėje su keliais šaukštais aliejaus.
  2. Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir apkepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir žiedeliais supjaustytas morkas. Užpilkite sultiniu, užvirkite.
  3. Į verdantį puodą dėkite kubeliais pjaustytas bulves, žiedynais išskirstytą brokolį ir kukulius. Sriubą pagardinkite prieskoniais: maltais juodaisiais ir kvapiaisiais pipirais, trupučiu saldžiosios paprikos ar kario miltelių arba bet kuriais kitais mėgstamais. Jeigu vaikas mažesnis nei 1-erių metų nereikėtų naudoti druskos.
  4. Virkite 20-30 min. arba iki kol visos daržovės bus minkštos, o kukuliai išvirę.
  5. Likus 5 min. iki virimo pabaigos į puodą suberkite žirnelius.
  6. Išvirusią sriubą nukelkite nuo ugnies, pagardinkite smulkiai sukapotomis prieskoninės žolelėmis, puodą uždenkite ir palikite dar 5 min., kad pasiskirstytų skoniai.

Svarbu

Jeigu tik pradėjote primaitinimą ir remiatės vaiko vadovaujamo primaitinimo principais, visus sriubos ingredientus pjaustykite stambesnėmis, pailgomis juostelėmis (kad kūdikiui būtų lengviau jas suimti delnu), kukulius formuokite didesnius už kūdikio delną, o paduodami kūdikiui žirnelius juos suspauskite, truputį sutrinkite pirštais - tai sumažina springimo riziką.

Susiję straipsniai

Kariesogeninė mityba. Koks maistas sukelia kariesą?

Kariesogeniniai maisto produktai – maistas, bloginantis dantų būklę ir lemiantis ėduonies atsiradimą.

10 stalo etiketo taisyklių vaikams

Vaikams tikrai nebūtina išmanyti visų etiketo subtilybių, tačiau pagrindinių taisyklių vertėtų laikytis nuo pat mažumės.

Tyrelės su obuoliais kūdikiams (receptai)

Lengvai salstelėjęs, tačiau ne itin ryškus obuolių skonis puikiai dera su įvairiais ingredientais ir patinka daugeliui mažylių.